Αυγά βαμμένα με φυσικά υλικά

Αν δεν βάψεις αυγά, δεν νιώθεις Πάσχα, λέω πάντα εγώ - δεν βρίσκετε κι εσείς ότι αυτή η διαδικασία έχει κάτι το μυσταγωγικό; Σήμερα, λοιπόν, θα σας δείξουμε τα φετινά μας αυγουλάκια, που έβαψα με απόλυτα φυσικό τρόπο, με τρία διαφορετικά υλικά, σε τρία υπέροχα παστέλ χρώματα!

Για τα κίτρινα αυγά χρησιμοποίησα κουρκουμά σε σκόνη, που είναι ό,τι ευκολότερο. Απλώς βράζεις νερό, διαλύεις μέσα τον κουρκουμά και έπειτα βυθίζεις τα βρασμένα αυγά. Η αναλογία που χρησιμοποίησα ήταν:

6 βρασμένα λευκά αυγά

1 λίτρο νερό

1 κτσ κουρκουμάς σε σκόνη

Για τα πράσινα αυγά, χρησιμοποίησα φρέσκο σπανάκι. Έβαλα το σπανάκι σε μια κατσαρόλα με νερό και το έβρασα για λίγα λεπτά, ώσπου να μαλακώσει, μαζί με ξύδι λευκό. Απέσυρα από τη φωτιά και το άφησα να κρυώσει εντελώς. Βύθισα μέσα τα βρασμένα αυγά, χωρίς να αφαιρέσω το σπανάκι: έτσι τα ανακατεμένα φύλλα του δημιούργησαν αυτό το όμορφο εφέ που βλέπετε.

6 βρασμένα λευκά αυγά

1 λίτρο νερό

2 κτσ ξύδι λευκό

μερικές χούφτες σπανάκι φρέσκο

Για τα γκρι-καφέ αυγά, χρησιμοποίησα μούρα ασάι σε σκόνη, που αγόρασα από το διαδίκτυο, από κατάστημα με βιολογικά είδη. Το είχα δοκιμάσει πρώτη φορά πέρυσι, πιστεύοντας ότι τα αυγά θα βγουν μοβ (αφού η σκόνη είναι μοβ), όμως, τελικά δίνουν αυτό το πανέμορφο χρώμα. Μου αρέσει πολύ, γιατί είναι ουδέτερο, οπότε αν φτιάξετε μια πιατέλα με αυγά βαμμένα με άλλα χρώματα (κίτρινο και πράσινο, όπως εμείς ή ροζ και γαλάζιο ή ακόμα και το κλασικό κόκκινο), θα τα αναδείξουν!

6 βρασμένα λευκά αυγά

1 λίτρο νερό

1 κτσ μούρα ασάι σε σκόνη


Tip 1: όποια μέθοδο και αν χρησιμοποιήσετε, να θυμάστε το εξής: όσο περισσότερες ώρες αφήσετε τα αυγά μέσα στο υγρό, τόσο πιο έντονο θα βγει το χρώμα τους. Επομένως, μπορείτε να τα αφήσετε όλα για τον ίδιο χρόνο και να είναι ομοιόμορφα, ή να αφαιρείτε μερικά ανά διαστήματα, ώστε το τελικό αποτέλεσμα, όταν τα βάλετε όλα στην πιατέλα σας για να τα στολίσετε, να δώσει ένα εφέ όμπρε, που επίσης μπορεί να είναι πολύ όμορφο. Ενδεικτικά, δείτε το καφέ αυγό τέρμα αριστερά, που έμεινε στο νερό περίπου 4 ώρες, ενώ το κεντρικό καφέ αυγό έμεινε βυθισμένο περίπου 12 ώρες.

Tip 2: Με έχετε ρωτήσει πολλές φορές στα social πώς βράζουμε τα αυγά χωρίς να σπάσουν. Εγώ ακολουθώ την εξής μέθοδο που είναι αλάνθαστη:

Βάζω τα αυγά σε κατσαρόλα, σε μονή στρώση. Βάζω τόσα αυγά έτσι ώστε να καλύψουν όλο τον πάτο της κατσαρόλας χωρίς να έχουν περιθώριο να κουνιούνται πολύ. Τα σκεπάζω με νερό ίσα-ίσα. Τα βάζω στο μάτι, στη μέγιστη θερμοκρασία, χωρίς καπάκι. ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΟΧΛΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ, αμέσως τα αποσύρω από τη φωτιά και τα αφήνω στην άκρη, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, σκεπασμένα ΜΕ ΚΑΠΑΚΙ, για 10’ ακριβώς. Μόλις περάσουν τα 10’, βάζω το κατσαρολάκι κάτω από τη βρύση και ρίχνω άφθονο κρύο νερό. Προσοχή: ο χρόνος αυτοί αφορά αυγά μεσαίου μεγέθους - εάν χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερα ή μικρότερα πρέπει να τον προσαρμόσετε.

Υ.Γ. Σήμερα, θα με δείτε στην εκπομπή Studio 4 της ΕΡΤ με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο, όπου θα δείξω πώς βάφουμε αυγά με φυσικά υλικά με τις τρεις αυτές μεθόδους - συν δύο επιπλέον!

Υ.Γ. 2 Περισσότερες πασχαλινές συνταγές:

Previous
Previous

Πασχαλινά μπισκότα σαν πιτσιλωτά αυγά με γλάσο αυγού

Next
Next

Κοκτέιλ rum sour με σιρόπι χαμομηλιού