Πασχαλινά αυγά με φυσική βαφή και κουνελάκια οριγκάμι

 

(English recipe here)

Βάψαμε κι εμείς τα αυγά μας! Φέτος αποφασίσαμε να πειραματιστούμε με φυσικά χρώματα και θα σας μιλήσω αναλυτικά για όλες τις μεθόδους που δοκιμάσαμε.

Η βαφή με φυσική μέθοδο δεν είναι φυσικά κάποιο καινούργιο trend, αλλά είναι κάτι που βλέπουμε να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, αφού η τάση πλέον σε διεθνές επίπεδο είναι να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν από τη χρήση χημικών και πρόσθετων στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Τον παλιό καιρό, οι νοικοκυρές έβαφαν τα αυγά με φλούδες κρεμμυδιών. Δεν συμπαθώ πολύ αυτή τη μέθοδο, γιατί δίνει μια καφεκόκκινη απόχρωση που δεν με ενθουσιάζει. Έτσι πειραματίστηκα με πολλές διαφορετικές μεθόδους και υλικά για τα οποία διάβασα στο διαδίκτυο.

Έβαψα αυγά γαλάζια, κίτρινα, γκρι και ροζ.

Τα γαλάζια και τα κίτρινα αυγά ήταν τα πιο εύκολα. Για τα γαλάζια, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βράσετε μοβ λάχανο, να το σουρώσετε, να του προσθέσετε ξύδι και να βυθίσετε μέσα τα αυγά σας. Όσο περισσότερες ώρες τα αφήσετε, τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα τους. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικές διαβαθμίσεις, που δίνουν ένα ωραίο ντεγκραντέ αποτέλεσμα όταν τα τοποθετήσετε όλα μαζί σε ένα καλάθι για να στολίσετε το Πασχαλινό τραπέζι. Αντίστοιχα, τα κίτρινα αυγά βάφτηκαν με κουρκουμά, τον οποίο απλώς πρέπει να ανακατέψετε με ζεστό νερό και ξύδι για να φτιάξετε το μείγμα στο οποίο θα τα βυθίσετε.

Στις φωτογραφίες μας τελικά χρησιμοποιήσαμε ροζ και γκρι αυγά.

Το γκρι χρώμα το λάτρεψα! Πρόσφατα αγόρασα στο διαδίκτυο αποξηραμένα μούρα ασάι, τα οποία χρησιμοποιώ σε smoothies και βρώμη για πρωινό. Διέλυσα τη σκόνη τους σε ζεστό νερό και έγινε ένα βαθύ μοβ χρώμα, που θεώρησα ότι θα κάνει τα αυγά μοβ - ωστόσο τους έδωσε ένα υπέροχο, απαλό γκρι χρώμα, το οποίο συνδυάζεται τέλεια με οτιδήποτε άλλο, αφού είναι ουδέτερο.

Το ροζ ήταν το πιο ζόρικο χρώμα από όλα όσα επιχείρησα να φτιάξω. Δοκίμασα δύο μεθόδους, μία με παντζάρι και μία με σμέουρα. Έβρασα παντζάρια και αφού σούρωσα τον ζωμό τους, πρόσθεσα και επιπλέον σκόνη αποξηραμένου παντζαριού, για να κάνω το χρώμα τους ακόμα πιο έντονο. Αντίστοιχα έκανα και με τα σμέουρα, με φρέσκα φρούτα και με επιπλέον σκόνη. Και τα δύο μείγματα έδωσαν ένα πολύ απαλό ροζ στα αυγά μου, έπειτα από ένα 24ωρο.

Το ωραίο με τα μείγματα αυτά, είναι πως σε αντίθεση με τις χημικές βαφές, το χρώμα δεν είναι ομοιόμορφο, αλλά με στίγματα και ραβδώσεις. Ειλικρινά, τα έχω λατρέψει! Είναι τόσο απαλά, ματ, παστέλ και διακριτικά.

Έτσι, μόνα τους μας ενέπνευσαν για τον τόνο της φωτογράφισης, που θέλαμε να έχει απαλούς τόνους και dreamy χαρακτήρα.

Παράλληλα, θέλω να σας μιλήσω και για το καινούργιο μου χόμπι, που είναι το οριγκάμι. Νομίζω πως αυτά τα χάρτινα λαγουδάκια ήρθαν και ταίριαξαν κουτί στη σύνθεσή μας!

Έχετε δοκιμάσει ποτέ να ασχοληθείτε με το οριγκάμι; Σίγουρα όλοι θα ξέρετε πώς να φτιάξετε μια χάρτινη βαρκούλα, ίσως κάποιοι από εσάς να έχετε φτιάξει και το λουλούδι που ανοιγοκλείνει. (Όταν ήμασταν μικροί, το κάναμε παιχνίδι και στα πέταλά του γράφαμε τα ονόματα όσων ελπίζαμε πως μας σκέφτονταν ή διάφορες σαχλαμάρες του τύπου “είσαι βλάκας”). Ίσως κάποιοι από εσάς να έχετε δει και το Blade Runner, όπου τα οριγκάμι ζωάκια είχαν κωδική σημασία ή το Prison Break, με τα οριγκάμι λουλούδια του Μάικ Σκόφιλντ. Anyway, ήταν κάτι που πάντοτε μου τραβούσε το ενδιαφέρον και ήθελα να το δοκιμάσω. Σας προειδοποιώ, είναι ζόρικο, όμως, μπορεί να γίνει και απίστευτα χαλαρωτικό. Όταν “κατακτήσεις” ένα σχέδιο και αρχίσεις να το φτιάχνεις μηχανικά, μπαίνεις σε ρυθμό και πραγματικά ηρεμείς. Πρόσφατα, μάλιστα, έγραψα ένα άρθρο για αυτόν ακριβώς τον ρυθμό ή “ροή” όπως υπαγορεύει το γιαπωνέζικο concept του ικιγκάι. Αφήστε που είναι τέλειο ice breaker, conversation starter, ή τελοσπάντων ό,τι θέλετε πείτε το, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με μικρά παιδιά, που ενθουσιάζονται με τα μικρά χάρτινα ζωάκια. Φυσικά, το οριγκάμι είναι μια τέχνη που κρύβει πίσω της ιστορία εκατοντάδων ετών και πολλούς συμβολισμούς, πράγμα που το κάνει ακόμα πιο γοητευτικό. Αν έχετε όρεξη, λοιπόν, να μάθετε κι εσείς την τέχνη του διπλώματος, σας το συστήνω. Στο διαδίκτυο θα βρείτε άπειρα βίντεο και αν σας αρέσει, μπορείτε να παραγγείλετε και τα ειδικά χαρτιά, αλλά για αρχή ξεκινήστε απλώς με κόλλες Α4 που θα κόψετε τετράγωνες. Είναι εξάλλου ευκαιρία, τώρα που θα έχουμε όλοι λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο λόγω των γιορτών, να ασχοληθείτε με αυτό και να αφήσετε το μυαλό σας να ταξιδέψει.

Θα κλείσω με μια παραδοσιακή ροδίτικη πασχαλινή μαντινάδα που βρήκε και μου έστειλε ο μπαμπάς μου χτες το βράδυ στη Φιλολογική Πρωτοχρονιά του 1954 και νομίζω πως είναι ό,τι πιο τρυφερό έχω διαβάσει ποτέ μου σε παραδοσιακούς στίχους.

Σαν τη Μεάλη Κερεκή σαν τη λαμπρή Δευτέρα

λάμπει το προσωπάκι σου σαν ήλιος, σαν ημέρα

Στρογγυλομηλοπρόσωπη νεραντζομαουλάτη

κανελλοροδοζύμωτη, μοσχοροδοκλωνάτη.

Σας αφήνω με τις ευχές μου από καρδιάς για ένα όμορφο Πάσχα.

Υ.Γ. Δείτε ακόμα μερικές ιδέες για πασχαλινά μαγειρέματα:

 

Naturally dyed Easter eggs and origami bunnies

So, we dyed our Easter eggs! This year we decided to experiment with natural colours and I will talk to you in detail about all the methods I tried.

Dying with natural colours is not, of course, a new trend, but it’s something we’ve been seeing lately more and more. On an international level, I think that the idea is starting to set that we must start to try and avoid chemical colourings as much as we can, in cooking and in baking. In the old days, housewives in Greece used to dye their eggs with onion peels. I don’t like this method that much, because it gives a brownish red hue that I’m not very enthusiastic about. So, I experimented with a lot of different methods and ingredients that I read about online.

I dyed my eggs blue, yellow, grey and pink.

Blue and yellow were the easiest colours to create. For blue, all you need to do is boil some purple cabbage, strain the juice, add some vinegar and sink your eggs in the mix. The longer you leave them to soak, the more intense the colour will be. You can experiment with different degrees, which give a nice ombre result once you place all your eggs together in a basket. Accordingly, yellow eggs were dyed with powdered turmeric. You just need to mix it with some hot water and vinegar to create your colouring mix.

In our photos, we used only the pink and grey eggs in the end.

I absolutely adore the grey ones! I recently bought online some freeze dried acai berries, which I use in smoothies and overnight oats for breakfast. I diluted the powder in hot water with some vinegar, and I got a deep purple colour. I thought it was going to make them purple, but instead it gave them a wonderful, soft grey hue, which, being a neutral colour, can be combined perfectly with any other colour to create a centrepiece for your Easter table.

Pink was the toughest colour to get. I tried two methods, one with beetroot and one with raspberries. I boiled the beetroots and after I strained their juice, I added some extra freeze dried beetroot powder, to make the colour even more intense. Accordingly, I did the same with the raspberries, with fresh fruit and powder. Both mixtures gave a very soft pink hue to my eggs, after a whole 24 hours. Don’t get disheartened, this colour takes MUCH longer compared to the other three to achieve.

The nicest thing about all these methods was that, as opposed to chemical colouring, the result was not uniform. The eggs had all sorts of beautiful dots and marbleish lines. I honestly LOVE them! They are soft, matte, pastel and discreet.

So, they’re the ones that set the tone for our photoshoot, which we decided had to be subtle and dreamy.

I also want to to talk to you about my latest hobby, origami. I think that these paper bunnies suit the photoshoot perfectly!

Have you ever tried to do origami? Surely all of you know how to make a paper boat, and maybe some of you have made the flower that opens and closes its petals. (When we were little, we used to play a game: we’d write under its petals the names of the boys we hoped were thinking of us or silly lines like ‘you’re a dork’.) Perhaps some of you have watched Blade Runner, where origami animals played a pivotal role. Or you’ve watched Prison Break and remember Michael Scoffield’s paper tulips. Anyway, it’s something I have always been drawn to and wanted to try. I’m telling you though, it’s not easy! It can, however, be incredibly relaxing. Once you ‘conquer’ a design and start to make it automatically, you get into a flow and it’s super calming. I recently wrote a post on this process of ‘achieving a flow’, which is part of the Japanese concept of ikigai. And of course, origami is an art that hides centuries of history behind it and many symbolisms, which makes it even more enticing. So, if you feel like it, I totally recommend it. You can find hundreds of tutorials online and if you enjoy it, you can buy the special paper online. To start though, just take some A4 papers and cut them into squares. Besides, now that the Easter holiday is coming, we all have some extra free time, so dive into it and let your mind travel. Oh, and I would love to hear your thoughts on origami, because I’m thinking of making it a feature of the blog.

I wish you all wholeheartedly a happy Easter.

P.S. Here are some more ideas for Easter baking:

 
 
Previous
Previous

Τρίχρωμα μπισκότα κουνελάκια για το Πάσχα

Next
Next

Layer cake με φυστικοβούτυρο για το Πασχαλινό τραπέζι