Είναι αυτό το νοστιμότερο κέικ καρότου;

Είναι αυτό το νοστιμότερο κέικ καρότου; Για μένα, είναι. Αλλά επειδή μου τη δίνουν οι τίτλοι τύπου “το απόλυτο τάδε”, το θέτω σαν ερώτημα. Και περιμένω τις απαντήσεις σας! Αφού το φτιάξετε, προφανώς.

Αυτή είναι η πρότασή μας για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά φυσικά, ποιος μας εμποδίζει να τρώμε κέικ καρότου all year long; Εξάλλου, σας υποσχέθηκα, περισσότερο υγιεινό περιεχόμενο μεν, αλλά και ότι δεν θα εκλείψουν από το blog οι τουρτάρες μας, δε!

Εν ολίγοις, Πάσχα είναι. Φάτε!

Υλικά:

Για το κέικ:

Η ποσότητα είναι για 3 τσέρκια διαμέτρου 20 εκ. και ύψους 8 εκ., που θα δώσουν 3 κέικ για 1 τριώροφο κέικ. Αν θέλουμε διώροφο ή μονόροφο (είναι λέξη αυτό άραγε;) κέικ, διαιρούμε δια δύο ή δια τρία τις ποσότητες.

400 γρ αλεύρι μαλακό

3 κτγ μαγειρική σόδα

1 κτγ αλάτι

3 κτγ κανέλα

1 κτγ μοσχοκάρυδο

1 & 1/2 κτγ τζίντζερ σε σκόνη ή 1 εκ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ

330 γρ ζάχαρη καστανή

330 ζάχαρη λευκή

100 γρ ελαιόλαδο

230 γρ ηλιέλαιο

6 αυγά μεσαίου μεγέθους

1 κιλό καρότα τριμμένα (ζυγισμένα αφού τα τρίψουμε)

150 γρ καρύδια, χοντροκομμένα

Για τη βουτυρόκρεμα με τυρί κρέμα:

7 ασπράδια από μεσαία αυγά

500 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

750 γρ βούτυρο ανάλατο, σε κομμάτια

250 γρ τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου

λίγες σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, σε μορφή υγρή ή τζελ (ή κίτρινο + μπλε, αν δεν βρίσκουμε)

λίγες σταγόνες πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής, σε μορφή υγρή ή τζελ (ή κίτρινο + κόκκινο, αν δεν βρίσκουμε)

50 γρ καρύδια, τριμμένα στον πολυκόφτη

Μέθοδος:

Για το κέικ:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ζυγίζουμε και ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά (αλεύρι, σόδα, αλάτι, μπαχαρικά).

  2. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τη λευκή και την καστανή ζάχαρη μαζί με το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.

  3. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και χτυπάμε, ώσπου να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

  4. Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά του μπολ και χτυπάμε, ώσπου να ενσωματωθούν.

  5. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα το τριμμένο καρότο και τα καρύδια με μια σπάτουλα.

  6. Στρώνουμε τρία τσέρκια διαμέτρου 20 εκ. με αλουμινόχαρτο ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά τους σφιχτά, γιατί το μείγμα μας θα είναι αρκετά υγρό.

  7. Μοιράζουμε την ποσότητα του μείγματος στα τρία τσέρκια όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε. Αν δεν έχουμε τρία τσέρκια, θα πρέπει να ψήσουμε τα κέικ ένα-ένα. Καλό είναι, σε αυτή την περίπτωση, να ζυγίσουμε το μείγμα και να το διαιρέσουμε δια του τρία, ώστε να έχει το κάθε τσέρκι την ίδια ποσότητα και να μη βγουν τα κέικ άνισα σε ύψη στο τέλος.

  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170 βαθμούς, για περίπου 45-55’.

  9. Για να δούμε αν το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο του μια οδοντογλυφίδα. Εάν βγαίνει στεγνή, ξεφουρνίζουμε.

  10. Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν εντελώς προτού τα ξεφορμάρουμε.

  11. Αν θέλουμε, μπορούμε να ψήσουμε και τα τρία κέικ ταυτόχρονα στον φούρνο, αρκεί να αλλάξουμε ενδιάμεσα στο ψήσιμο το πάνω με το κάτω ταψί, ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα ψηθούν όλα τα κέικ ομοιόμορφα.

  12. Μπορούμε να ψήσουμε τα κέικ από την προηγούμενη μέρα και να γλασώσουμε το κέικ την επομένη. Αυτό το κέικ είναι πολύ υγρό και δεν χρειάζεται να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο. Το αφήνουμε στον πάγκο εργασίας μας, μέσα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, αρκεί να έχει πρώτα κρυώσει εντελώς. (Αυτό βέβαια δεν ισχύει αν είναι κατακαλόκαιρο και έχει 40 βαθμούς, οκ; Εκεί θέλουμε ψυγείο. Μην πείτε ότι δεν προειδοποίησα!)

Για τη βουτυρόκρεμα με τυρί κρέμα:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια.

  2. Παράλληλα, ζυγίζουμε τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι, τη σκεπάζουμε με νερό ίσα-ίσα, ανακατεύουμε και τη βάζουμε να βράσει σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε τα ασπράδια.

  3. Όταν το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής δείξει 118-120 βαθμούς, αποσύρουμε αμέσως το σιρόπι από τη φωτιά, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στην ελάχιστη δυνατή και χύνουμε μέσα σιγά-σιγά το σιρόπι, με το μοτέρ σε κίνηση.

  4. Μόλις χύσουμε όλο το σιρόπι, ανεβάζουμε ξανά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα και χτυπάμε για πολλή ώρα (περίπου 20’), ώσπου ο κάδος του μίξερ να έχει κρύωσει τόσο που να μπορούμε να τον πιάσουμε με τα χέρια μας και να μην καίει.

  5. Στον φούρνο μικροκυμάτων, ζεσταίνουμε το βούτυρο για λίγα δευτερόλεπτα, τόσο ώστε να μαλακώσει πολύ, αλλά να μη λιώσει. (Ιδανικά, καλό είναι, αντ’ αυτού, να έχουμε αφήσει ώρες πριν το βούτυρο εκτός ψυγείου, ώστε να μαλακώσει πιο ομοιόμορφα.)

  6. Με το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα, ρίχνουμε το βούτυρο μέσα στον κάδο κομματάκι-κομματάκι και συνεχίζουμε να χτυπάμε, ώσπου το βούτυρο να έχει απορροφηθεί εντελώς και να έχουμε μια λεία βουτυρόκρεμα. Αν τη χτυπήσουμε υπερβολικά πολλή ώρα, θα μαλακώσει πολύ και δεν θα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα. Σε αυτή την περίπτωση, τη βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες και την ξαναχτυπάμε με το φτερό πριν τη χρησιμοποιήσουμε, για να μαλακώσει. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε τη βουτυρόκρεμα από την προηγουμένη ή και μέρες πριν. Διατηρείται στο ψυγείο έως και για 2 εβδομάδες, αν είναι σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

  7. Βγάζουμε στην άκρη σε δύο μπολ, λίγη βουτυρόκρεμα.

  8. Χρωματίζουμε τη μία ποσότητα με πορτοκαλί και την άλλη με πράσινο και τα αφήνουμε στην άκρη.

  9. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το τυρί κρέμα στη βουτυρόκρεμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα, ώσπου να ενσωματωθεί.

Για τη συναρμολόγηση και τη διακόσμηση:

  1. Τοποθετούμε το πρώτο κέικ επάνω σε μια πιατέλα ή τροχό για τούρτες.

  2. Αλείφουμε με βουτυρόκρεμα.

  3. Επαναλαμβάνουμε με τη δεύτερη και την τρίτη φέτα.

  4. Τοποθετούμε για 30’ το στακαρισμένο κέικ στο ψυγείο.

  5. Καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ με βουτυρόκρεμα και ισιώνουμε με σπάτουλα.

  6. Τοποθετούμε για 30’ στο ψυγείο.

  7. Καλύπτουμε ξανά την επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ με βουτυρόκρεμα, έτσι ώστε να “ασπρίσει” τελείως, και ισιώνουμε με σπάτουλα.

  8. Τοποθετούμε για 30’ στο ψυγείο.

  9. Ετοιμάζουμε δύο μικρά σακουλάκια κορνέ με στρογγυλές μύτες. Εγώ χρησιμοποίησα Νο2 για το πράσινο και Νο4 για τα καρότα.

  10. Σχεδιάζουμε τα καρότα και τα φύλλα τους επάνω στην επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ.

  11. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.

  12. Τοποθετούμε το κέικ στο ψυγείο και το βγάζουμε τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρουμε, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Υπενθυμίζω ότι τα κέικ με βουτυρόκρεμα δεν τρώγονται κρύα, όπως οι τούρτες ζαχαροπλαστείου με μους, γιατί η βουτυρόκρεμα θα είναι σαν στόκος. Μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα!

Tip1: Μπορείτε να κάνετε αυτό το κέικ καρότου και σαν loaf cake σε μακρόστενη φόρμα ή σαν bundt cake, σε φόρμα με τρύπα. Δεν μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα τις ποσότητες, γιατί αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της φόρμας που έχετε, αλλά θεωρητικά, με τη συνταγή κέικ δια του 3 θα βγάλετε ένα loaf cake και με τη συνταγή δια του 2 ένα bundt cake. Αν σας περισσέψει μείγμα, βάλτε το σε μικρά φορμάκια και κάντε το μάφιν!

Tip2: Βαριέστε να φτιάξετε καροτάκια με τη βουτυρόκρεμα ή δεν το ‘χετε και πολύ με το piping; Μπορείτε να στολίσετε το κέικ με καρότα από marzipan που θα πάρετε από ζαχαροπλαστείο ή απλώς να το πασπαλίσετε με τριμμένο καρύδι γύρω από τη βάση του ή να το στολίσετε με ολόκληρα καρύδια στην επιφάνεια περιμετρικά!

Tip3: Η ποσότητα της βουτυρόκρεμας είναι λίγο περισσότερη από ό,τι θα χρειαστείτε. Όση περισσέψει, μπορείτε να την καταψύξετε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και να τη χρησιμοποιήσετε σε μελλοντικά project. Όταν την αποψύξετε, τη χτυπάτε ΑΛΥΠΗΤΑ για πολλή ώρα στο μίξερ με το φτερό για να μαλακώσει, ώστε να μπορείτε να τη χρησιμοποίησετε.

Υ.Γ.1 Συχνά με ρωτάτε από πού είναι τα outfits που φοράω στις φωτογραφίσεις μας και συνέχεια σας απογοητεύω, γιατί στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι vintage ή χειροποίητα. Τώρα, όμως, σας έχω καταπληκτικά νέα, γιατί βρήκα το μαγαζί των ονείρων μου! Εάν, λοιπόν, σας αρέσει το στυλ μου, στο Perfect Dress θα βρείτε άφθονες επιλογές για σικ, ρετρό ρούχα και αξεσουάρ, όλα με εξαιρετική ποιότητα και φοβερή αισθητική! Εδώ, φοράω τούλινη φούστα στο χρώμα της μέντας και λευκό βαμβακερό t-shirt με πέρλες στη λαιμόκοψη, και τα δύο από το Perfect Dress!

Υ.Γ.2 Σχετικές συνταγές:

 
Previous
Previous

Καραμελωμένο ποπκόρν

Next
Next

Μίνιμαλ πασχαλινά αυγά