Πασχαλιάτικο στεφάνι από μαρέγκες με λεμονόκρεμα και σοκολατένια αυγά
Έπειτα από τόσες μέρες εγκράτειας, ήρθε επιτέλους η ώρα για το απολαυστικό Πασχαλιάτικο τραπέζι με όλες τις γιορτινές παραδοσιακές λιχουδιές. Φυσικά, το γεύμα πρέπει να ολοκληρωθεί με ένα λαχταριστό γλύκισμα που θα τους ικανοποιήσει όλους. Και ναι, το τσουρέκι είναι ό,τι πρέπει για πρωινό ή για τον απογευματινό σας καφέ, όμως δεν θα θέλατε κάτι που να τέρψει, όχι μόνο το στομάχι, αλλά και το μάτι, και να στολίσει ιδανικά το τραπέζι σας; Αυτό εδώ το στεφάνι με μαρέγκες δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο και σίγουρα πολύ λιγότερο χρονοβόρο από ό,τι φαντάζεστε! Οι μαρέγκες γίνονται σε ελάχιστο χρόνο και μπαίνουν στον φούρνο, όπου θα ψηθούν μεν για αρκετές ώρες, αλλά χωρίς εσείς να χρειάζεται να ασχοληθείτε ιδιαίτερα από αυτή τη στιγμή και έπειτα. Μπορείτε μάλιστα να τις φτιάξετε και από την προηγουμένη, όπως και τη λεμονόκρεμα. Συναρμολογείτε αμέσως πριν το σερβίρισμα, στολίζετε με τα αυγουλάκια και μερικά λουλούδια και είμαι σίγουρη πως οι καλεσμένοι σας θα εντυπωσιαστούν!
Υλικά:
Για τις μαρέγκες:
6 ασπράδια
300 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
Για τη λεμονόκρεμα:
3 αυγά
1 κρόκος
ξύσμα από 1 λεμόνι
100 μλ χυμός λεμόνι
200 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
85 γρ βούτυρο μαλακό
Για τη διακόσμηση:
πασχαλινά σοκολατένια αυγουλάκια
Εξοπλισμός:
Σακούλα κορνέ και μύτη ανοιχτό αστέρι σε μεγάλο μέγεθος
Μέθοδος:
Για τις μαρέγκες:
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια σε δυνατή ταχύτητα, ώσπου να αρχίσουν να ασπρίζουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ρίχνοντάς τη σταδιακά, σαν βροχή και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου η μαρέγκα να σφίξει και να γυαλίσει.
Τοποθετούμε τη μαρέγκα στο κορνέ και πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί σχηματίζουμε “φωλιές”. Πρώτα σχηματίζουμε τη βάση και έπειτα με το κορνέ σχεδιάζουμε ένα “δαχτυλίδι” επάνω στη βάση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια “θήκη” για να τοποθετήσουμε αργότερα τη γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100-120 βαθμούς. Οι μαρέγκες θα χρειαστούν από 2 ως και 4 ώρες να ψηθούν (ανάλογα τον φούρνο και το πόση υγρασία έχει τη συγκεκριμένη μέρα). Εάν αρχίσουν να μαυρίζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ή ψήνουμε με την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη.
*Αν δεν έχουμε κορνέ, μπορούμε να σχηματίσουμε τις φωλιές freestyle με ένα κουτάλι. Το αποτέλεσμα θα είναι πιο ρουστίκ, αλλά εξίσου γευστικό!
Για τη λεμονόκρεμα:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τον χυμό λεμόνι, το ξύσμα και τη μισή ζάχαρη να πάρουν βράση. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τον κρόκο, τα αυγά και την υπόλοιπη ζάχαρη με έναν αυγοδάρτη ώσπου να ασπρίσουν. Μόλις τα υλικά της κατσαρόλας πάρουν βράση, χύνουμε το περιεχόμενό της μέσα στο μπολ με τα αυγά, χτυπώντας με τον αυγοδάρτη. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει η λεμονόκρεμα, ώσπου να δέσει. Μεταφέρουμε τη λεμονόκρεμα σε ένα καθαρό μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια. Ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθεί και καλύπτουμε με μια μεμβράνη. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά και έπειτα το τοποθετούμε στο ψυγείο για να πήξει κι άλλο.
Για τη συναρμολόγηση και τη διακόσμηση:
Όταν οι μαρέγκες έχουν κρυώσει και η λεμονόκρεμα έχει σφίξει, μπορούμε να συναρμολογήσουμε. Ιδανικά, αυτό είναι καλό να γίνει αμέσως πριν σερβίρουμε. Τοποθετούμε το στεφάνι μέσα σε μια ωραία πιατέλα. Με ένα κορνέ (ή και ένα κουτάλι) γεμίζουμε τις φωλίτσες με λεμονόκρεμα. Στολίζουμε με αυγουλάκια και αν θέλουμε τοποθετούμε μερικά λουλούδια.γύρω από την πιατέλα μας. Όση λεμονόκρεμα περισσεύει, μπορούμε να τη σερβίρουμε σε ένα μπολ ώστε οι καλεσμένοι να σερβιριστούν επιπλέον. Αν περισσέψει, τη χρησιμοποιούμε για να γεμίσουμε μπισκότα ή για να βουτήξουμε μέσα τα πασχαλινά μας κουλουράκια - η λεμονόκρεμα μπορεί να φυλαχτεί στο ψυγείο ως και για 3 μέρες.
Καλό Πάσχα!