Τρίχρωμα μπισκότα κουνελάκια για το Πάσχα

 

(English recipe here)

Η πρότασή μας για πασχαλινά μπισκότα φέτος είναι αυτά εδώ τα τρίχρωμα, βουτυράτα κουνελάκια με αμύγδαλο και κακάο σε δύο τόνους.

Αλήθεια, γνωρίζετε πώς προέκυψε η παρουσία του λαγού ή κουνελιού στη λαογραφία που αφορά τα πασχαλινά έθιμα;

Σύμφωνα με μία θεωρία, προκύπτει από τους παγανιστικούς εορτασμούς της εαρινής ισημερίας, κατά τους οποίους η Τευτονική θεά της γονιμότητας Eostre, αναπαρίστατο από έναν λαγό, πράγμα που σημειολογικά, προφανώς είχε να κάνει με την ταχύτητα αναπαραγωγής των κουνελιών.

Καθώς ο χριστιανισμός εξαπλωνόταν στην Ευρώπη, τα παγανιστικά έθιμα της ισημερίας άρχισαν να συγχωνεύονται με την ιδεά της Ανάστασης του Χριστού (κάτι που συμβαίνει και με τα έθιμα των Χριστουγέννων, άλλωστε), μιας και συμπίπτουν χρονικά. Λέγεται πως οι ιεραπόστολοι ήταν αυτοί που άρχισαν να “μπλέκουν” τα παγανιστικά έθιμα με τον χριστιανισμό, για να κάνουν τη μετάβαση στη νέα θρησκεία πιο ομαλή και κατανοητή.

Η πρώτη γραπτή αναφορά του πασχαλινού λαγού ή Österhaas στα Γερμανικά, είναι σε ένα γερμανικό βιβλίο του 1680. Εκεί αναφέρεται ένας λαγός, ο οποίος το Πάσχα άφηνε χρωματιστά αυγά σε όλα τα καλά παιδάκια. Τα παιδιά όφειλαν να φτιάχνουν φωλίτσες για να έρθει ο λαγός να γεννήσει τα αυγά του (sic) και να του αφήσουν καρότα να φάει. Οι Γερμανοί Λουθηρανοί, λοιπόν, είχαν τον λαγό ντυμένο με ανθρώπινα ρούχα, να παίζει το Πάσχα έναν ρόλο “κριτή”, παρόμοιο με αυτόν του Σάντα Κλάους, που αποφασίζει ποια παιδάκια ήταν καλά και ποια άτακτα. Από εκεί, η παράδοση εξαπλώθηκε και στην Αμερική με τους Γερμανούς μετανάστες της Πενσυλβάνια, και τα αυγά σιγά-σιγά μετατράπηκαν σε σοκολάτες και άλλα γλυκίσματα, ενώ οι φωλίτσες έγιναν καλάθια. Ο λαγός, λοιπόν, κουβαλούσε πια το Πάσχα από πόρτα σε πόρτα ένα καλάθι με αυγά, γλυκίσματα και παιχνίδια, για να επιβραβεύσει τα καλά παιδιά.

Τα πρώτα σοκολατένια πασχαλινά αυγά και λαγουδάκια τα συνταντάμε στη Γερμανία, τον 19ο αιώνα. Στην αρχή ήταν πικρά και σκληρά, όσο όμως εξελίσσονταν οι γνώσεις για τη σοκολατοποιϊα, γίνονταν όλο και πιο νόστιμα - ώσπου σήμερα είναι πια θεσμός και εκατομμύρια από δαύτα παράγονται, αγοράζονται και χαρίζονται σε όλο τον δυτικό κόσμο την περίοδο των γιορτών.

Οι συμβολισμοί του λαγού, ωστόσο πάνε πολύ πιο πίσω, αφού ο λαγός εμφανίζεται ήδη ως σύμβολο από την αρχαιότητα και μάλιστα σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

Γενικώς, ο λαγός είναι ένα ζώο που περιστοιχίζεται από αμέτρητους μύθους, θρύλους, προκαταλήψεις και οιωνούς. Αν το καλοσκεφτούμε, είναι ένα ζώο αρκετά παράξενο. Μπορεί να τρέξει με 40 χλμ την ώρα και να κάνει άλματα πολλών μέτρων με ευκολία καθώς και απότομες περιστροφές στον αέρα με απίστευτη ευκολία. Αυτό, από μόνο του, σίγουρα προκαλούσε την περιέργεια και τον θαυμασμό των ανθρώπων που παρατηρούσαν τη συμπεριφορά του.

Για πολλούς αιώνες, οι άνθρωποι πίστευαν πως ο λαγός ήταν ένα ον ερμαφρόδιτο, που μπορούσε να αναπαραχθεί μόνο του, χωρίς να ζευγαρώσει - κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Ωστόσο, είναι πραγματικά συγκλονιστικό το γεγονός πως οι θηλυκοί λαγοί μπορούν να κυοφορούν και παράλληλα να συνεχίσουν να συλλαμβάνουν, φέροντας περισσότερα από ένα έμβρυα σε διαφορετικά στάδια αναπαραγωγής, αφού η μήτρα τους είναι δισχιδής.

Η ικανότητά τους να αναπαράγονται με αυτό τον παράξενο τρόπο αργότερα, λοιπόν, είναι που τα συνέδεσε με τον Χριστιανισμό και συγκεκριμένα με την Παρθένο Μαρία και την Άμωμο Σύλληψη. Τα βλέπουμε επίσης να συσχετίζονται και με την Αγία Τριάδα. Σε πολλές μεσαιωνικές εκκλησίες και καθεδρικούς ναούς της βόρειας Ευρώπης, οι λαγοί αναπαρίστανται στην εκκλησιαστική εικονογραφία ανα τρεις, να σχηματίζουν ένα τρίγωνο, με τα αυτιά τους να ενώνονται. Αυτή την παράξενη εικόνα, μάλιστα, τη συναντάμε σε παραλλαγές και στον βουδισμό και το Ισλάμ.

Η εξαιρετική ταχύτητα με την οποία γεννοβολάνε, δε, είναι αυτή που τα κατέστησε σύμβολο γονιμότητας και αναγέννησης της φύσης. Οι Ρωμαίοι, για παράδειγμα, θεωρούσαν πως η κατανάλωση του κρέατός τους είχε αφροδισιακές ιδιότητες. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος συνιστούσε μια δίαιτα με λαγό που υποσχόταν να αυξήσει τη σεξουαλική έλξη και ενδεχομένως να θεραπεύσει τη στειρότητα.

Εγώ έχω να πω ότι καλά όλα αυτά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα, αλλά η απορία μου παραμένει: ποιος στο καλό σκέφτηκε να βάλει έναν λαγό να γεννάει αυγά; Κατανοητοί οι συμβολισμοί και του λαγού και των αυγών αλλά γιατί έπρεπε να συνδέεται το ένα με το άλλο; ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΟΙΒΟΥΝ; ΔΓΙΑΔΩΣΤΕ 111

Στο μεταξύ όμως, ας δούμε τη σημερινή μας συνταγή, γιατί κοντεύει Πάσχα και τα μπισκότα δεν πρόκειται να ψηθούν από μόνα τους.

Υλικά:

Για περίπου 40 μπισκότα

Για τη βάση:

200 γρ βούτυρο ανάλατο

120 γρ άχνη

60 γρ αυγό

60 γρ αμύγδαλο τριμμένο

Για το λευκό μείγμα:

2/4 της βάσης

160 γρ αλεύρι μαλακό

Για το ανοιχτόχρωμο μείγμα κακάο:

1/4 της βάσης

76 γρ αλεύρι μαλακό

4 γρ κακάο

Για το σκουρόχρωμο μείγμα κακάο:

1/4 της βάσης

64 γρ αλεύρι μαλακό

16 γρ κακάο

Μέθοδος:

Για τη βάση:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη, ώσπου να αφρατέψουν.

  2. Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί.

  3. Προσθέτουμε το αμύγδαλο και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί.

  4. Ζυγίζουμε το μείγμα και το χωρίζουμε στα 4.

  5. Τοποθετούμε 2/4 σε ένα μπολ, 1/4 σε ένα δεύτερο μπολ και 1/4 σε ένα τρίτο μπολ.

Για το λευκό μείγμα:

  1. Προσθέτουμε στο μείγμα 2/4 το αλεύρι και ανακατεύουμε ώσπου να έχουμε μια ζύμη.

Για το ανοιχτόχρωμο μείγμα κακάο:

  1. Προσθέτουμε στο μείγμα 1/4 το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε ώσπου να έχουμε μια ζύμη.

Για το σκουρόχρωμο μείγμα κακάο:

  1. Προσθέτουμε στο μείγμα 1/4 το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε ώσπου να έχουμε μια ζύμη.

Συναρμολόγηση:

  1. Ανοίγουμε την κάθε ζύμη με έναν πλάστη και με κουπ-πατ σε σχήμα λαγών, φτιάχνουμε μερικά μπισκότα με την κάθε ζύμη χωριστά. Κρατάμε και λίγη ζύμη από το κάθε χρώμα στην άκρη.

  2. Παίρνουμε τις τρεις ζύμες που κρατήσαμε στην άκρη και σχηματίζουμε ρολά.

  3. Ενώνουμε τα τρία ρολά και τα κόβουμε σε φέτες.

  4. Τοποθετούμε όλες τις φέτες πλάι-πλάι, και με τον πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη.

  5. Κόβουμε μπισκότα με τα κουπ-πατ τοποθετημένα έτσι ώστε να περιλαμβάνουν και τα τρία χρώματα.

  6. Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

  7. Ψήνουμε τα μπισκότα στους 160 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, ώσπου να στερεοποιηθούν αλλά να μη σκληρύνουν πολύ - απλώς να ξεκολλάνε με ευκολία από το χαρτί.

  8. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

  9. Φυλάμε τα μπισκότα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, εκτός ψυγείου.

Καλό Πάσχα σε όλες και όλους!

Υ.Γ. Στις φωτογραφίες θα δείτε και τα αυγά τα οποία (αναφορικά με την προηγούμενή μας ανάρτηση) βάψαμε με κουρκουμά. Δείτε, όμως, μερικές ακόμα ιδέες για πασχαλινά μαγειρέματα:

 

Three-coloured Easter bunny biscuits

Our recipe for Easter biscuits this year is these super cute tri-colour buttery bunnies with almond flour and two-toned cocoa.

Do you guys know how the bunny/rabbit/hare came to be part of the folkloric traditions of Easter?

According to one theory, it rose out of the pagan celebrations of vernal equinox, during which the Teutonic goddess of fertility Eostre was represented by a rabbit - which obviously, from a semiotics point of view related to the extreme speed with which it reproduces.

As Christianity spread throughout Europe, pagan equinox traditions started to merge with the concept of Christ’s Resurrection, since they happen to coincide. (Of course, that also happens with the traditions of Christmas). It’s been said that missionaries were the ones who started to ‘confuse’ the pagan traditions with Christianity, in order to make the transition to the new religion better understood and generally smoother.

The first written reference of the Easter Bunny or Osterhaas in German is in a German book from 1680. It speaks of a hare that came on Easter and left coloured eggs for kids that had been good. Children were supposed to make nests for the hare to lay his eggs (sic) and leave carrots for him to eat. German Lutherans had the Hare, dressed with human clothes, play the role of a ‘judge’, similarly to Santa Klaus, who decides which children had been naughty and which had been nice. From there, the tradition spread to America, with the German immigrants of Pensylvannia. Gradually, the eggs got changed into chocolates and/or other candy and the nests became baskets. The Hare, now, carried a basked from door to door, filled with eggs, chocolates, candy and sometimes toys, to reward all nicely behaved children.

The first chocolate eggs and bunnies were created in Germany, in the 1800s, but in the beginning they were bitter and hard. As knowledge for chocolate-making involved, so did the Easter chocolates, and soon they were much tastier.

The symbolisms of the Hare/Bunny/Rabbit, though, go way back. The hare appears as a symbol since the antiquity, and in several different civilisations over the world.

Generally speaking, the hare is an animal that is surrounded by innumeral myths, legends, omens and superstitions. If you think about it, it’s quite a strange animal. It can run up to 40 klm/hour and jump several meters high, as well as turn around mid-jump with great ease. This, by itself, surely intrigued people and called for their admiration.

For several centuries, people believed that the hare was a hermaphrodite creature, that could reproduce by itself, without mating - something that of course isn’t true. However, it is truly mind-blowing that female rabbits can be pregnant, continue to conceive and carry more than one embryo in different reproductional stages, since they have two uterine horns.

Their ability to reproduce in this extraordinary way is the one that led them to be connected to Christianity, later on, and specifically to the Virgin Mary and the Immaculate Conception. We also see them connected to the Holy Trinity. In many medieval churches in Northern Europe, hares were depicted in threes, forming a triangle. This strange image is also found in Budist and Islamic religious iconograhy.

The amazing speed and numbers in which they reproduce is the one that made them into a symbol of fertility and nature’s rebirth after winter.

The Romans, for example, believed that consuming their meat has aphrodisiac properties. Plinius the Elder was recommending a hare diet that would increase sexual attraction and potentially cure sterility.

All these things are exceptionally interesting. However, I still have one unanswered question: who the hell thought to portray a rabbit laying eggs? I get the symbolisms of the rabbit and eggs, but why did those two have to be connected? Is there something we don’t know?

Meanwhile, let’s move on to today’s recipe, because Easter is almost here and these biscuits aren’t gonna bake themselves!

Ingredients:

For about 40 biscuits

For the base:

200 g unsalted butter

120 g powdered sugar

60 g egg

60 g almond flour

For the white mix:

2/4 of the base mix

160 g soft flour

For the light cocoa mix:

1/4 of the base mix

76 g soft flour

4 g cocoa

For the dark cocoa mix:

1/4 of the base mix

64 g soft flour

16 g cocoa

Method:

For the base:

  1. In the mixer’s bowl, beat the butter with the sugar, until fluffy.

  2. Add the egg and mix until incorporated.

  3. Add the almond flour and add until incorporated.

  4. Weigh the mix and divide it into 4 equal parts.

  5. Place 2/4 in one bowl, 1/4 in a second bowl and 1/4 in a third bowl.

For the white mix:

  1. Add the flour to the 2/4 base mix and mix until you have a soft dough.

For the light cocoa mix:

  1. Add the flour and cocoa to the 1/4 base mix and mix until you have a soft dough.

For the dark cocoa mix:

  1. Add the flour and cocoa to the 1/4 base mix and mix until you have a soft dough.

Assembly:

  1. Roll out all three doughs with a rolling pin and cut some biscuits from each one of them. Keep some of each dough on the side.

  2. Take the three left-over doughs and roll them into sausages.

  3. Connect loosely the three sausages into one roll and cut slices.

  4. Place the slices next to each other and then roll them out some more with the rolling pin.

  5. Cut the biscuits with the cutters placed in a way that includes all three colours in every biscuit.

  6. Lay a tray with baking paper and place the biscuits inside.

  7. Bake at 160 degrees, in a preheated oven, until the biscuits are solid but not hard and come easily off the paper.

  8. Let the biscuits cool down and serve.

  9. Keep the biscuits in an airtight container, at room temperature.

Happy Easter, everyone!

P.S. In our photos you can also see the eggs we dyed with turmeric (as mentioned in our last post). For more Easter baking ideas, check out these:

 
 
Previous
Previous

Dutch baby με φράουλες και σαντιγί για τη γιορτή της μητέρας

Next
Next

Πασχαλινά αυγά με φυσική βαφή και κουνελάκια οριγκάμι