Παγωμένη μαργαρίτα με lemon curd

(English version here)

Αυτή η παγωμένη μαργαρίτα είναι το πιο λεμονένιο, δροσιστικό, καλοκαιρινό κοκτέιλ που έχει περάσει ποτέ από την κουζίνα μας! Πολύ απλά, η έμπνευση και η ζέστη μου χτύπησαν την πόρτα και εγώ με τη σειρά μου χτύπησα στο μπλέντερ τη lemon curd που περίσσεψε από το χθεσινό μας tea party στο Tearoom, μαζί με τεκίλα, Cointreau, έξτρα χυμό λεμόνι και άφθονο πάγο και το αποτέλεσμα ήταν απλά Θ Ε Ϊ Κ Ο!

Γιατί να φτιάξετε μαργαρίτα με lemon curd, αντί για απλό χυμό λεμονιού, θα αναρωτηθείτε και θα έχετε δίκιο. Γιατί χάρη στα αυγά και το βούτυρο που περιέχει η λεμονόκρεμα, θα χαρίσει στο κοκτέιλ σας μια πιο πλούσια, στρογγυλεμένη γεύση, που θα το απογειώσει - ίσως σας θυμίσει λίγο lemon sour, που περιέχει χτυπημένο ασπράδι αυγού.

Η πρότασή μου είναι να φτιάξετε lemon curd σε ποσότητα, να τη χρησιμοποιήσετε για κάποια από τις παρακάτω συνταγές μας το Σαββατοκύριακο, και στο καπάκι να φτιάξετε και αυτή την παγωμένη μαργαρίτα! Μπορείτε βέβαια να αγοράσετε και έτοιμη lemon curd σε βαζάκι από κάποιο ντελικατέσεν και να γλιτώσετε αυτό το βήμα, αν και πιστέψτε με, τίποτα δεν συγκρίνεται με χειροποίητη, φρέσκια λεμονόκρεμα. Δοκιμάστε τη συνταγή μας και δεν θα το μετανιώσετε! Τι λέτε για μερικά αφράτα mini pancakes με lemon curd και φρούτα, μια τάρτα λεμόνι με καψαλισμένη μαρέγκα ή ένα bundt cake με μαρέγκα και λεμονόκρεμα;

Υλικά:

Για τη lemon curd:

6 αυγά μεσαίου μεγέθους

2 κρόκοι από αυγά μεσαίου μεγέθους

200 μλ χυμός λεμονιού

ξύσμα από 2 λεμόνια

400 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

170 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό, σε κομματάκια

Για την παγωμένη μαργαρίτα:

Για 2 κοκτέιλ

1 πιατάκι γεμάτο αλάτι

1/2 λεμόνι

120 γρ lemon curd

60 μλ tequila blanco

60 μλ Cointreau

60-100 μλ φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (ανάλογα πόσο όξινο θέλετε το κοκτέιλ σας)

πάγος (περίπου 2 κούπες)

Μέθοδος:

Για τη lemon curd:

  1. Σε ένα μπολ, με έναν αυγοδάρτη, χτυπάμε τα αυγά και τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη.

  2. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την άλλη μισή ζάχαρη μαζί με τον χυμό και το ξύσμα.

  3. Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέσα στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.

  4. Επιστρέφουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με τον αυγοδάρτη για να μην κολλήσει η κρέμα μας στον πάτο.

  5. Όταν η κρέμα αρχίσει να πήζει και να σχηματίζονται μεγάλες φυσαλίδες στο κέντρο της, την αφαιρούμε από τη φωτιά.

  6. Μεταφέρουμε τη λεμονόκρεμα σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

  7. Μέσα, τοποθετούμε το βούτυρο σε κομματάκια και περιμένουμε μερικά λεπτά να λιώσει.

  8. Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη, ώστε να ενσωματωθεί το βούτυρο και να έχουμε μια λεία λεμονόκρεμα.

  9. Καλύπτουμε τη λεμονόκρεμα με μεμβράνη, έτσι ώστε να ακουμπά την επιφάνειά της και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

  10. Καλύπτουμε το δοχείο με το καπάκι του, χωρίς να αφαιρέσουμε τη μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες (ή από την προηγούμενη μέρα), ώσπου να πήξει η lemon curd.

  11. Φυλάμε τη lemon curd στο ψυγείο ως και για 3-4 μέρες.

Για την παγωμένη μαργαρίτα:

  1. Περνάμε με λεμόνι τα χείλη των ποτηριών, αναποδογυρίζουμε τα ποτήρια μέσα στο πιατάκι με το αλάτι και τα στριφογυρίζουμε.

  2. Βάζουμε στο μπλέντερ τη lemon curd, την τεκίλα, το Cointreau και τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθούν.

  3. Προσθέτουμε τον πάγο και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

  4. Γεμίζουμε τα ποτήρια, προσθέτουμε μια φέτα λεμόνι και ένα καλαμάκι στο καθένα και σερβίρουμε.

Υ.Γ. Συνταγές με lemon curd:

 

Frozen margarita with lemon curd

This frozen margarita is the most lemony, refreshing, summery cocktail that has ever come through our kitchen! Very simply, the inspiration and the heat knocked on my door and I decided to blend the leftover lemon curd from yesterday’s tea party at our Tearoom together with tequila, Cointreau, extra lemon juice and plenty of ice. The result? D I V I N E!

Why make margarita with lemon curd instead of simply lemon juice? Because thanks to the eggs and butter of the lemon curd, you’ll get a much rounder, richer flavour that will take to a whole other level - it mind remind you a little bit of a lemon sour, which has beaten egg whites.

My suggestion is to make a larger quantity of lemon curd and use it in one of the following recipes this weekend - plus to make this frozen margarita! You can, of course, use store-bought lemon curd and skip this part, but trust me, nothing compares to a freshly-made, hand-made batch of lemon curd. Try our recipe and you won’t regret it! And how about some fluffy mini pancakes with lemon curd and fresh fruit, a classic lemon meringue tart or an angel food cake with meringue and lemon curd?

Ingredients:

For the lemon curd:

6 medium-sized eggs

2 yolks from medium-sized eggs

200 ml lemon juice

zest of 2 lemons

400 g white caster sugar

170 g unsalted butter, softened, cut-up in chunks

For the frozen margarita:

For 2 cokctails:

1 little plate filled with salt

1/2 lemon

120 g lemon curd

60 ml tequila blanco

60 ml Cointreau

60-100 μλ freshly squeezed lemon juice (depending on how sour you want your cocktail to be)

ice (about 2 cups)

Method:

For the lemon curd:

  1. In a bowl, whisk the eggs and yolks together with half of the sugar.

  2. In a pot, heat the lemon juice, zest and the rest of the sugar.

  3. As soon as they start boiling, pour the ingredients of the pot into the bowl and whisk.

  4. Return the ingredients of the bowl back to the pot and cook at a low to medium temperature, mixing constantly.

  5. When the curd starts to thicken and big bubbles start forming at the bottom of the pot, remove the pot from the stove.

  6. Transfer the curd inside an airtight container.

  7. Place the butter inside the container and wait for a few minutes for it to melt.

  8. Whisk softly, until you have a smooth lemon curd.

  9. Cover the surface of the lemon curd with cling film and leave the container on the side, to cool down.

  10. Without removing the cling film, cover the container with the lid and place it in the fridge for several hours (or overnight), so that lemon curd thickens and sets.

  11. You can keep the lemon curd in the fridge for 3-4 days.

For the frozen magarita:

  1. Pass the lemon around the rim of the glasses, turn them upside down, inside the dish with the salt and twist.

  2. Blend the lemon curd, tequila, Cointreau and lemon juice until homogenised.

  3. Add the ice and blend until homogenised.

  4. Fill the glasses, garnish with a slice of lemon and serve.

 
Previous
Previous

Μαγική λεμονάδα που αλλάζει χρώμα

Next
Next

Παγωτίνια με ψητά κεράσια και γιαούρτι