Καλοκαιρινή φριτάτα με κολοκυθοανθούς

Ένα από τα προϊόντα για τα οποία έχω την πιο μεγάλη ανυπομονησία όταν καλοκαιριάζει είναι οι ανθοί του κολοκυθιού. Λατρεύω τόσο την ντελικάτη όψη τους, όσο και την ιδιόρρυθμη γεύση τους. Η αλήθεια είναι πως για μένα αγγίζουν πάντα μια έξτρα ευαίσθητη χορδή, γιατί μου θυμίζουν τα καλοκαίρια στο νησί μου. Στη Λέσβο, οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί, που οι ντόπιοι τους λένε λουλούδες, είναι μεγάλη λιχουδιά. Τους έχετε φάει ποτέ γεμιστούς με ρύζι; Είναι υπέροχοι. Αλλά υπέροχοι είναι ό,τι και αν τους κάνεις, ακόμα και αν απλώς τους στολίσεις σε βάζο, που λέει ο λόγος! Πάντως σίγουρα είναι πεντανόστιμοι σε αυτήν εδώ τη φριτάτα που φτιάξαμε σήμερα, με κολοκυθάκια, άνηθο και τυρί κότατζ.

Υλικά:

Για 6 άτομα

1 μικρό κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

λίγος άνηθος

2 κολοκυθάκια, κομμένα σε κυβάκια

10 αυγά μεσαίου μεγέθους

40 μλ γάλα πλήρες

6 κολοκυθοανθοί

5-6 κουταλιές κότατζ (ανθότυρο ή κατίκι επίσης ταιριάζουν θαυμάσια)

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μέθοδος:

  1. Χρησιμοποίησα μαντεμένιο τηγάνι, γιατί δίνει -μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων- την εξής ευκολία: μπορείς να σωτάρεις τα λαχανικά στο μάτι της κουζίνας και μετά απλώς να προσθέσεις τα υπόλοιπα υλικά και να ψήσεις τη φριτάτα στον φούρνο χωρίς να αλλάξεις σκεύος. Αν δεν έχετε μαντεμένιο τηγάνι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντικολλητικό τηγάνι για το σωτάρισμα και στη συνέχεια να ψήσετε τη φριτάτα σε πυρίμαχο ταψί.

  2. Σε μαντεμένιο τηγάνι διαμέτρου 30 εκ. σωτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να πάρει χρώμα, και έπειτα προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τον άνηθο και συνεχίζουμε ώσπου να μαλακώσουν.

  3. Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει λίγο το μείγμα.

  4. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, αλατοπιπερώνουμε και τα αδειάζουμε μέσα στο τηγάνι.

  5. Τοποθετούμε τους κολοκυθανθούς στο τηγάνι.

  6. Τοποθετούμε διάσπαρτα μερικές κουταλιές κότατζ και αλατοπιπερώνουμε.

  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο, στις αντιστάσεις, για περίπου 30 λεπτά.

  8. Αν η φριτάτα φουσκώσει ανομοιόμορφα ενώ ψήνεται, την τρυπάμε με ένα πιρούνι στα σημεία που φουσκώνει.

  9. Βγάζουμε τη φριτάτα και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά προτού την κόψουμε και τη σερβίρουμε - αν την κόψουμε αμέσως θα διαλυθεί.

  10. Η φριτάτα καλό είναι να φαγωθεί αμέσως - καλύτερα να μη φτιάξετε περισσότερη από όση υπολογίζετε να φάτε σε ένα γεύμα.

Υ.Γ. Περισσότερα καλοκαιρινά και αλμυρά:

 
Previous
Previous

Παγωτίνια με ψητά κεράσια και γιαούρτι

Next
Next

Γιαπωνέζικο sando με φράουλες και σαντιγί