Γιαπωνέζικο sando με φράουλες και σαντιγί

Τι είναι τα γιαπωνέζικα sandos; Μα πολύ απλά, σάντουιτς από την Ιαπωνία! Τα sandos ανήκουν σε μια κατηγορία γιαπωνέζικου φαγητού που αποκαλείται yōshoku και αφορά όλες τις επηρεασμένες από τη δυτική κουλτούρα συνταγές, όπως αυτές προέκυψαν από μια μακρά ιστορία εμπορίου, τουρισμού και γενικότερα ανταλλαγής ιδεών μεταξύ Ιαπωνίας και Δύσης. Στην ίδια κατηγορία, για να αποκτήσετε μια λίγο πιο σφαιρική εικόνα, ανήκουν και τα naporitan, που είναι σπαγγέτι με κέτσαπ, αλλά και τα τρεμουλιαστά αφράτα γιαπωνέζικα τσίζκεϊκ.

Πίσω στα sandos: γιατί δεν τα λέμε απλώς “σάντουιτς”; Γιατί οι Ιάπωνες έχουν φέρει το δικό τους “spin”, στην όλη υπόθεση, δηλαδή τη δική τους αισθητική και λογική σε αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς οι δυτικοί ως σάντουιτς, οπότε δικαίως φέρουν ένα ξεχωριστό όνομα. Πληκτρολογήστε “japanese sandos” στο google και θα πάρετε μία ιδέα. Ειδικά στα γλυκά σάντουιτς, όπως αυτό που σας δείχνουμε σήμερα, κάνουν παπάδες όσον αφορά τους συνδυασμούς υλικών και τη διακόσμηση. Η ουσία είναι η εξής: στρώσεις από λευκό ψωμί του τοστ χωρίς κόρα, άφθονη κρέμα σαντιγί, και στη γέμιση, φρούτα κομμένα απολύτως συμμετρικά, πάλι σε στρώσεις. Θα δείτε ότι συχνά οι δημιουργοί τους φτιάχνουν σχέδια και παραστάσεις χρησιμοποιώντας κομμάτια πολλών διαφορετικών φρούτων. Εμείς είπαμε να ξεκινήσουμε με κάτι απλό: σαντιγί και φράουλες. Και λέω απλό, αλλά και αυτό είναι σχετικό, καθώς μπορεί να σας πάρει μερικές επαναλήψεις προκειμένου να πετύχετε την απαιτούμενη συμμετρία. Όπως θα δείτε, και το δικό μου κάθε άλλο παρά τέλειο είναι - είναι κι αυτό κάτι που χρειάζεται εξάσκηση. Αν προσσπαθούσατε, αντίστοιχα, να φτιάξετε για πρώτη φορά σούσι, σαφώς δεν θα ήταν τέλειο. Όταν, λοιπόν, κατακτήσετε την τεχνική, μπορείτε να προχωρήσετε και σε κάτι πιο εξεζητημένο, ανάλογα με τα κέφια σας και, το κυριότερο, την υπομονή σας!

Υλικά:

Για 2 sando (2-4 άτομα)

6 φέτες λευκό ψωμί του τοστ με κόρα

20-25 φράουλες

200 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

20 γρ ζάχαρη άχνη

Μέθοδος:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε την κρέμα με την άχνη για μερικά λεπτά, ώσπου να πήξει σε σαντιγί.

  2. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες και έπειτα τις κόβουμε τις φράουλες σε πολύ λεπτές φέτες εγκάρσια.

  3. Αλείφουμε μία φέτα ψωμιού με σαντιγί.

  4. Καλύπτουμε την επιφάνειά της με φράουλες, προσπαθώντας να μην αφήσουμε καθόλου κενά, αλλά χωρίς να αλληλοκαλύπτονται οι φετούλες.

  5. Καλύπτουμε με σαντιγί και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές, ώστε να έχουμε συνολικά τρεις στρώσεις φράουλες καλυμμένες με σαντιγί και από πάνω.

  6. Αλείφουμε τη δεύτερη φέτα ψωμιού με σαντιγί και σκεπάζουμε τις φράουλες έτσι ώστε η σαντιγί να είναι από πάνω.

  7. Επαναλαμβάνουμε με τρεις στρώσεις φράουλες με σαντιγί.

  8. Καλύπτουμε με την τρίτη φέτα ψωμιού.

  9. Παίρνουμε το sando στα χέρια μας και καλύπτουμε με σαντιγί ό,τι κενά υπάρχουν περιμετρικά.

  10. Τυλίγουμε το sando με μεμβράνη και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 1 ώρα.

  11. Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες τρεις φέτες ψωμιού, τις φράουλες και τη σαντιγί ώστε να σχηματίσουμε ένα δεύτερο sando, το οποίο επίσης θα τυλίξουμε και θα καταψύξουμε για 1 ώρα.

  12. Ξετυλίγουμε τα sandos και με κοφτερό πριονωτό μαχαίρι κόβουμε την κόρα περιμετρικά, προσπαθώντας να μην ασκούμε μεγάλη πίεση.

  13. Κόβουμε το πρώτο sando σταυρωτά, σχηματίζοντας δύο τρίγωνα και επαναλαμβάνουμε με το δεύτερο.

  14. Μόλις τα sandos ξεπαγώσουν, αλλά παραμένουν δροσερά, σερβίρουμε με επιπλέον φρέσκιες φράουλες κομμένες στη μέση.

  15. Καλό είναι να καταναλώσουμε τα sandos εντός της ημέρας που τα φτιάξαμε.

Υ.Γ. Περισσότερες φραουλένιες συνταγές:

 
Previous
Previous

Καλοκαιρινή φριτάτα με κολοκυθοανθούς

Next
Next

Ματωμένο φεγγάρι, ένα Νegroni με πορτοκάλι