Blondies με λευκή σοκολάτα ΙΟΝ και σμέουρα
Όλοι γνωρίζουν τα brownies, πόσοι όμως από εσάς έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε τη λευκή τους εκδοχή, τα blondies; Εγώ τα έφτιαξα με την αγαπημένη μου λευκή σοκολάτα ΙΟΝ (αντί για τη μαύρη, που χρησιμοποιείται στα brownies) και τα εμπλούτισα με φρέσκα σμέουρα. Αυτός είναι και ένας από τους αγαπημένους μου γευστικούς συνδυασμούς ever - λατρεύω την αντίθεση αυτών των δύο γεύσεων. Τα blondies είναι -όπως και τα brownies- ένα εύκολο και γρήγορο γλυκάκι που σίγουρα θα απολαύσετε και θα το βάλετε στο μόνιμο ρεπερτόριό σας. Το μυστικό για τέλεια blondies είναι να μην τα παραψήσετε, για να μείνουν υγρά στο εσωτερικό τους, όπως ακριβώς και τα brownies. Αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε και την εύκολη σος από σμέουρα που σας προτείνω, για να τα συνοδεύσετε. Και αν θέλετε να το τερματίσετε -γιατί όχι; στο κάτω-κάτω, μια ζωή την έχουμε- προσθέστε και μια μπαλίτσα παγωτό βανίλια. Και αύριο γυμναστική, ε;
Υλικά:
Για ένα ταψάκι 20x20 εκ. που δίνει 20 τμχ
Για τα blondies:
280 γρ λευκή κουβερτούρα ΙΟΝ
150 γρ βούτυρο ανάλατο
200 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
4 αυγά μεσαίου μεγέθους
200 γρ αλεύρι μαλακό
½ κτγ αλάτι
25-30 φρέσκα σμέουρα
50 γρ κατεψυγμένα σμέουρα, αποψυγμένα και όσο το δυνατόν στραγγισμένα
Για τη σος σμέουρων:
150 γρ κατεψυγμένα σμέουρα
50 γρ άχνη ζάχαρη
Μέθοδος:
Για τα blondies:
Σε μπεν μαρί, λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη με έναν αναδευτήρα, ώσπου να ασπρίσουν.
Χύνουμε το μείγμα σοκολάτας-βούτυρο μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε με τον αναδευτήρα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε ώσπου να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα τα κατεψυγμένα και τα φρέσκα σμέουρα. Γιατί προτείνω έναν συνδυασμό φρέσκων και κατεψυγμένων σμέουρων; Τα κατεψυγμένα μούρα, βγάζουν πολλά υγρά στο ψήσιμο, ενώ τα φρέσκα διατηρούν το σχήμα τους. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ λίγο και από τα δύο: φρέσκα για να μείνουν ολόκληρα μέσα στον χυλό και κατεψυγμένα για να διαλυθούν και να ανακατευτούν μέσα στο μείγμα. Αν δεν σας αρέσει αυτή η πρόταση, όμως, πειραματιστείτε και βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς: είναι θέμα γούστου.
Στρώνουμε ένα ταψάκι 20x20 εκ. με αντικολλητικό χαρτί.
Γεμίζουμε το ταψάκι με το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 50 λεπτά.
Τα blondies είναι έτοιμα όταν η επιφάνειά τους έχει γίνει κρακελαριστή και εισάγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους, βγαίνει σχεδόν στεγνή, με λίγα υγρά ψίχουλα. Η επιφάνειά τους, όταν την πιέζουμε, πρέπει να είναι μαλακή.
Βγάζουμε τα blondies από τον φούρνο και περιμένουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
Για τη σος σμέουρων:
Ζυγίζουμε τα σμέουρα και τη ζάχαρη μέσα σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε στο μάτι, σε μέτρια θερμοκρασία.
Ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αναδευτήρα για λίγα λεπτά, μέχρι να μειωθούν τα υγρά τους και να έχουμε μια πηχτή σος.
Μπορούμε να χτυπήσουμε τη σος στον πολυκόφτη εάν τη θέλουμε λεία ή να την αφήσουμε με κομμάτια.
Σερβίρουμε τα blondies με τη σος σμέουρων και, αν θέλουμε, μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Υ.Γ. Σας αρέσουν τα μούρα; Κι εμάς!
White chocolate and raspberry blondies
Everybody knows of brownies, but how many of you have tried to make their white version, blondies? I made them with my favourite ION white chocolate (instead of dark, that is used for brownies) and I enriched them with a combination of fresh and frozen raspberries. This is one of my favourite flavour combos ever - I love the contrast. Blondies -just like brownies - are an easy and quick dessert that you will definitely enjoy and I’m sure you will incorporate it into your repertoire. The secret for perfect blondies is to not overbake them, so that they remain moist inside, just like brownies. If you want, you can make an easy raspberry sauce to accompany them. And if you have room for some extravagance, then - why not? We only live once - add a scoop of vanilla ice cream!
Ingredients:
For a 20x20 cm tray, which gives 20 blondies
For the blondies:
280 g ION white chocolate
150 g butter, unsalted
200 g white caster sugar
4 medium eggs
200 g soft flour
½ tsp salt
25-30 fresh raspberries
50 g frozen raspberries, thawed and drained
For the raspberry sauce:
150 g frozen raspberries, thawed
50 g powdered sugar
Μέθοδος:
Για τα blondies:
In a bain marie, melt the chocolate with the butter.
In a big bowl, whisk the eggs and sugar until white and fluffy.
Pour the chocolate-butter mixture inside the bowl and whisk well.
Add the flour and salt and mix until incorporated.
Add the raspberries, both fresh and thawed and mix them in with a rubber spatula. The reason why we use a mix of frozen and fresh is because the frozen ones tend to bleed too much into the batter. I find that a combination is best: I like a little bit of bleeding, but not too much. Feel free to experiment if you’re not happy with this suggestion.
Lay a 20x20 square tray with some baking paper.
Fill with the batter and bake, in a preheated oven, at 180 degrees, for about 50’.
The blondies are ready when their surface is crackled. When you insert a toothpick in their centre, it needs to come out relatively dry, with some wet crumbs. Their surface, when you push them down, needs to be soft.
Remove the blondies from the oven and let them cool down.
For the raspberry sauce:
Weigh the raspberries and sugar inside a small pot and cook, at medium temperature.
Mix continuously with a whisk and cook for a few minutes, until the juice evaporates and you have a thick sauce.
If you want a completely smooth sauce, you can beat it in the food processor.
Serve the blondies with the sauce and a scoop pf vanilla ice cream.
P.S. Do you love berries? So do we!