Αλμυρό τσίζκεϊκ με παξιμαδάκια οσπρίων, ανθότυρο και τοματίνια στο τσαμπί

 

(English recipe here)

Το τσίζκεϊκ είναι, νομίζω, μετά την τάρτα, μια από τις πιο ευέλικτες συνταγές που έχουν ποτέ δημιουργηθεί. Είτε γλυκό είτε αλμυρό -είτε, ακόμα καλύτερα, αλμυρόγλυκο!- είναι απολαυστικό και πανεύκολο, πραγματικό people pleaser. Σήμερα το εμπνευστήκαμε ως μια παραλλαγή του κλασικού και αγαπημένου κρητικού ντάκου. Αφορμή στάθηκαν οι μπουκιές οσπρίων του φούρνου Ντουρουντούς, ένα ακόμη εξαιρετικό προϊόν του παραδοσιακού αυτού φούρνου από τα Σφακιά, που θέλω να σας παρουσιάσω σήμερα. Ζυμωμένα με αλεύρι από φαγόπυρο, σιτάρι, φακή και φάβα, συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον γευστικό προφίλ και είναι ιδανικά για τη συνταγή μας. Έτσι, φτιάξαμε με αυτά τη βάση του τσίζκεϊκ, ενώ η γέμιση έγινε με ανθότυρο, τυρί κρέμα και ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη από τον κήπο μας! Τέλος, στολίσαμε το τσίζκεϊκ με τοματίνια στο τσαμπί, που ψήσαμε με ελαιόλαδο στον φούρνο. Το αποτέλεσμα ήταν πανέμορφο και έφερε για λίγο, έστω και πρόωρα, το καλοκαίρι στο τραπέζι μας.

Υλικά:

Για ένα τσίζκεϊκ διαμέτρου 16 εκ.

Για τη βάση:

140 γρ μπουκιές οσπρίων Ντουρουντούς

60 γρ βούτυρο ανάλατο

Για τη γέμιση:

400 γρ ανθότυρο

350 γρ τυρί κρέμα (πλήρες)

μερικά κλωναράκια φρέσκια ρίγανη, πολύ ψιλοκομμένα

2 κτγ ελαιόλαδο

θαλασσινό αλάτι

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

25 τοματίνια σε τσαμπί

επιπλέον ελαιόλαδο, για ράντισμα

Μέθοδος:

Για τη βάση:

  1. Στρώνουμε ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 16 εκ. και ύψους 6 εκ. με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

  2. Στον πολυκόφτη, χτυπάμε τις μπουκιές οσπρίων και τις μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

  3. Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε με αυτό τις μπουκιές οσπρίων.

  4. Ανακατεύουμε πολύ καλά και στρώνουμε το μείγμα μέσα στο τσέρκι, πιέζοντάς το καλά και ισιώνοντάς το με μια σπάτουλα.

  5. Τοποθετούμε το τσέρκι στο ψυγείο για 30’ ώστε να σφίξει η βάση.

Για τη γέμιση και το σερβίρισμα:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το φτερό το ανθότυρο με το τυρί κρέμα, ώσπου να ομογενοποιηθούν.

  2. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.

  3. Στρώνουμε το μείγμα στο τσέρκι και ισιώνουμε την επιφάνεια.

  4. Τοποθετούμε το τσίζκεϊκ για 1 ώρα στο ψυγείο, ώστε να σφίξει η γέμιση.

  5. Βάζουμε τα τοματίνια μέσα σε ένα ταψάκι, αλατίζουμε ελαφρώς και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

  6. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσουν.

  7. Ξεφορμάρουμε το τσίζκεϊκ και το γαρνίρουμε με τα τοματίνια και λίγη φρέσκια ρίγανη.

Υ.Γ. Μερικές ακόμα ιδέες που ίσως σας αρέσουν:

 

Savoury cheesecake with Cretan rusks, anthotyro cheese and cherry tomatoes

Cheesecake is, I think, along with tarts, one of the more flexible and diverse recipes that have ever been created. Whether sweet or savoury - or even better, sweet & savoury! -it’s delicious and very easy to make, a true people pleaser. Today, our inspiration for it was a classic and beloved Cretan mezze dish called dakos, which is essentially a big rusk, filled with tomato and crumbled cheese and drizzled with quality olive oil. What triggered its creation was this gorgeous product from the traditional bakery Ntourountous based in Sfakia, Crete, which I wanted to show you today. These mini rusks, kneaded with flour made from buckwheat, wheat, lentils, and split peas, create a very interesting flavour combo that is ideal for our recipe. We used them to make the cheesecake’s base, and then we made a filling with cream cheese, anthotyro (a very light, low fat, white cheese) and fresh oregano from our garden! Finally, we decorated the cheesecake with cherry tomatoes on the vine, which we roasted in the oven with some extra virgin olive oil. The result was beautiful and it brought, for a little bit, albeit a bit prematurely, Greek summer on our table. Hang in there, my friends. It’s coming.

Ingredients:

For a 16 cm cheesecake

For the base:

140 g traditional legume bites Ntourountous

60 g butter, unsalted

For the filling:

400 g anthotyro cheese (*see notes)

350 g cream cheese, full fat

a few twigs of fresh oregano, finely chopped (*see notes)

2 tsp extra virgin olive oil

sea salt

freshly ground black pepper

25 cherry tomatoes on the vine

extra olive oil, to drizzle

Method:

For the base:

  1. Cover the bottom of a 16 cm diameter and 6 cm height pastry ring with aluminum foil and place it on a big plate.

  2. In the food processor, beat the rusks to powder and transfer them to a big bowl.

  3. Melt the butter and pour it on the rusks.

  4. Mix very well and spread the mixture inside the pastry ring, pressing well and smoothing with a spatula.

  5. Place the base in the fridge for 30’ to harden.

For the filling and serving:

  1. In the mixer’s bowl, beat the cream cheese and anthotyro until homogenised.

  2. Add the oregano, olive oil, salt and pepper and beat until incorporated.

  3. Pour the mixture in the pastry ring and smoothen with a spatula.

  4. Place the cheesecake in the fridge for at least 1 h.

  5. In the meantime, place the cherry tomatoes in a tray, lightly salt them and drizzle with good quality olive oil.

  6. Bake at 180 degrees, until softened.

  7. Demould the cheesecake and garnish with the tomatoes and a little bit of fresh oregano.

Some notes for our friends who live outside of Greece:

Ntourountous bakery sell their products via their own e-shop and they do ship abroad - plus, they are constantly looking to expand their network of selling points abroad - which is awesome. If, however, you can’t find their products and you want to make this recipe, you can use any kind of rusks you like in the same ratio, or savoury biscuits of your choice.

If you cannot find anthotyro, you can substitute it with cottage cheese or ricotta, in the same ratio. You can also use feta cheese instead, but in that case, you will have to replace part of it with some Greek yoghurt and also skip the salt, as it is quite salty on its own.

Fresh oregano makes all the difference in this recipe, as do fresh herbs in general. I have a big bush of oregano in my garden, but you can also grow it successfully in a pot, and it doesn’t take a lot of maintenance. However, you can also use dried oregano in this recipe.

The spirit of the recipe is Greek, but you can make it your own, anywhere in the world. You can always try the real Cretan ‘dakos’ on your next trip to Greece!

P.S. Some more ideas you might like:

 
 
Previous
Previous

Πώς να φτιάξετε καραμελωμένη λευκή σοκολάτα και μια συνταγή για μπισκότα

Next
Next

Blondies με λευκή σοκολάτα ΙΟΝ και σμέουρα