Ανάποδο κραμπλ με παξιμαδάκια χαρουπιού, μήλα και μύρτιλα
Αυτή η συνταγή είναι ένα κολλάζ αμερικάνικης πίτας και κραμπλ φρούτων. Με τα παξιμαδάκια με χαρούπι και πετιμέζι του κρητικού φούρνου Ντουρουντούς, τα οποία έχω πραγματικά λατρέψει, έφτιαξα μια βάση για το γλυκό μου, ενώ για τη γέμιση χρησιμοποίησα κόκκινα μήλα και μύρτιλα. Το αποτέλεσμα είναι ονειρεμένο και εντελώς comfort και συν τοις άλλοις, η παρασκευή της συνταγής είναι και πολύ εύκολη!
Αν δεν γνωρίζετε ήδη τα προϊόντα του φούρνου Ντουρουντούς, σας συστήνω οπωσδήποτε να τα δοκιμάσετε: είναι πολύ ποιοτικά (αυτό άλλωστε το μαρτυρούν και τα βραβεία που παίρνουν κατ’ εξακολούθηση), με αυθεντικά παραδοσιακό χαρακτήρα, ενώ πολλά από τα προϊόντα τους είναι και βιολογικά. Βιολογικά είναι και τα παξιμαδάκια με χαρούπι και πετιμέζι, που επέλεξα να σας δείξω εδώ, και η γεύση τους είναι εξαιρετική. Η συνταγή μας έχει φτιαχτεί επίσης με βιολογικά φρούτα, που, πιστέψτε με, κάνουν τεράστια διαφορά στη γεύση.
Υλικά:
Για τη βάση:
340 γρ χαρουπένιες μπουκιές με πετιμέζι Ντουρουντούς
140 γρ βούτυρο ανάλατο
Για τη γέμιση:
70 γρ λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
70 γρ καστανή ζάχαρη
40 γρ κορνφλάουρ
1/4 κτγ αλάτι
300 γρ μύρτιλα κατεψυγμένα
5 κόκκινα μήλα
15-20 φρέσκα μύρτιλα
30 γρ βούτυρο
Μέθοδος:
Για τη βάση:
Στον πολυκόφτη, χτυπάμε τα παξιμαδάκια ώσπου να διαλυθούν.
Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα παξιμαδάκια.
Στρώνουμε το μείγμα σε μια φόρμα για τάρτες, πίτες ή σε ταψάκι και το πιέζουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να σχηματίσει μια ομοιόμορφη στρώση.
Τοποθετούμε το σκεύος στο ψυγείο για να σφίξει η βάση ενώ φτιάχνουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τη λευκή και την καστανή ζάχαρη, το αλάτι και το κορνφλάουρ.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο.
Ρίχνουμε μέσα τα μήλα και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ώστε να μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε τα κατεψυγμένα μύρτιλα, που πρέπει να έχουν ξεπαγώσει τελείως και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με τα μήλα.
Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, ώστε τα μύρτιλα να βγάλουν τους χυμούς τους και τα μήλα να πάρουν χρώμα κόκκινο.
Στραγγίζουμε καλά σε ένα σουρωτήρι και ρίχνουμε τα φρούτα μέσα στο μπολ με τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν τα φρούτα με το μείγμα και έπειτα τοποθετούμε τη γέμιση μέσα στη φόρμα μας.
Ρίχνουμε από πάνω διάσπαρτα τα φρέσκα μύρτιλα.
Ψήνουμε το γλυκό στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 30-40’. Θέλουμε η γέμιση να “στεγνώσει” όσο το δυνατόν περισσότερ.
Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες, ώστε η βάση και η γέμιση να σφίξουν.
Για το σερβίρισμα, μπορούμε αν θέλουμε να ζεστάνουμε λίγο ξανά το γλύκο. το σερβίρουμε όπως είναι ή μαζί με λίγη crème fraîche ή γιαούρτι.
Υ.Γ. Μερικές σχετικές συνταγές που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:
Reverse crumble with carob rusks, red apples and forest fruit
This recipe is a collage of an American-style pie and a classic fruit crumble with a traditional Greek touch. I used the carob rusks of the Cretan bakery Ntourountous - which I’m currently totally enamoured with- to make a base for my sweet concoction, whereas for the filling I used red apples and blueberries. The result is DREAMY and totally COMFORT - plus, this recipe is so easy to make.
If you don’t already know Ntourountous bakery, I absolutely recommend to try their products. They are high quality (the awards they keep winning are a testament to that), with an authentic traditional character, and on top of that, a lot of the products of their range are organic! So are the carob rusks with grape must and raisings that I chose to show you today, and their flavour is out of this world. Our recipe is also made with organic fruit, that, believe me, make a huge difference to the flavour.
Ingredients:
(For a 24 cm pie dish)
For the base:
340 g Ntourountous carob bites
140 g butter, unsalted
For the filling:
70 g white caster sugar
70 g brown sugar
40 g cornflour
1/4 tsp salt
300 g blueberries, frozen
5 red apples
30 g butter, unsalted
15-20 fresh blueberries
Method:
For the base:
In the food processor, beat the rusks to crumbs.
Melt the butter and mix with the rusks.
Transfer the mixture into a pie or tart dish and press with your fingers to create a thin, uniform layer.
Place the dish in the fridge while you prepare the filling.
For the filling:
In a big bowl, mix the white and brown sugar, salt and cornflour.
In a deep pan, melt the butter.
Add the apples and cook for a few minutes, until they soften up a bit.
Strain the frozen blueberries, which need to have thawed completely, and add them to the pan.
Mix well and cook for 2’, until the blueberries release their juice and the apples get a deep red colour.
Strain the fruit well and transfer them into the bowl with the sugar.
Mix well and make sure the fruit is covered properly with the sugar mixture.
Transfer to the pie dish.
Scatter the fresh blueberries on top.
Bake in a preheated oven, at 170 degrees, for 30-40’, until the filling is set.
Remove from the oven and leave to cool completely.
Transfer the dish into the fridge for 1-2 hours. This will help the base and the filling set more.
You can serve the crumble at room temperature, or heat it up for a few minutes before serving.
P.S. Other recipes you might like: