Αυτές οι μπάρες ενέργειας είναι ό,τι πρέπει για την περίοδο της σαρακοστής, αλλά και για οποιονδήποτε κάνει διατροφή vegan, χωρίς γλουτένη ή χωρίς λακτόζη. Είναι όμως σούπερ και για όλους εμάς (ναι, κι εμένα μαζί) που κάνουμε δίαιτα ή προσέχουμε τη διατροφή μας, γιατί είναι ιδανικές για το πρωινό μας ή για σνακ ενδιάμεσα στα γεύματα και θα ικανοποιήσουν και τη λαχτάρα μας για γλυκάκι. Είναι χορταστικές, θα σας μπουστάρουν την ενέργεια, ενώ μπορείτε να φάτε μία είτε πριν είτε μετά τη γυμναστική σας.

Κι επειδή σίγουρα θα με ρωτήσετε για πιθανές αντικαταστάσεις, μπορείτε να αντικαταστήσετε, σε ΙΣΕΣ ποσότητες:

  • το αμυγδαλοβούτυρο με άλλο καρποβούτυρο (κάσιους, φουντουκοβούτυρο, φυστικοβούτυρο)

  • το ποπ φαγόπυρου με ποπ κινόας

  • τα καρύδια ή/και τα αμύγδαλα με άλλους ξηρούς καρπούς (κάσιους, φουντούκια, φυστίκια Αιγίνης ή αράπικα)

  • τους σπόρους κολοκύθας με ηλιόσπορο

  • την καστανή ζάχαρη με ζάχαρη καρύδας

  • το σιρόπι αγαύης με σιρόπι σφενδάμου

Η γεύση της μπαρας φυσικά θα αλλάξει, αλλά η σύσταση παραμένει η ίδια, οπότε είναι καθαρά θέμα γούστου (ή και αλλεργιών ενδεχομένως) να δημιουργήσετε τον δικό σας συνδυασμό!

Υλικά:

180 γρ βρώμη

50 γρ ποπ φαγόπυρου

30 γρ λιναρόσπορος κοπανιστός

70 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα, χοντροκομμένα

40 γρ καρύδια, χοντροκομμένα

70 γρ σπόροι κολοκύθας

100 γρ σταγόνες μαύρης σοκολάτας

¼ κτγ αλάτι

30 γρ φυτικό βούτυρο

40 γρ ζάχαρη καστανή

170 γρ σιρόπι αγαύης

120 γρ αμυγδαλοβούτυρο

 Μέθοδος:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ζυγίζουμε τη βρώμη, το ποπ φαγόπυρου, τον λιναρόσπορο, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τους σπόρους κολοκύθας και τις σταγόνες σοκολάτας και τα ανακατεύουμε.

  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το αλάτι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το σιρόπι και το αμυγδαλοβούτυρο, ώσπου να λιώσουν.

  3. Χύνουμε το μείγμα της κατσαρόλας μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν καλά τα ξηρά υλικά και να λιώσει η σοκολάτα.

  4. Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι ή τσέρκι με αντικολλητικό χαρτί, γεμίζουμε με το μείγμα και πιέζουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα.

  5. Τοποθετούμε για 1 ώρα στην κατάψυξη.

  6. Κόβουμε μπάρες στο μεγέθος που θέλουμε και τις τυλίγουμε με αντικολλητικό χαρτί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χάρακα για να βγουν πιο ομοιόμορφες και ολόισιες! Ενδεικτικά εγώ τις έκοψα σε διαστάσεις 12x4 εκ. και ζύγιζαν 60 γρ η μία.

  7. Μπορούμε να τις φυλάξουμε στην κατάψυξη ως και για 3 μήνες και να τις αποψύχουμε μία-μία, ή στο ψυγείο ως και για 2 βδομάδες, αρκεί να είναι μέσα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Υ.Γ. Νηστίσιμες συνταγές για πρωινό ή/και επιδόρπιο:

Previous
Previous

Spring rolls με πράσινο μήλο, ακτινίδιο και αγριομολόχες

Next
Next

Βότκα τόνικ με σμέουρα, ροδόνερο και Three Cents Tonic Water