Οι περισσότεροι από εσάς σίγουρα θα έχετε συνδέσει το μπλογκ μας με λαχταριστές τούρτες και άλλες γλυκές λιχουδιές, όμως, σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας πως εδώ και μερικούς μήνες, με αφορμή ένα πρόβλημα υγείας, έχω μπει σε διαδικασία αλλαγών στον τρόπο ζωής μου και φυσικά στη διατροφή μου. Το βασικό μου μέλημα ήταν αφενός να ασκούμαι περισσότερο και αφετέρου να τρώω πιο υγιεινά, χωρίς όμως αυτό να με εμποδίζει να απολαμβάνω το φαγητό μου. Γιατί κακά τα ψέματα, ποιος foodie μπορεί να ζήσει με σκέτα στήθη κοτόπουλου και μπρόκολα στον ατμό αλάδωτα και να μην είναι δυστυχισμένος; Φυσικά, ποτέ δεν ήμουν ο άνθρωπος που χλαπακιάζει αλόγιστα σαβούρες (όχι ότι δεν λαχταράω κι εγώ πότε-πότε μια βρωμιά). Πάντοτε, ό,τι μαγειρεύω ή επιλέγω να παραγγείλω, φροντίζω να γίνεται με καλής ποιότητας πρώτες ύλες, όταν το επιτρέπει η τσέπη μου αγοράζω βιολογικά τρόφιμα, μου αρέσει να φτιάχνω τα πάντα from scratch, και πάνω από όλα αποφεύγω τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Έπρεπε, όμως, να αρχίσω να αναζητώ ιδέες και να εφεύρω συνταγές με πιο υγιεινό προφίλ συνολικά. Και αυτό ακριβώς θα αρχίσετε να βλέπετε σιγά-σιγά και στο μπλογκ μας. Μην ανησυχείτε, όμως! Δεν θα σας αφήσω χωρίς τούρτες και σοκολατολιχουδιές, γιατί όλοι χρειαζόμαστε και κάτι πιο αμαρτωλό πού και πού. Και εξάλλου, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, παν μέτρον άριστον!

Σήμερα, λοιπόν, έφτιαξα αυτά τα ωμά ανοιξιάτικα ρολά που είναι απόλυτα υγιεινά, χορταστικά, θα σας δώσουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, πρωτεϊνη (αν τα συνδυάσετε με τη σος φυστικοβούτυρου) και περιέχουν ελάχιστους υδατάνθρακες. Αποτελούνται από φύλλα ρυζιού, φρούτα, μυρωδικά και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και το αγαπημένο μου στοιχείο: τα βρώσιμα άνθη. Σας έχω ξαναδείξει συνταγές με αγριομολόχες, που αυτές τις μέρες θα τις βρείτε ολάνθιστες, σε αφθονία, κυριολεκτικά παντού αν κάνετε μια βόλτα στην εξοχή ή, αν ζείτε σε κάποια περιοχή με πολύ πράσινο, απλώς ρίξτε μια ματιά στις αλάνες. Όσον αφορά τις αγριομολόχες, εκτός από τα πανέμορφα άνθη τους, μπορείτε να φάτε και τα φύλλα τους, αρκεί να είναι τρυφερά. Χρησιμοποιήστε τα σε σαλάτες, σούπες, πίτες ή ακόμα τυλίξετε τα και σε ντολμαδάκια, όπως κάνουν στην Κρήτη. Αν δεν βρίσκετε, μην πτοείστε, όμως: η συνταγή αυτή είναι πεντανόστιμη και χωρίς αυτές, αφού εδώ κυρίως τις χρησιμοποίησα για αισθητικούς λόγους. Μπορείτε επίσης να τις αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο βρώσιμο λουλούδι - ρίξτε απλά μια ματιά στις συνταγές μας με βρώσιμα άνθη για να πάρετε ιδέες!

Υλικά:

Για 8 spring rolls

Για τη σος φυστικοβούτυρου:

50 γρ φυστικοβούτυρο

20 γρ μέλι (ή σιρόπι αγαύης για vegan εκδοχή)

25 γρ σος σόγιας

15 μλ φρεσκοστυμμένο λάιμ

Για τα ρολά:

8 φύλλα ρυζιού για spring rolls

2 πράσινα ξινόμηλα (Granny Smith)

2 ακτινίδια

μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου

λευκό σουσάμι

μαύρο σουσάμι

24 άνθη αγριομολόχας

Μέθοδος:

Για τη σος φυστικοβούτυρου:

  1. Ζυγίζουμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολάκι.

  2. Ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου, μπορεί να χρειαστεί να το ζεστάνουμε για 10-20’’ στα μικροκύματα, ώστε να λιώσει το φυστικοβούτυρο.

  3. Αν θέλουμε τη σος πιο αραιή, προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι.

Για τα spring rolls:

  1. Κόβουμε το μήλο και το ακτινίδιο σε λεπτές φέτες και ετοιμάζουμε τα φύλλα δυόσμου, το λευκό και το μαύρο σουσάμι και τα άνθη αγριομολόχας. Τοποθετούμε όλα τα υλικά μπροστά μας, ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε γρήγορα, για να μη μαυρίσουν τα φρούτα.

  2. Παίρνουμε ένα φύλλο ρυζιού και το βρέχουμε για 5-10’ με ζεστό νερό.

  3. Τοποθετούμε το φύλλο επάνω σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και γεμίζουμε με τα υλικά το κέντρο του.

  4. Διπλώνουμε την αριστερή, τη δεξιά και την κάτω άκρη προς το κέντρο.

  5. Τυλίγουμε ώστε να κλείσει το ρολό.

  6. Ό,τι υλικά τοποθετήσουμε πρώτα, αυτά θα φαίνονται από την “καλή” πλευρά του spring roll, οπότε στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεκινάμε με τις αγριομολόχες.

  7. Βάζουμε το ρολό που τυλίξαμε σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο ρυζιού.

  8. Όπως θα δείτε, πρέπει να δουλεύουμε με τα φύλλα ρυζιού ένα-ένα, και έχουμε ένα περιθώριο περίπου 1’ από τη στιγμή που θα τα βρέξουμε, γιατί σταδιακά γίνονται όλο και πιο κολλώδη. Μην αγχώνεστε, όμως! Μετά τα 2-3 πρώτα θα δείτε πόσο εύκολο είναι.

  9. Σερβίρουμε τα spring rolls με τη σος και τα καταναλώνουμε επιτόπου.

Υ.Γ. Συνταγές με αγριομολόχες και άλλα βρώσιμα άνθη:

 


Previous
Previous

Μίνιμαλ πασχαλινά αυγά

Next
Next

Νηστίσιμες μπάρες ενέργειας