Γιορτινό κέικ με βανίλια, βατόμουρα και πέταλα λουλουδιών

 

(English recipe here)

Λατρεύω τα γιορτινά τραπέζια και φέτος θα μου λείψουν πάρα πολύ, όπως και σε όλους μας δηλαδή. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να μπούμε στην κουζίνα μας έτσι κι αλλιώς και να μαγειρέψουμε κάτι όμορφο έστω και αν πρόκειται να το απολαύσουμε με μικρότερη παρέα!

Φέτος, σε συνεργασία με το 4 seasons bio, οραματίστηκα ένα λευκό κέικ στολισμένο με πολύχρωμα πέταλα λουλουδιών. Λευκό, σαν χιονισμένος λόφος και στολισμένο με πέταλα για να φέρει για λίγο στο τραπέζι σας την άνοιξη μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Έχετε υπόψη σας αυτό το φανταστικό κατάστημα; Το 4 seasons bio διαθέτει προϊόντα από όλο τον κόσμο, όλα επιλεγμένα με βασικό γνώμονα την ποιότητα. Τα προϊόντα τους καλύπτουν κάθε διατροφική ανάγκη: vegetarians, vegans, διαβητικοί, άνθρωποι με δυσανεξία στη γλουτένη ή τη λακτόζη, αλλά και όλοι εσείς που απλώς θέλετε να γνωρίζετε με λεπτομέρεια τι βάζετε μέσα στο σώμα σας, όλοι θα βρείτε εδώ ό,τι χρειάζεστε για την καθημερινή σας διατροφή, διαλεγμένο με πολλή αγάπη. Παράλληλα, το 4 Seasons στηρίζει πολύ μικρούς Έλληνες παραγωγούς με ποιοτικά προϊόντα, μερικά από τα οποία θα σας δείξω σήμερα σε αυτήν εδώ τη συνταγή. Επίσης, μεγάλο βάρος δίνεται στη μαναβική, και πρέπει να σας πω πως ό,τι έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής ήταν πραγματικά εκλεκτό σε γεύση. Στο μανάβικο του 4 seasons θα βρείτε ιδιαίτερα φρούτα και λαχανικά από μικρούς Έλληνες παραγωγούς -όπως οι φανταστικές κολοκύθες και γλυκοπατάτες της Αμοργού- αλλά και σπάνια εισαγόμενα προϊόντα όπως οι μοβ πατάτες Vitelotte και οι κόκκινες μπανάνες από το Εκουαδόρ. Πρόσφατα, το 4 Seasons ξεκίνησε να διαθέτει προϊόντα και μέσω του e-shop του, τα οποία στέλνει σε όλη την Ελλάδα, με άμεση και άψογη εξυπηρέτηση. Το προσωπικό του καταστήματος είναι πολύ καταρτισμένο και θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τα προϊόντα του με πολλή όρεξη.

Το κέικ που σας δείχνω σήμερα έχει φτιαχτεί εξ’ ολοκλήρου με βιολογικά υλικά, για τα οποία θα σας μιλήσω αναλυτικά!

Υλικά:

(Για ένα κέικ με 2 layers, διαμέτρου 16 εκ.)

Για το κέικ:

2 ασπράδια από βιολογικά αυγά Ζαργάνης

240 γρ βούτυρο βιολογικό

150 γρ ζάχαρη καρύδας KAKAU

100 γρ ζάχαρη άχνη βιολογική

2 αυγά βιολογικά Ζαργάνης

300 γρ αλεύρι μαλακό βιολογικό ολικής άλεσης Αντωνόπουλος

1/2 κτγ μπέικιν πάουντερ

1/2 κτγ μαγειρική σόδα

1/4 κτγ αλάτι

1/8 κτγ βανίλια Bourbon powder Rapunzel

190 γρ γιαούρτι αγελαδινό βιολογικό

60 γρ γάλα της επιλογής σας

Για τη μαρμελάδα:

150 γρ μαύρα βατόμουρα φρέσκα

50 γρ ζάχαρη άχνη βιολογική

Για την κρέμα:

200 γρ βούτυρο βιολογικό

400 γρ ζάχαρη άχνη βιολογική

1/8 κτγ βανίλια Bourbon σκόνη Rapunzel

1 βαζάκι petal confetti Olympus Fields (θα χρειαστείτε μονάχα μια μικρή ποσότητα, περίπου το 1/5)

Μέθοδος:

Για το κέικ:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια ώσπου να ασπρίσουν και να σφίξουν και έπειτα τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

  2. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη καρύδας και την άχνη, ώσπου να αφρατέψουν.

  3. Προσθέτουμε τα δύο αυγά και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.

  4. Σε ένα μπολ ζυγίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε.

  5. Σε ένα δεύτερο μπολ, ζυγίζουμε το γάλα και το γιαούρτι και τα ανακατεύουμε.

  6. Προσθέτουμε εναλλάξ τα υλικά του πρώτου και του δεύτερου μπολ στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε ώσπου να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

  7. Με μια σπάτουλα, προσθέτουμε το 1/3 των ασπραδιών στο μείγμα του κέικ και το διπλώνουμε με κυκλικές κινήσεις.

  8. Διπλώνουμε τα υπόλοιπα ασπράδια μέσα στο μείγμα, προσέχοντας να μην χάσουμε τον αέρα.

  9. Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο στρογγυλά τσέρκια διαμέτρου 16 εκ. τα οποία έχουμε στρώσει με αλουμινόχαρτο και ισιώνουμε την επιφάνειά τους με μια σπάτουλα.

  10. Ψήνουμε τα κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς. Για να δούμε αν είναι έτοιμα, εισχωρούμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμα.

  11. Βγάζουμε τα κέικ από τον φούρνο και περιμένουμε να κρυώσουν εντελώς προτού τα ξεφορμάρουμε.

Για τη μαρμελάδα:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, ζυγίζουμε τα βατόμουρα και την άχνη.

  2. Τα βάζουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά τους και να δέσουν. Σταδιακά, πιέζουμε λίγο τα βατόμουρα ώστε να μισολιώσουν, αλλά να μη διαλυθούν εντελώς.

  3. Βγάζουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για την κρέμα:

  1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη μέχρι να αφρατέψουν.

  2. Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε ώστε να ανακατευτεί ομοιόμορφα.

Για τη συναρμολόγηση:

  1. Γεμιζουμε ένα μεγάλο κορνέ με κρέμα.

  2. Τοποθετούμε το ένα κέικ σε μια πιατέλα και με το κορνέ σχηματίζουμε με την κρέμα έναν κύκλο στην επιφάνειά του, περιμετρικά.

  3. Γεμίζουμε με τη μαρμελάδα και καλύπτουμε με το δεύτερο κέικ.

  4. Καλύπτουμε το κέικ παντού με κρέμα και ισιώνουμε με μια σπάτουλα.

  5. Τοποθετούμε το κέικ στο ψυγείο για μισή ώρα.

  6. Συνεχίζουμε με μια δεύτερη στρώση κρέμας και διακοσμόυμε με τα πέταλα λουλουδιών.

  7. Φυλάμε το κέικ στο ψυγείο κα το βγάζουμε μισή περίπου ώρα πριν το σερβίρισμα, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Πέταλα λουλουδιών Olympus Fields: Μοναδική επιχείρηση στο Λιτόχωρο/μικροί Έλληνες παραγωγοί, με όραμα και πολλή αγάπη γι αυτό που κάνουν. Εμπλουτίζουν συνεχώς την συλλογή τους με νέα, συναρπαστικά προϊόντα τα οποία σας εγγυώμαι πως θα ερωτευτείτε όπως κι εγώ. Για το συγκεκριμένο κέικ επέλεξα το μείγμα Petal Confetti, γιατί είναι τόσο μα τόσο όμορφο! Περιέχει πέταλα κενταύριου και καλέντουλας. Φυσικά, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με όποιο άλλο προϊόν τους σας αρέσει.

Kakau Worship: Ένα μικρό εργαστήρι σοκολάτας με βάση το Παγκράτι παράγει και συσκευάζει εξαιρετικές σοκολάτες, ροφήματα, αλλά και πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, με υπέροχη αισθητική. Θα επανέλθω με πιο αναλυτική παρουσίασή τους γιατί έχω αγαπήσει τα προίόντα τους.

Αγρόκτημα Αντωνόπουλου: Τα αδέρφια Αντωνόπουλοι ξεκίνησαν να καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα το 1985 και καλλιεργούν μόνο γηγενείς ελληνικές ποικιλίες. Ανάμεσα στα προϊόντα τους θα βρείτε ιδιαίτερα άλευρα, αλλά και ζυμαρικά και όσπρια. Ανυπομονώ να εξερευνήσω περισσότερο τα προϊόντα τους και να πειραματιστώ! Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα το μαλακό αλεύρι ολικής άλεσης, αλλά μπορείτε να το αντικαταστήσετε και με λευκό μαλακό αλεύρι σίτου.

Βανίλια Bourbon powder Rapunzel: Μην σας τρομάζει το υψηλό κόστος, διότι πρόκειται για ένα προϊόν με τεράστια συγκέντρωση γεύσης, αφού όπως βλέπετε στη συνταγή δεν χρειάζεστε παρά μόνο 1/8 κτγ. Η βανίλια Bourbon (ή βανίλια Μαδαγασκάρης όπως είναι επίσης γνωστή) είναι εξαιρετικής ποιότητας και θα δώσει στα γλυκά σας απίστευτο άρωμα, που δεν συγκρίνεται φυσικά με άλλα υποκατάστατα, αλλά ούτε και με εκχυλίσματα βανίλιας. Στο 4 Seasons θα βρείτε πολλά ακόμη προϊόντα της εταιρείας Rapunzel, που παράγει βιολογικά fair trade προϊόντα από το 1974.

Μαύρα βατόμουρα: Έχω δοκιμάσει όλα τα φρέσκα μούρα του 4 Seasons και είναι όλα εξαιρετικά. Για τη συγκεκριμένη συνταγή επέλεξα τα μαύρα βατόμουρα, αλλά μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με σμέουρα, με μύρτιλα ή και με μείγμα μούρων, εάν το προτιμάτε. Επίσης, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με κατεψυγμένα βιολογικά μούρα ή να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις έτοιμες βιολογικές μαρμελάδες του 4 seasons, όπως η μαρμελάδα άγριου μύρτιλου.

Καλές γιορτές σε όλους και όλες και καλή επιτυχία!

 

Festive vanilla cake with blackberry jam and petal confetti

I love hosting dinner parties during the holidays and this year I’m going to miss them terribly - as we all will, of course. But this shouldn’t stop us from preparing something festive, even if we’re going to celebrate just with our close family.

This year, in a collaboration with 4 Seasons Bio, I envisioned a white cake, decorated with colourful petals. White, like a snowy mountain hill and decorated with petals, so that it brings springtime to our table, right into the heart of winter, even for a brief moment.

Do you guys know 4 Seasons Bio? It’s an amazing shop that sells products from all over the world, chosen for their high quality more than anything else. Their products cover every possible dietary need: vegans, vegetarians, diabetics, gluten or lactose intolerant, and all of you who simply care more about what you put into your body, can find here anything you can possibly need for your daily nutrition, chosen with a lot of care. Also, 4 Seasons Bio supports small Greek producers that sell quality products, some of which I’m going to show you in this recipe today. Moreover, fruits and vegetables are an important part of 4 Seasons Bio, and I have to tell you that everything I have tasted so far was truly excellent. In their fruit & veg section you will find interesting produce from small Greek producers - like the sweet potatoes and pumpkins from the island of Amorgos - and also rare imported products you don’t see every day, like the purple potatoes Vitelotte and the red bananas from Ecuador. Recently, 4 Seasons Bio started selling through their e-shop, and they ship everywhere in Greece. Their staff is very knowledgeable and helpful and will always happily assist you with your purchases.

The cake I’m showing you today is made exclusively with organic products - more on those after the recipe and instructions.

Ingredients:

(for one 2-layer cake, 16 cm diameter)

For the cake:

2 egg whites from organic eggs Zarganis

240 g organic butter

150 g coconut sugar Kakau Worship

100 g organic powdered sugar

2 organic eggs Zarganis

300 g soft whole wheat flour Antonopoulos

1/2 tsp baking powder

1/2 tsp baking soda

1/4 tsp salt

1/8 tsp vanilla Bourbon powder Rapunzel

190 g organic yoghurt

60 ml milk of your choice

For the blackberry jam:

150 g fresh blackberries

50 γρ organic powdered sugar

For the buttercream:

200 g organic butter

400 g organic powdered sugar

1/8 tsp vanilla Bourbon σκόνη Rapunzel

1 jar petal confetti Olympus Fields (you will only need a small quantity, about 1/5 of a jar)

Method:

For the cake:

  1. In the mixer’s bowl, whisk the egg whites until white and firm, and transfer to a clean bowl.

  2. In the mixer’s bowl, whisk the butter with the coconut sugar and the powdered sugar until fluffy.

  3. Add the whole eggs and whisk until incorporated.

  4. In a bowl, weigh the flour, baking powder, soda, salt and vanilla and mix.

  5. In a second bowl, weigh the milk and yoghurt and mix.

  6. Add the ingredients of the first and second bowl interchangeably to the mixer’s bowl and whisk until you have a homogenised batter.

  7. With a spatula, add 1/2 of the egg whites to the batter and fold them in.

  8. Fold in the rest of the egg whites, carefully, so that you don’t lose the air that’s incorporated.

  9. Divide the batter into two round cake rings (16 cm diameter), that you have wrapped with foil and smoothen the surface with a spatula.

  10. Bake the cakes in a preheated oven, at 180 degrees. TO see if they’re ready, insert a toothpick in their centre: if it comes out dry, they are ready.

  11. Remove the cakes from the oven and wait until they are completely cool before demoulding.

For the blackberry jam:

  1. In a small pot, weigh the blackberries and sugar.

  2. Simmer at low heat, mixing, until the liquid is reduced and you have a loose jam. Gradually press them with a spoon to smash them a little bit, but not completely.

  3. Remove the jam from the stove and let it cool down completely.

For the buttercream:

  1. In the mixer’s bowl, beat the butter and powdered sugar until light and fluffy.

  2. Add the vanilla and mix until properly incorporated.

Assembly:

  1. Γεμιζουμε ένα μεγάλο κορνέ με κρέμα.

  2. Τοποθετούμε το ένα κέικ σε μια πιατέλα και με το κορνέ σχηματίζουμε με την κρέμα έναν κύκλο στην επιφάνειά του, περιμετρικά.

  3. Γεμίζουμε με τη μαρμελάδα και καλύπτουμε με το δεύτερο κέικ.

  4. Καλύπτουμε το κέικ παντού με κρέμα και ισιώνουμε με μια σπάτουλα.

  5. Τοποθετούμε το κέικ στο ψυγείο για μισή ώρα.

  6. Συνεχίζουμε με μια δεύτερη στρώση κρέμας και διακοσμόυμε με τα πέταλα λουλουδιών.

  7. Φυλάμε το κέικ στο ψυγείο κα το βγάζουμε μισή περίπου ώρα πριν το σερβίρισμα, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Petal Confetti Olympus Fields: A unique Greek company based in Litochoro, with a vision and a lot of love for what they do. They keep enriching their collections and I can guarantee you that you will fall in love with their products just like I did. I chose the Petal Confetti mix for this cake, because it’s so beautiful! It contains cornflower and calendula petals. Of course, you can substitute it for any other of their products you like.

Kakau Worship: A small Greek workshop based in Pagrati produces and packages excellent chocolates, beverages, but also pastry ingredients, with a very interesting aesthetic. I will come back with a more detailed presentation of their work, because I am in love with their products.

Antonopoulos Farm: The Antonopoulos brothers started growing organic produce in 1985 and they only cultivated indigenous Greek varieties. Amongst their products you will find interesting flours, but also pastas and pulses. I can’t wait to explore more of their products and experiment! In this recipe, I used their soft whole wheat flour, but you can substitute it with a white soft flour if you want.

Vanilla Bourbon powder Rapunzel: Don’t be intimidated by the price, because this is a product with a high concentration of flavour: as you can see in the recipe, all you need is 1/8 tsp for the whole cake. The Bourbon Vanilla (or Madagascar Vanilla as it is also known) will give your desserts an incredible aroma and flavour, that doesn’t compare with any substitutes or even real vanilla essence. At 4 Seasons Bio you can find many other products by the Rapunzel company, that has been producing organic and fair trade products since 1974.

Blackberries: I have tried all the fresh berries that 4 Seasons Bio stores and they are all excellent. For this recipe I chose blackberries, but you can substitute them for raspberries, blueberries, or even mixed berries, if you prefer it. You can also substitute them for frozen organic berries or use one of the organic jams that 4 Seasons Bio stores, like this awesome wild blueberry jam.

Happy holidays to all and good luck!

 
 
Previous
Previous

Angel food κέικ με καψαλισμένη μαρέγκα και κρέμα λεμονιού

Next
Next

Κέικ gingerbread με βουτυρόκρεμα cream cheese & κανέλας