Σοκολατένια τούρτα με πραλίνα και βάση από brownie

Θέλει αρκετό κόπο αυτή η τούρτα; Θέλει. Έχει πολλά στάδια; Έχει. Θα σας αποζημιώσει; ΝΑΙ, γιατί τα έχει όλα και είναι τριπλά σοκολατένια: βάση από μπράουνι, μους με σοκολάτα και πραλίνα ΚΑΙ σοκολατένιο γλάσο!

Επίσης, αν δεν έχετε αρκετό χρόνο, σας έχω και εναλλακτική: μπορείτε να τη φτιάξετε σε τρία στάδια. Και εξηγώ: την πρώτη μέρα, μπορείτε να φτιάξετε τη βάση brownie και να την καταψύξετε. Την επόμενη μέρα (ή και μετά από μερικές μέρες), μπορείτε να φτιάξετε τη μους, να γεμίσετε το τσέρκι και να καταψύξετε την τούρτα ξανά. Την τρίτη μέρα, μπορείτε να τη βγάλετε από την κατάψυξη, να την ξεφορμάρετε και να την καλύψετε με το γλάσο. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να φάτε το brownie σκέτο. Ή να φτιάξετε μόνο το brownie και τη μους και να αφήσετε την τούρτα αγλάσωτη. Η πιο ευέλικτη, πολυμορφική συνταγή - σατανικό;

Αυτή η τούρτα, προφανώς, δεν είναι για κάθε μέρα. Είναι για σπέσιαλ περιπτώσεις - φτιάξτε τη και σερβίρετέ τη σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο σε γιορτή/γενέθλια/επέτειο/αποφοίτηση/baby shower (ή ό,τι άλλο τελοσπάντων είναι σπέσιαλ για εσάς) και θα με θυμηθείτε!

Α, και απολαύστε υπεύθυνα, γιατί -ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον- οι θερμιδούλες είναι ΚΑΜΠΟΣΕΣ.

Υλικά:

Για 1 στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 16 εκ.

Για τη βάση brownie:

60 γρ βούτυρο ανάλατο

2 κτσ ελαιόλαδο

200 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

2 αυγά μεσαίου μεγέθους

70 γρ αλεύρι μαλακό

35 γρ κακάο

½ κτγ μπέικιν πάουντερ

¼ κτγ αλάτι

2 κτσ γάλα πλήρες

50 γρ σοκολατένια πραλίνα φουντουκιού (όποιο brand σας αρέσει)

Για τη γέμιση:

2 φύλλα ζελατίνης

355 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

170 γρ μαύρη κουβερτούρα

85 γρ σοκολατένια πραλίνα φουντουκιού (όποιο brand σας αρέσει)

Για το γλάσο και τη διακόσμηση:

6 φύλλα ζελατίνης

200 γρ ζάχαρη

200 γρ σιρόπι γλυκόζης

120 μλ νερό

150 γρ ζαχαρούχο γάλα

200 γρ μαύρη κουβερτούρα, τεμαχισμένη

βρώσιμες χρυσές πέρλες

βρώσιμη χρυσόσκονη

Μέθοδος:

Για τη βάση brownie:

  1. Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το λάδι σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα.

  2. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ώσπου να σχηματιστεί μια πάστα.

  3. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη ώσπου να ενσωματωθούν.

  4. Σε ένα δεύτερο μπολ, ζυγίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

  5. Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά του δεύτερου μπολ μέσα στο πρώτο και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη ώσπου να ενσωματωθούν.

  6. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε ώσπου να ενσωματωθεί και να έχουμε έναν λείο χυλό.

  7. Στρώνουμε το τσέρκι μας με αλουμινόχαρτο και μεταφέρουμε μέσα τον χυλό.

  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 30’.

  9. Για να δούμε αν το brownie είναι έτοιμο, βυθίζουμε μέσα μια οδοντογλυφίδα. Θα πρέπει να βγαίνει ελαφρώς υγρή, χωρίς ψίχουλα.

  10. Όταν το brownie κρυώσει, αλείφουμε την πραλίνα στην επιφάνειά του με μια σπάτουλα.

  11. Τοποθετούμε το τσέρκι στο ψυγείο, χωρίς να ξεφορμάρουμε. 

Για τη γέμιση:

  1. Μουσκεύουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό για 5-10’.

  2. Σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα, λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με την πραλίνα.

  3. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε λίγη από την κρέμα γάλακτος.

  4. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, στύβουμε καλά τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε μέσα στο κατσαρολάκι, ανακατεύουμε ώσπου να λιώσουν και αφαιρούμε από τη φωτιά.

  5. Ρίχνουμε την κρέμα με τη ζελατίνη μέσα στο σκεύος όπου έχουμε την κουβερτούρα με την πραλίνα και ανακατεύουμε.

  6. Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, που πρέπει να είναι κρύα (κατευθείαν από το ψυγείο), ώσπου να πήξει.

  7. Διπλώνουμε με μια σπάτουλα λίγη κρέμα μέσα στο μείγμα με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε ώσπου να ενσωματωθεί.

  8. Ανακατεύουμε όλη την κρέμα μέσα στο μείγμα σοκολάτας, με απαλές κινήσεις, ώσπου να έχουμε μια ομοιόμορφη, λεία μους.

  9. Γεμίζουμε το τσέρκι με τη μους μέχρι πάνω και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

  10. Τοποθετούμε το τσέρκι στην κατάψυξη για μερικές ώρες, μέχρι να πήξει η μους. Καλό είναι να σκεπάσουμε την επιφάνειά της με λίγο αντικολλητικό χαρτί.

Για το γλάσο:

  1. Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 5-10’.

  2. Σε ένα κατσαρολάκι, ζυγίζουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το νερό και τα βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά.

  3. Όταν η ζάχαρη διαλυθεί, αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη, την οποία έχουμε στύψει καλά.

  4. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζελατίνη, προσθέτουμε το ζαχαρούχο και ανακατεύουμε ξανά.

  5. Τοποθετούμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε ένα μεγάλο μπολ και χύνουμε επάνω το περιεχόμενο της κατσαρόλας.

  6. Περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και έπειτα ανακατεύουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις για να μην ενσωματώσουμε αέρα, ώσπου να έχουμε ένα εντελώς λείο μείγμα.

  7. Το γλάσο πρέπει να είναι στη σωστή θερμοκρασία για να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα όταν περιχύσουμε την τούρτα. Εάν είναι πολύ καυτό, θα λιώσει τη μους, ενώ αν είναι πολύ κρύο, δεν θα απλωθεί ομοιόμορφα. Ιδανικά, θέλουμε να είναι γύρω στους 33-34 βαθμούς. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, εμπειρικά μπορούμε να ακουμπήσουμε λίγο στα χείλη μας ώστε να καταλάβουμε περίπου τη θερμοκρασία του: θα πρέπει να είναι κοντά στη θερμοκρασία του σώματός μας, αλλά λίγο πιο κρύο.

  8. Τοποθετούμε μια σχάρα με ποδαράκια μέσα σε ένα ταψί (έτσι ώστε να υπάρχει κενό ανάμεσά τους και να πέσει το περιττό γλάσο). Βάζουμε πάνω την τούρτα, που πρέπει να είναι πολύ κρύα.

  9. Περιχύνουμε με το γλάσο, αφήνοντας το περιττό γλάσο να πέσει μέσα στο ταψί. Περιμένουμε να στραγγίξει καλά η τούρτα.

  10. Αν θέλουμε, στολίζουμε με πέρλες και χρυσόσκονη. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε sprinkles, τρούφα, ξηρούς καρπούς, νιφάδες κακάο ή ξύσμα κουβερτούρας.

 Υ.Γ. Περισσότερες ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΕΣ συνταγές:

 
Previous
Previous

Σοκολάτα με τρίχρωμη κινόα και τσίλι

Next
Next

Σιροπιαστή στριφτόπιτα με μαύρη σοκολάτα και αμύγδαλα