Σοκολάτα με τρίχρωμη κινόα και τσίλι
Πάμε να δούμε σήμερα και κάτι λαχταριστό μεν, αλλά υγιεινό δε;
Αυτή η σοκολάτα είναι φτιαγμένη για όλους εσάς που θέλετε μια καθημερινή ένεση απόλαυσης, η οποία όμως ταυτόχρονα να ωφελεί και τον οργανισμό σας! Τόσο το κακάο, όσο και η κινόα και το τσίλι κατατάσσονται στις υπερτροφές, διότι περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ένα σωρό άλλες θρεπτικές ουσίες!
ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν θα φάτε όλη τη σοκολάτα στην καθισιά σας, ΟΜΩΣ: μπορείτε να φτιάξετε ένα πολύ ισορροπημένο power snack με 4 πλακάκια σοκολάτας, ένα φρούτο εποχής που σας αρέσει (θα την ταίριαζα άνετα με σύκο ή με δαμάσκηνο) και 10 αμύγδαλα.
Η συνταγή είναι vegan, gluten free, lactose free και χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη.
Εάν η σοκολάτα δεν είναι όσο γλυκιά ή καυτερή θέλετε, μπορείτε να την ξαναλιώσετε και να προσθέσετε περισσότερη ζάχαρη ή/και τσίλι. Είναι καλύτερα να αρχίσετε με μικρότερη ποσότητα, μέχρι να βρείτε ακριβώς την ισορροπία γεύσεων που ταιριάζει στα γούστα σας. Για παράδειγμα, εγώ αγαπώ τα καυτερά, αλλά δεν έχω πολύ μεγάλη ανοχή, οπότε η μία πιπεριά στη συνταγή είναι για μένα ό,τι πρέπει - τόσο ώστε να με “ξεσηκώσει”, αλλά χωρί να βγάλω καπνούς από τα αυτιά.
Υλικά:
Για 3 πλάκες σοκολάτας
120 γρ λάδι καρύδας (ιδανικά βιολογικό ψυχρής έκθλιψης)
50 γρ κακάο
4-6 κτσ ζάχαρη καρύδας
¼ κτγ αλάτι
1 πιπεριά τσίλι, κομμένη στη μέση, χωρίς τους σπόρους
30 γρ κινόα τρίχρωμη (ή όποιου είδους κινόα σας αρέσει)
Μέθοδος:
Ξεπλένουμε καλά την κινόα με νερό και έπειτα τη βάζουμε σε ένα τηγανάκι και την ψήνουμε ώσπου το νερό να εξατμιστεί και η κινόα να στεγνώσει εντελώς.
Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε το λάδι καρύδας μαζί με το κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ζεσταίνουμε ώσπου να λιώσουν τα υλικά και να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την πιπεριά τσίλι μέσα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέσα και την κινόα. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη για δέκα λεπτά.
Αφαιρούμε την πιπεριά.
Γεμίζουμε τις φόρμες μας με το μείγμα, φροντίζοντας η κινόα να απλωθεί ομοιόμορφα.
Τοποθετούμε τις φόρμες στο ψυγείο για μισή με μία ώρα. (Εάν δεν έχουμε φόρμες σε σχήμα πλάκας σοκολάτας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε φόρμα σιλικόνης.)
Ξεφορμάρουμε και απολαμβάνουμε!
Υ.Γ. Λαχταριστά και υγιεινά: