Σιροπιαστή στριφτόπιτα με μαύρη σοκολάτα και αμύγδαλα

Αυτή η συνταγή, που ελαφροπατάει πάνω στα παραδοσιακά σιροπιαστά, γίνεται εύκολα και γρήγορα, με έτοιμο φύλλο κρούστας. Εγώ έβαλα χοντροκομμένα αμύγδαλα, αλλά μπορείτε να τη δοκιμάσετε και με όποιον άλλο ξηρό καρπό αγαπάτε (ή και με ένα μείγμα καρπών ή/και αποξηραμένων φρούτων). Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τη μαύρη σοκολάτα με γάλακτος ή λευκή, μειώνοντας, όμως, και την ποσότητα της ζάχαρης. Γενικά είναι ένα γλυκάκι τσακ μπαμ, ό,τι πρέπει για το ΣουΚού και τρώγεται ευχάριστα χειμώνα-καλοκαίρι - που έτσι όπως πάνε τα πράγματα πια δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι από τα δύο θα έχουμε καν την επόμενη μέρα, οπότε αν κάνεις το πρόγραμμά σου για μενού, πέφτεις μέσα όπως και να σου τα φέρει ο καιρός.

Υλικά:

Για ένα ταψάκι διαμέτρου 20 εκ.

Για τη στριφτόπιτα:

75 γρ ζάχαρη άχνη

1 κτγ κανέλα

150 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα, χοντροκομμένα

250 γρ μαύρη κουβερτούρα, τεμαχισμένη

1 κρόκος αυγού (μεσαίο μέγεθος)

100 γρ ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους, μαλακό

6 φύλλα κρούστας

150 γρ ανάλατο βούτυρο, λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων

Για το σιρόπιασμα:

200 μλ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

200 μλ νερό

¼ κτγ κανέλα

Μέθοδος:

Για τη στριφτόπιτα:

  1. Ζυγίζουμε την άχνη, την κανέλα, τα αμύγδαλα, την κουβερτούρα, τον κρόκο και τα 100 γρ βούτυρο μέσα σε ένα μπολ.

  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό, για μερικά δευτερόλεπτα, ώσπου να σχηματιστεί μια πάστα.

  3. Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας επάνω στον πάγκο και το αλείφουμε με βούτυρο με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής.

  4. Από πάνω του τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο και αλείφουμε με βούτυρο.

  5. Τοποθετούμε περίπου το 1/3 του μείγματος στην άκρη του φύλλου, αφήνοντας περιθώριο στα πλαϊνά, και τυλίγουμε σε ρολό.

  6. Βουτυρώνουμε το ταψάκι και τοποθετούμε μέσα το πρώτο ρολό.

  7. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία ώστε να φτιάξουμε δύο ακόμα ρολά, τα οποία τοποθετούμε στο ταψάκι, ενώνοντας το πρώτο ρολό με το δεύτερο και το δεύτερο με το τρίτο, συνεχίζοντας από έξω προς τα μέσα σαν να σχηματίζουμε ένα σαλιγκάρι.

  8. Ψήνουμε τη στριφτόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 40’, ώσπου να ροδίσει.

Για το σιρόπιασμα:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, τοποθετούμε τα τρία υλικά και βράζουμε.

  2. Μόλις η ζάχαρη διαλυθεί, αφαιρούμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

  3. Μόλις βγάλουμε τη στριφτόπιτα από τον φούρνο, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι επάνω στη ζεστή στριφτόπιτα.

  4. Αφήνουμε λίγη ώρα να απορροφήσει το σιρόπι και σερβίρουμε.

  5. Μπορούμε να σερβίρουμε περιχύνοντας το κάθε κομμάτι μας με λίγη επιπλέον λιωμένη κουβερτούρα.

  6. Φυλάμε όση πίτα περίσσεψε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, ως και για 1 εβδομάδα.

 

Υ.Γ. Περισσότερες σοκολατένιες συνταγές:

Previous
Previous

Σοκολατένια τούρτα με πραλίνα και βάση από brownie

Next
Next

Πορτοκαλόπιτα με ναμελάκα σοκολάτας γάλακτος