Chutney με τομάτες και κρεμμύδια & αλμυρά μπισκότα shortbread για να το συνοδεύσετε

Λατρεύω τα chutneys. Είναι τόσο εύκολα και γρήγορα και μπορείτε να τα αξιοποιήσετε με τόσο πολλούς διαφορετικούς τρόπους! Εμπλουτίζουν υπέροχα οποιοδήποτε πλατό τυριών και αλλαντικών για ένα cocktail party στο σπίτι, ενώ αν τα φτιάξετε σε μεγαλύτερη ποσότητα γίνονται και ένα θαυμάσιο δώρο για τους φίλους σας.

Εάν χρησιμοποιήσετε αποστειρωμένα βάζα, μπορείτε να τα φυλάξετε για αρκετές εβδομάδες στο ψυγείο σας και να τα χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε. Τα Χριστούγεννα σας παρουσίασα ένα chutney με κράνα και αχλάδια, το οποίο έδειξα και live στην εκπομπή Το Πρωινό με τη Φαίη Σκορδά. Σήμερα, ετοίμασα ένα άλλο πολύ δημοφιλές στο Ηνωμένο Βασίλειο chutney, το chutney με τομάτες, κρεμμύδια και πολλά μπαχαρικά.

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε αρκετές ιδέες και να δημιουργήσετε τη δική σας παραλλαγή, ωστόσο εγώ σήμερα σας προτείνω αυτή την εκδοχή που είναι πικάντικη και γλυκιά και ταιριάζει υπέροχα με κλασικά αγγλικά τυριά όπως το Cheddar, αλλά και το Wensleydale. Ο καλύτερος τρόπος για να το απολαύσετε είναι ένα αρκετά αλμυρό κράκερ ή τα μπισκότα shortbread που φτιάξαμε εμείς, τα οποία αντισταθμίζουν υπέροχα τη γλυκιά του γεύση. Αυτά τα μπισκότα σχεδόν λιώνουν στο στόμα και είναι εθιστικά. Σας προειδοποιώ πως αν φτιάξετε τη συνταγή κινδυνεύτε να εξαφανιστούν από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας πριν καν προλάβετε να τα βγάλετε στους καλεσμένους σας. Ίσως είναι καλή ιδέα να φτιάξετε διπλάσια ποσότητα!

Chutney με τομάτα, κρεμμύδι & μπαχαρικά:

Υλικά:

250 γρ τοματάκια φρέσκα, χοντροκομμένα

150 γρ κρεμμύδια, χοντροκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο

1 κομματάκι τζίντζερ φρεσκοτριμμένο

2 πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες, μαζί με τα σπόρια

60 γρ ζάχαρη καστανή

35 μλ μηλόξυδο

2 κουκούλια κάρδαμο, στουμπισμένα

1/2 κτσ πάπρικα καπνιστή

Μέθοδος:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά. Σιγοβράζουμε ώσπου να μαλακώσουν και να διαλυθούν οι τομάτες και τα κρεμμύδια. Αφαιρούμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ, χωρίς όμως να λιώσουμε εντελώς τα υλικά.

Φυλάμε το chutney σε αποστειρωμένα βάζα για μερικές εβδομάδες στο ψυγείο ή σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς για λίγες μέρες στο ψυγείο.

Αλμυρά μπισκότα shortbread

Υλικά:

160 γρ αλεύρι

120 γρ βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου

80 γρ παρμεζάνα ψιλοτριμμένη

1/2 κτγ αλάτι

1/2 κτγ μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

θυμάρι, πολύ ψιλοκομμένο (όσο θέλουμε)

θυμάρι, μικρές φουντίτσες για τη διακόσμηση

Μέθοδος:

Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα.

Μεταφέρουμε τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος 4-5 χιλιοστά.

Με ένα στρογγυλό κουπ-πατ κόβουμε μπισκότα στο μέγεθος που μας αρέσει. Τοποθετούμε πάνω σε κάθε μπισκότο μία φουντίτσα θυμάρι και την πιέζουμε ελαφρώς με το δάχτυλό μας.

Ψήνουμε τα μπισκότα στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Όταν τα μπισκότα ξεκολλάνε από το χαρτί, τα βγάζουμε από τον φούρνο και με μία σπάτουλα τα γυρνάμε ανάποδα προσεκτικά για να μη σπάσουν (θρυμματίζονται εύκολα).

Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και έπειτα τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, εκτός ψυγείου.

Για το σερβίρισμα:

Σερβίρουμε το chutney σε ένα μπολάκι, και στο πλάι τοποθετούμε τυρί σε φετούλες και τα μπισκότα shortbread. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με κόκκινο κρασί ή ένα Aperol spritz στην αρχή του δείπνου ή ακόμα και ένα vinsanto ή port στο τέλος ενός δείπνου.

 

Y.Γ. Σας άρεσαν τα αλμυρά μπισκότα shortbread; Δείτε και τα γλυκά μπισκότα shortbread μας με λεβάντα τα οποία θα συνοδεύσουν θαυμάσια το τσάι σας, αλλά και τα γλυκά shortbread με κομμάτια σοκολάτας, επικάλυψη σοκολάτας και αλάτι που ταιριάζουν απίθανα με τον απογευματινό σας καφέ.


Previous
Previous

Σαντουιτσάκια με πικάντικο chutney τομάτας και τυρί Cheddar

Next
Next

Ζαχαρωμένα αμύγδαλα με κανέλα και τζίντζερ