Tom Collins με Three Cents Mandarin & Bergamot Soda

Το Tom Collins θα έχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Αναπόφευκτα μου θυμίζει την περίοδο που σπούδαζα στην Cordon Bleu του Λονδίνου και τα απογεύματα μετά το μάθημα που φεύγαμε με τους συμμαθητές μου σφαίρα  για την παμπ της γειτονιάς, να προλάβουμε το 2 for 1 happy hour που είχαν κάθε Τετάρτη από τις 5 ως τις 7. Για κάποιον λόγο, ένα ολόκληρο καλοκαίρι είχα φάει μεγάλο κόλλημα με το Tom Collins. Τα παράγγελνα δυο-δυο και βεβαίως, τα δύο πολλές φορές γίνονταν τέσσερα, ενώ δεν σας κρύβω πως, μία φορά, μέσα σε αυτό το short time window πρόλαβαν να γίνουν έξι, πράγμα που φυσικά δεν ήταν καθόλου καλή ιδέα. Τις τεταρτιάτικες αυτές εξορμήσεις, λοιπόν, τις θυμάμαι με πολλή αγάπη, γιατί έπειτα από το απαραίτητο κουτσομπολιό για τους σεφ και τους συμμαθητές, γίνονταν και άφθονες εκ βαθέων εξομολογήσεις για τα ουκ ολίγα άγχη των σπουδών και της ζωής μας – συνήθως από το τρίτο Tom Collins και μετά, που λυνόταν η γλώσσα.

Σας έχω ξαναδείξει μια παραλλαγή του Tom Collins με σιρόπι από λεβάντα, την οποία όπως ξέρετε λατρεύω. Η σημερινή μας συνταγή, όμως, έχει τα εσπεριδοειδή του χειμώνα, το μανταρίνι και το περγαμόντο, που με τόση μαεστρία η αγαπημένη μας Three Cents ξέρει να κλείνει μέσα σε μια φιάλη γεμάτη άρωμα και φυσαλίδες! Τη συνταγή μας συμπληρώνει ένα χειροποίητο σιρόπι με δεντρολίβανο, που θα σας σπάσει τη μύτη όσο βράζει στην κουζίνα. Φροντίστε να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα, γιατί αυτό το κοκτέιλ δεν θα σας φτάσει να το πιείτε μονάχα μία φορά!

Υλικά:

(Για 1 άτομο)

Για το κοκτέιλ:

50 μλ τζιν

30 μλ χυμός λεμόνι

25 μλ σιρόπι δεντρολίβανου

1 φιάλη Three Cents Mandarin & Bergamot Soda

πάγος για το σέικερ και το σερβίρισμα

1 κλωνάρι δεντρολίβανο

1 φέτα μανταρίνι (προαιρετικά, για το γαρνίρισμα)

1 φέτα περγαμόντο (προαιρετικά, για το γαρνίρισμα)

Για το σιρόπι δεντρολίβανου:

200 μλ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

200 μλ νερό

6-7 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο

ξύσμα από 1 μανταρίνι

ξύσμα από 1 περγαμόντο

Μέθοδος:

Για το σιρόπι δεντρολίβανου:

1. Σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το νερό και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.

2. Βάζουμε μέσα και το δεντρολίβανο και περιμένουμε να πάρουν βράση.

3. Μόλις η ζάχαρη λιώσει και το σιρόπι πήξει ελαφρώς, αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι.

4. Αφήνουμε το κατσαρολάκι έτσι για 20’ και έπειτα σουρώνουμε το σιρόπι.

5. Όταν κρυώσει καλά, το μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι που κλείνει με καπάκι.

6. Φυλάμε το σιρόπι στο ψυγείο για 2-3 βδομάδες.

Για το κοκτέιλ:

1. Βάζουμε σε ένα σέικερ γεμάτο πάγο το τζιν, το λεμόνι και το σιρόπι και τα χτυπάμε για 30’’.

2. Σε ψηλό ποτήρι (highball), τοποθετούμε 3-4 παγάκια.

3. Αδειάζουμε μέσα το σέικερ.

4. Ανοίγουμε μια φιάλη Three Cents Bergamot & Mandarin Soda και τη χύνουμε στο ποτήρι.

5. Γαρνίρουμε με το δεντρολίβανο, το μανταρίνι και το περγαμόντο και σερβίρουμε.

Υ.Γ. Συνταγές με εσπεριδοειδή:

 
Previous
Previous

Σοκολατένιο κέικ με μαύρη μπίρα και γλάσο με τυρί κρέμα

Next
Next

Gin mule με αχλάδι, φασκόμηλο & Three Cents Ginger Beer