Σοκολατένιο κέικ με μαύρη μπίρα και γλάσο με τυρί κρέμα

Αυτή η απίθανη επινόηση από την Ιρλανδία ονομάζεται stout cake ή Guinness cake, γιατί πολύ απλά συνήθως φτιάχνεται με μπίρα Guinness, την μπίρα-εθνική σπεσιαλιτέ της Ιρλανδίας και ίσως και την πιο εμβληματική μαύρη μπίρα γενικότερα. Υποτίθεται πως η όψη του παραπέμπει σε ένα φρεσκοσερβιρισμένο ποτήρι με Guinness (όπου το σοκολατένιο κέικ αναπαριστά την μπίρα και το λευκό γλάσο τον αφρό της). Δεν χρειάζεται, επομένως, καμία επιπλέον διακόσμηση: όπως είπαμε, το concept είναι να θυμίζει ένα ποτήρι μπίρα - μην πάτε, λοιπόν, και μου βάλετε τίποτα σπρινκλ και άλλα μπλιμπλίκια και κοκοψόψαρα πάνω ε;

Όλη η μαγεία αυτού του κέικ βρίσκεται στη μεστή, βαθιά γεύση που προκύπτει από τον φαινομενικά απλό συνδυασμό τριών υλικών: κακάο, μπίρα και τυρί. Τι του προσθέτει, λοιπόν, η μπίρα; Η Guinness (η μπίρα τύπου stout γενικότερα) οφείλει το σκούρο χρώμα της και τη χαρακτηριστική της γεύση στη συμβολή του λυκίσκου και το έντονο καβούρδισμα της βύνης. Αυτή η ελαφριά της πικράδα κάνει ένα υπέροχο πάντρεμα με το κακάο (και τη μαύρη σοκολάτα γενικότερα). Προσθέτοντας και την οξύτητα του τυριού κρέμα στο γλάσο, έχουμε μαζί, σε μια κουταλιά, γλυκό, πικρό και όξινο - όλα σε μια υπέροχη ισορροπία. Αν είστε, όπως κι εγώ, φαν των πιο άγλυκων γλυκών, θα το λατρέψετε.

Για ένα τσέρκι διαμέτρου 22 εκ. και ύψους 8 εκ.

Υλικά:

Για το κέικ:

250 γρ βούτυρο ανάλατο

250 γρ μαύρη μπίρα

75 γρ κακάο

2 αυγά μεσαίου μεγέθους

280 γρ αλεύρι

2 κτγ μαγειρική σόδα

1 πρέζα αλάτι

400 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

150 γρ crème fraîche (θα τη βρούμε στα μεγάλα σουπερμάρκετ, αλλιώς αντικαθιστούμε με γιαούρτι πλήρες)

Για το γλάσο:

250 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

200 γρ τυρί κρέμα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου

100 γρ ζάχαρη άχνη

Μέθοδος:

Για το κέικ:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο και την μπίρα να ζεσταθούν.

  2. Μόλις αρχίσουν να σιγοβράζουν, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το κακάο με αναδευτήρα.

  3. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει 10’ και έπειτα ανακατεύουμε μέσα τα αυγά με αναδευτήρα.

  4. Στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και τη ζάχαρη.

  5. Προσθέτουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα.

  6. Προσθέτουμε και την crème fraîche και χτυπάμε ίσα-ίσα ώσπου να έχουμε ένα ομογενές, παχύρρευστο μείγμα. Θα είναι πιο ρευστό από ένα συνηθισμένο κέικ - δεν μπαίνουμε στον πειρασμό να προσθέσουμε κι άλλο αλεύρι. Το κέικ αυτό είναι υγρό και συμπαγές και όχι αφράτο - θυμίζει περισσότερο brownies.

  7. Στρώνουμε το τσέρκι μας με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στο ρηχό ταψί του φούρνου.

  8. Γεμίζουμε με το μείγμα του κάδου.

  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στον αέρα, για περίπου 40’.

  10. Για να δούμε αν το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζουμε μέσα μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, ξεφουρνίζουμε.

  11. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς προτού το ξεφορμάρουμε και το γλασάρουμε.

Για το γλάσο:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα ώσπου να πήξει.

  2. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ.

  3. Χωρίς να πλύνουμε τον κάδο, χτυπάμε μέσα το τυρί κρέμα μαζί με το βούτυρο και τη ζάχαρη, ώσπου να έχουμε μια λεία κρέμα.

  4. Διπλώνουμε απαλά την κρέμα που χτυπήσαμε μέσα στον κάδο.

  5. Απλώνουμε με μια σπάτουλα την κρέμα πάνω στο κέικ και σερβίρουμε.

Υ.Γ. Περισσότερες σοκολατένιες ιδέες:

 
Previous
Previous

Βότκα τόνικ με σμέουρα, ροδόνερο και Three Cents Tonic Water

Next
Next

Tom Collins με Three Cents Mandarin & Bergamot Soda