Χειμωνιάτικο cake βανίλιας με σφαίρα χιονιού
Οι γυάλινες σφαίρες με χιόνι με γοήτευαν από μικρή: είναι σαν ένας μαγικός μικρόκοσμος κλεισμένος στην παλάμη του χεριού σου. Και ειδικά επειδή στην χώρα μας δεν χιονίζει και τόσο συχνά, μου φαίνονταν ακόμα πιο εντυπωσιακές.
Έφτιαξα λοιπόν μια βρώσιμη σφαίρα από ζελατίνη, με τη βοήθεια ενός μίνι μπαλονιού, που φούσκωσα και χρησιμοποίησα ως καλούπι! Μέσα στη σφαίρα μου τοποθέτησα ένα πλαστικό ελαφάκι και ένα έλατο, στολίδια για τούρτες που είχε φυλάξει η μαμά μου από μια παιδική τούρτα γενεθλίων μου (μη ρωτάτε πόσο παλιά είναι, πάντως σίγουρα θεωρούνται πλέον vintage!)
Η τεχνική αυτή με τις βρώσιμες σφαίρες από ζελατίνη είναι πολύ εύκολη και σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε υπέροχα στολίδια για τούρτες και cupcakes. Δεν είναι παρά ένα εύκολο τρικ, που όταν το κατακτήσετε, μπορείτε να παίξετε με διάφορα χρώματα και μεγέθη. Διαβάστε τις οδηγίες μας για να δείτε πώς μπορείτε να τις φτιάξετε!
Υλικά:
(Για ένα κέικ με 4 layers διαμέτρου 16 εκ.)
Για το κέικ:
200 γρ ζάχαρη
175 γρ βούτυρο ανάλατο
220 γρ αλεύρι
1/4 κτγ σόδα
1/4 κτγ αλάτι
1 κτγ μπέικιν πάουντερ
3 ασπράδια αυγού
120 γρ sour cream
120 γρ γάλα πλήρες
εκχύλισμα βανίλιας
Για την κρέμα και τη διακόσμηση:
600 γρ ζάχαρη άχνη
300 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό
Βρώσιμες νιφάδες χιονιού από ζάχαρη
Λευκές πέρλες από ζάχαρη
Για τη βρώσιμη σφαίρα από ζελατίνη:
1 μίνι μπαλονάκι
6 κτσ ζελατίνη σε σκόνη
12 κτσ νερό
1 ποτήρι
1 μεγάλο μπολ που να χωράει μέσα το ποτήρι
Μέθοδος:
Για το κέικ:
Στρώνουμε 2 τσέρκια των 16 εκ. με αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου.
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ώσπου να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε τα ασπράδια και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη σόδα.
Σε ένα δεύτερο μπολ, ανακατεύουμε τη sour cream με το γάλα.
Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά (πρώτο μπολ) και τα υγρά υλικά (δεύτερο μπολ) στον κάδο του μίξερ εναλλάξ, και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο, λείο μείγμα.
Προσθέτουμε όση βανίλια θέλουμε και ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε τα τσέρκια με το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.
Τεστάρουμε τα κέικ με μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμα.
Βγάζουμε τα κέικ από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα ξεφορμάρουμε.
Για την κρέμα και τη διακόσμηση:
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την άχνη και το βούτυρο, ώσπου να σχηματιστεί μια λεία βουτυρόκρεμα. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί ομοιόμορφα.
Κόβουμε το κάθε κέικ σε δύο οριζόντιες φέτες. Αλείφουμε την κάθε στρώση με βουτυρόκρεμα και τις στοιβάζουμε.
Καλύπτουμε την εξωτερική επιφάνεια του κέικ με βουτυρόκρεμα, αφήνοντας μερικά σημεία ακάλυπτα για να δημιουργήσουμε το semi-naked effect.
Γεμίζουμε ένα κορνέ με μύτη ανοιχτό αστέρι με κρέμα και διακοσμούμε τη βάση του κέικ περιμετρικά.
Τοποθετούμε τη σφαίρα επάνω στο κέικ και με τη βοήθεια του κορνέ, γύρω-γύρω την καλύπτουμε με κρέμα περιμετρικά.
Πασπαλίζουμε το κέικ με βρώσιμες νιφάδες χιονιού και λευκές πέρλες.
Για τη βρώσιμη σφαίρα από ζελατίνη:
Φουσκώνουμε το μπαλονάκι ώστε να σχηματίσει μια σφαίρα. Το δένουμε και το τοποθετούμε πάνω στο ποτήρι, με τον κόμπο προς τα κάτω. Βάζουμε το ποτήρι μέσα στο μεγάλο μπολ.
Σε ένα μπολάκι, τοποθετούμε τη ζελατίνη και το νερό και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε το μπολάκι για 10-15’’ στον φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να λιώσει το μείγμα και το ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε μερικά δευτερόλεπτα να κρυώσει το μείγμα (για να μη σκάσει το μπαλόνι) και περιχύνουμε το μπαλόνι προσεκτικά.
Αφήνουμε να στερεοποιηθεί η ζελατίνη (περίπου 1 ώρα)
Αν χρειάζεται, λιώνουμε ξανά τη ζελατίνη που έχει μαζευτεί στον πάτο του μπολ και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά.
Όταν η ζελατίνη έχει ξεραθεί εντελώς, κόβουμε τον κόμπο του μπαλονιού και προσεκτικά ξεκολλάμε το μπαλόνι, αφήνοντας τη σφαίρα μας ελεύθερη.