Σισιλιάνικα μπισκοτάκια ρετζίνα με σουσάμι και λεμόνι
Κάτι με έχει πιάσει τελευταία με την ιταλική κουζίνα και τη Σικελία συγκεκριμένα. Υποθέτω πως το όλο θέμα ξεκίνησε όταν άρχισα να διαβάζω ένα μυθιστόρημα του Αντρέα Καμιλλέρι με τον Σικελό επιθεωρητή Μονταλμπάνο στις διακοπές μου. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Μονταλμπάνο είναι ο μπονιβιβέρ, καλοφαγάς επιθεωρητής με το σαρκαστικό χιούμορ που πρωταγωνιστεί στα μυθιστορήματα του διάσημου Ιταλού συγγραφέα. Σε όλες τις περιπέτειές του, ο Καμιλέρι δεν παραλείπει να αναφέρει -συχνά με εξονυχιστικές λεπτομέρειες- τα φαγητά και τα γλυκά που συναντά και καταβροχθίζει στο πέρασμά του. Έτσι, μην μπορώντας να ανισταθώ στον πειρασμό, πρόσφατα έφτιαξα σισιλιάνικα κανόλι, εμπνευσμένα από το μυθιστόρημα Το ματωμένο χωράφι.
Την Ιταλία τη λατρεύω και ενώ έχω ταξιδέψει πολλές φορές σε διάφορες περιοχές της, στη Σικελία δεν έχω βρεθεί ακόμα. Την κουζίνα της, όμως, την τιμώ δεόντως - και μιλάω τόσο για τα γλυκά όσο και για τα αλμυρά. Πρόσφατα ανακάλυψα αυτά τα ζουμπουρλούδικα μπισκοτάκια ονόματι ρετζίνα (βασίλισσα, δηλαδή), προς τιμήν της βασίλισσας Μαργαρίτας της Σαβοΐας, συζύγου του βασιλιά Ουμβέρτου Α’. Fun fact: τα μπισκότα αυτά δεν είναι το μόνο έδεσμα που έχει ονομαστεί προς τιμήν της ιδιαίτερα αγαπητής αυτής μονάρχου: υπάρχει επίσης η πασίγνωστη πίτσα Μαργαρίτα, που φτιάχνεται με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας! Τα μπισκοτάκια ρετζίνα έχουν δε και ένα καταπληκτικό όνομα στη σισιλιάνικη διάλεκτο: giuggulena, που σημαίνει σουσάμι (προφέρεται τζουτζουλένα). Biscotti con la giuggulena - δεν έχω δίκιο λοιπόν που λέω ότι είναι ζουμπουρλούδικα; Τα μπισκοτάκια μας, λοιπόν, προέρχονται από το Παλέρμο και στη Σικελία σερβίρονται ως βουτήματα - όχι μόνο στον καφέ, το τσάι ή το γάλα, αλλά και στο γλυκό κρασί, ως επιδόρπιο! Χάρη στο μπέικιν πάουντερ κάνουν αυτό το χαρακτηριστικό κρακελάρισμα στο ψήσιμο, ενώ για να κολλήσει επάνω τους το σουσάμι, μπορείτε να τα βουτήξετε σε γάλα ή και ασπράδι αυγού. Είναι πανεύκολα στην παρασκευή τους και, αν τα φυλάξετε σε ένα δοχείο που να κλείνει ερμητικά, διατηρούνται φρέσκα για δύο τουλάχιστον βδομάδες. Στην Ιταλία συνηθίζεται να αρωματίζονται με ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού ή με ανθόνερο - διαλέξτε ό,τι ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σας!
Υλικά:
280 γρ βούτυρο ανάλατο, σε κομματάκια
200 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
3 αυγά
480 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
1 κτσ μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 2 λεμόνια
1 μπολάκι με γάλα
1 πιάτο με σουσάμι
Μέθοδος:
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη με το φτερό, ώσπου να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σε ένα μπολ, ζυγίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα και ατα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Σχηματίζουμε με τα χέρια μας οβάλ μπισκότα, τα βουτάμε στο γάλα και έπειτα τα κυλάμε μέσα στο σουσάμι ώστε να καλυφθούν από όλες τις πλευρές.
Ψήνουμε τα μπισκότα, ώσπου να πάρουν λίγο χρώμα και να ξεκολλάνε από το ταψί.
Σερβίρουμε με καφέ ή τσάι αν είναι πρωί ή απόγευμα, και με γλυκό κρασί μετά από δείπνο.
Σας αρέσουν τα μπισκότα; Δείτε κι άλλες συνταγές μας!
Sicilian Regina biscuits with sesame and lemon
Something got into me lately with Italian cuisine and Sicily specifically. I guess the whole thing started when I began reading a novel by Andrea Camilleri starring the Sicilian commissario Montalbano, during my holidays. For those of you that don’t know about him, Montalbano is the bonviveur inspector with the sarcastic sense of humour that stars in the novels of the famous Italian writer. In all of his adventures, Camilleri always mentions -often in excuciating, mouthwatering detail- the dishes and sweets he meets and devours in passing. Unable to resist the temptation, I recently made Sicilian cannoli, inspired by the novel The Potter’s Field.
I love Italy, and although I have travelled to many different parts of it, I still haven’t been to Sicily. I pay homage to its cuisine often though - and I speak for the sweets as well as the savouries. Recently I discovered these quirky little biscuits named Regina (which means queen), after the Queen Margherita di Savoia, wife of the king Umberto I. Fun fact: these biscuits are not the only food named in honour of this particularly loved monarch: there is also the famous pizza Margherita, which is made with the colours of the Italian flag: red for the sauce, white for the dough and green for the basil. Moreover, these biscuits have an amazing name in the Sicilian dialect: they are called giuggulena, which means sesame. Biscotti con la giuggulena - am I not right, then, to say they are quirky? Our biscuits today come from Palermo and in Sicily they are served for dunking, not only in coffee, tea or milk, but also in sweet wine, offered as a dessert, after a dinner! Thanks to the baking powder, you get this characteristic crackling effect during baking, and in order to get the sesame to stick on them, you can dunk them in milk or egg whites before baking. They are very easy to make and if you keep them in an airtight container, they will stay fresh for at least a couple of weeks. In Italy they often flavour them with lemon or orange zest, or with orange blossom water - choose what suits your palate best!
Ingredients:
280 g butter, unsalted, diced
200 g white caster sugar
3 eggs
480 g all purpose flour
1 tbsp baking powder
zest of 2 lemons
1 bowl of milk
1 plate filled with sesame
Method:
In the mixer’s bowl, beat the butter and sugar with the paddle, until soft and fluffy.
Add the eggs one by one and beat until mix is homogenised.
In a bowl, weigh the flour, baking powder and zest and mix.
Add the dry ingredients to the mixer and beat until you get a dough that comes away from the bowl’s sides.
Lay a tray with baking paper and preheat the oven to 170 degrees.
Shape oval biscuits with your hands, dip them in the milk and roll them in sesame, so that they get fully covered on all sides.
Bake the biscuits until they get a little bit of colour and they easily lift off the paper. These biscuits are meant to be crunchy, so try one before you remove them off the oven.
Serve with coffee or tea in the morning or afternoon or with sweet wine after a dinner and enjoy!
Do you love biscuits? Here are some more of our recipes!