Ελαφριά τάρτα σφολιάτας με καπνιστό σολομό και κρεμμύδια τουρσί
Τώρα το καλοκαίρι, το στομάχι δεν αντέχει τα μεγάλα και βαριά γεύματα, αλλά ούτε και έχουμε κουράγιο για πολύωρη προετοιμασία στην κουζίνα. Έτσι, για σήμερα ετοιμάσαμε μια πανεύκολη, γρήγορη και το κυριότερο, υγιεινή τάρτα σφολιάτας, η οποία είναι ό,τι πρέπει για ένα ελαφρύ γεύμα, αλλά ταυτόχρονα, αποθηκεύστε την και ως ιδέα για πρώτο πιάτο σε ένα πιο εκτεταμένο δείπνο με παρέα, διότι είναι και ιδιαίτερα εντυπωσιακή και πολύχρωμη!
Ο σολομός, μην ξεχνάμε, είναι πλούσιος σε Ω3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν την καλή χοληστερόλη, βοηθούν το έντερο και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ περιέχει πρωτεϊνες, σίδηρο και βιταμίνη 12. Αποφύγετε τον σολομό ιχθυοτροφείου και προτιμήστε τον άγριο σολομό Αλάσκας, που έχει εξαιρετική γεύση - κοστίζει λίγο παραπάνω αλλά είναι πολύ πιο υγιείνός και πολύ πιο νόστιμος. Μπορείτε να φτιάξετε αυτή την τάρτα με όποιο κρεμώδες τυρί σας αρέσει, και να προτιμήσετε κάποιο με μειωμένα λιπαρά. Τα κρεμμύδια τουρσί φτιάχνονται πανεύκολα μεσα σε πέντε λεπτά και μπορείτε να τα φυλάξετε στο ψυγείο σας για αρκετές εβδομάδες και να τα χρησιμοποιείτε σε σαλάτες, τάρτες και σάντουιτς - και επιπλέον, δεν έχουν υπέροχο χρώμα;
Υλικά:
(Για μία τάρτα)
Για τα κρεμμύδια τουρσί:
2 μεσαία κόκκινα κρεμμύδια
100 μλ μηλόξυδο
1 κτγ αλάτι
1/2 κτγ πιπέρι
1/2 κτγ ζάχαρη
200 μλ βραστό νερό
Για την τάρτα:
1 φύλλο σφολιάτας
1 κτσ παπαρουνόσπορος
1 κτσ μαύρο σουσάμι
1 κτσ σουσάμι
1 ασπράδι αυγού
200 γρ άγριος καπνιστός σολομός
κρεμώδες τυρί της επιλογής σας
κρεμμύδια τουρσί
άνιθος
αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ελαιόλαδο
Μέθοδος:
Για τα κρεμμύδια τουρσί:
Κόβουμε το κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε σε ένα βάζο, το οποίο πρέπει να μπορεί να χωρέσει όλα τα υλικά.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το μηλόξυδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.
Βράζουμε το νερό και το χύνουμε μέσα στο μπολ. Ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη.
Χύνουμε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στο βάζο με το κρεμμύδι. Κλείνουμε με το καπάκι και κουνάμε καλά.
Τοποθετούμε το βάζο στο ψυγείο, ιδανικά για τουλάχιστον ένα 24ωρο.
Για την τάρτα:
Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε πάνω ανοιχτό το φύλλο σφολιάτας.
Με ένα πηρούνι, τρυπάμε πολύ καλά παντού τη σφολιάτα, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο δύο περίπου εκατοστών.
Με ένα πινέλο, αλείφουμε το περιθώριο που αφήσαμε με το ασπράδι αυγού.
Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε το σουσάμι, το μαύρο σουσάμι και τον παπαρουνόσπορο και με αυτό το μείγμα πασπαλίζουμε το περιθώριο της σφολιάτας.
Ψήνουμε τη σφολιάτα στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί ομοιόμορφα.
Όταν η σφολιάτα κρυώσει, την αλείφουμε με το τυρί και τοποθετούμε επάνω τον σολομό, τα κρεμμύδια και τον άνιθο. Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Smoked salmon and pickled onion tart with puff pastry
In the summer heat, our stomachs can’t take big heavy meals and we really don’t want to be slaving in the kitchen. So, today, we prepared a bang on easy, quick and most of all healthy puff pastry tart, which is perfect for a light meal, but at the same time you should keep it in mind for a dinner with company as a first course, since it’s very colourful and impressive! Salmon, let’s not forget, is rich on Omega 3 that boost your HDL, help your intestines and have anti-inflammatory action, and is also full of protein, iron and vitamins B6 and B12. Avoid cultivated salmon and choose wild Alaska salmon instead - it might be a bit more expensive but it’s much healthier and tastier. You can make this tart with any creamy cheese you like (goat cheese, cream cheese, cottage or the Greek katiki & anthotyro), and you can choose one with reduced fat. Pickled onions are super easy to make, in just 5 minutes, and you can keep them in your fridge for weeks and use them in salads, tarts and sandwiches - plus, don’t they have a gorgeous colour?
Ingredients:
(For 1 tart)
For the pickled onions:
2 medium red onions
100 ml cider vinegar
1 tsp salt
1/2 tsp pepper
1/2 tsp sugar
200 ml water
For the tart:
1 puff pastry sheet
1 tsp poppy seeds
1 tsp sesame
1 tsp black sesame
1 egg white
200 g wild Alaska smoked salmon
cream cheese of your choice
pickled onions
dill
salt
pepper
olive oil
Method:
For the pickled onions:
Cut the onions in thin slices and put them in a jar, which must be able to fit all of the ingredients.
In a bowl, mix the vinegar, salt, pepper and sugar.
Boil the water, pour it in the bowl and mix well.
Pour the bowl mixture inside the jar, over the onion. Close with the lid and shake.
Place the jar in the fridge, ideally for at least 24 hours before use.
For the tart:
Lay a baking tray with baking paper and place the puff pastry sheet on it.
With a fork, pierce the pastry everywhere, but leave a border of 2 cm all around.
Brush the border with the egg white.
In a bowl, mix the poppy seeds, sesame and black sesame and sprinkle the border with them.
Bake the pastry at 180 degrees until it gets a golden brown colour.
When the pastry cools down, spread the cheese on it and scatter the salmon, onions and dill on it. Add salt and pepper, drizzle with a little bit of olive oil and serve.