(English recipe here)

Πρόσφατα αγόρασα φόρμες για ζελεδάκια και έχω κατενθουσιαστεί. Τα ζελεδάκια είναι το αγαπημένο μου σνακ για ταινία και όταν πηγαίνω σινεμά μου αρέσει πολύ, μια στο τόσο, να παίρνω μερικά σε σακουλάκι για μασούλημα την ώρα της προβολής. Βέβαια τα ζελεδάκια του εμπορίου είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινά, διότι περιέχουν ένα σωρό συντηρητικά και τεχνητές χρωστικές και αρωματικές ουσίες. Οπότε, γιατί να μην μάθουμε να τα φτιάχνουμε μόνοι μας; Για το πρώτο μου πείραμα επέλεξα μια ενήλικη γεύση: ζελεδάκια κρασιού. Δεν ξέρω γιατί - νομίζω πως το κοντράστ ανάμεσα στο ενήλικο αλκοόλ και το παιδικό αρκουδάκι ήταν που με ιντριγκάρισε, μου φάνηκε λίγο, πώς να το πω, σαν φάρσα. Επιπλέον, έχουν από μόνα τους τόσο όμορφα χρώματα! Το πείραμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και τα ζελεδάκια έγιναν πεντανόστιμα.

Χρειάζεστε μόνο 3 υλικά: ζάχαρη, ζελατίνη και κρασί της επιλογής σας. Έφτιαξα ζελεδάκια με λευκό, ροζέ και κόκκινο κρασί γιατί μου άρεσε η ιδέα της τριχρωμίας. Εσείς, μπορείτε να διαλέξετε όποιο κρασί σας αρέσει - ή ακόμα και ένα προσέκο ή μια σαμπάνια! Το μόνο που πρέπει να προσέξετε, αν θέλετε να διατηρήσετε τη γεύση του αλκοόλ, είναι να μην βράσει το μείγμα, για να μην αρχίσει να εξατμίζεται το αλκοόλ. Τα ζελεδάκια είναι πραγματικά πεντανόστιμα και όποιος τα δοκίμασε μέχρι στιγμής ενθουσιάστηκε, τόσο με την ιδέα όσο και με τη γεύση τους. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι όταν τα γεύεσαι, πρώτα σου έρχεται η γεύση του κρασιού και τελευταίο σκάει το αλκοόλ σαν επίγευση. Μπορείτε να σερβίρετε τα ζελεδάκια σαν σνακ για ταινία ή ακόμα και σε ένα κοκτέιλ πάρτι - αν δεν είναι αυτό conversation piece, τότε δεν ξέρω τι!

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και γρήγορη, αλλά το κυριότερο, είναι τρομερά διασκεδαστική! Αν δεν έχετε τα ειδικά φορμάκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε φόρμα για ζελέ, ή ακόμα και να το φτιάξετε σε μικρά μπολάκια. Ειλικρινά, όμως, η επένδυση αξίζει διότι τα φορμάκια αυτά είναι ένα ωραίο παιχνίδι στην κουζίνα, για μικρούς και μεγάλους! Τα φορμάκια που αγόρασα εγώ περιείχαν τρεις πλάκες και τρία σταγονόμετρα. Τα σταγονόμετρα κάνουν τη διαδικασία του γεμίσματος πανεύκολη - αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δοσομετρητή με στόμιο.

Το επόμενο πείραμά μου με ζελεδάκια θα είναι να δοκιμάσω να τα φτιάξω με στέβια αντί για ζάχαρη και να αντικαταστήσω τη ζελατίνη με άγαρ άγαρ, για όσους έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες - stay tuned και θα σας ανακοινώσω τα αποτελέσματα. Επίσης, σειρά έχουν αρκουδάκια με χυμούς φρούτων - πάντοτε όμως με φυσική γεύση και χρώμα!

Υλικά:

(Οι αναλογίες αυτές δίνουν περίπου 350-400 αρκουδάκια - ακούγονται εξωφρενικά πολλά, αλλά δεν είναι!)

100 μλ κρασί λευκό ξηρό

45 γρ ζάχαρη

15 γρ ζελατίνη σε φύλλα

100 μλ κρασί ροζέ ξηρό

45 γρ ζάχαρη

15 γρ ζελατίνη σε φύλλα

100 μλ κρασί κόκκινο ξηρό

45 γρ ζάχαρη

15 γρ ζελατίνη σε φύλλα

Μέθοδος:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, ζυγίζουμε το κρασί, που πρέπει να είναι κρύο.

  2. Μέσα μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης.

  3. Όταν μαλακώσουν, ζυγίζουμε μέσα στο κατσαρολάκι και τη ζάχαρη και το βάζουμε στη φωτιά.

  4. Μόλις τα υλικά λιώσουν και το μείγμα ομογενοποιηθεί, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και μεταφέρουμε το περιεχόμενό του σε ένα μπολ ή δοσομετρητή. Προσοχή: δεν θέλουμε να πάρει βράση το μείγμα, για να μην εξατμιστεί το αλκοόλ.

  5. Με ένα σταγονόμετρο, γεμίζουμε τα φορμάκια.

  6. Τοποθετούμε τα φορμάκια στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

  7. Ξεφορμάρουμε τα ζελεδάκια και τα μεταφέρουμε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Φυλάμε τα ζελεδάκια στο ψυγείο, γιατί σε θερμοκρασία δωματίου, με τη ζέστη του καλοκαιριού, θα αρχίσουν να λιώνουν, και ούτως ή άλλως, τρώγονται πιο ευχάριστα κρύα. Τα ζελεδάκια διατηρούνται στο ψυγείο για δύο περίπου εβδομάδες.

Θέλετε κι άλλες ιδέες για movie snacks;

Gummy bears with white, rosé and red wine

I recently bought gummy bear moulds and I can’t contain my excitement. Gummy bears are my favourite movie snack and when I go to the cinema I love to buy some - every once in a while - and munch on them during the movie. Of course, the store-bought gummy bears are very unhealthy, since they contain a bunch of preservatives and artificial colours and flavourings. So, I thought, why not try to make them myself?

For my first experiment, I chose a grown-up flavour: wine. I don’t know why - I think that the contrast between the adult (alcohol) and the childish (bears) was what intrigued me, it was a little bit like a practical joke. Moreover, wine jellies have such wonderful natural colours! The experiment was a complete success and the gummy bears turned out delicious.

All you need is three ingredients: sugar, gelatine and wine of your choice. I made gummy bears with white, rosé and red wine because I liked the tricolore vibe. You can choose any wine you like - or even a prosecco or champagne! The only thing you need to be careful with, if you want to preserve the flavour of the alcohol, is to not let the mixture boil, because the alcohol will start to evaporate. The gummy bears are truly delicious, and everyone who has tried them so far love their taste as much as the gimmick. The most interesting thing is that when you taste them, you first get the taste of the wine, then the sweetness and then the taste of the alcohol hits you last, as an aftertaste. You can serve the gummy bears as a movie snack or even at a cocktail party - if that isn’t a conversation piece, then I don’t know what is.

The process of making them is exceptionally simple and fast, but most importantly, super fun! If you don’t have the special moulds, you can use any jelly mould, or even small bowls. Honestly, though, it’s worth investing in them, because they are a great kitchen toy, for kids and grownups! The mould kit I bought included three moulds and three droppers. The droppers make filling the moulds very easy, but if you don’t have them you can just use a measuring jug with a spout.

My next gummy bear experiment will be to try and make them with stevia instead of sugar and to substitute the gelatine with agar-agar, for people with special dietary needs - so stay tuned and I will let you know about the results. Also, gummy bears with fruit juices are next - always with natural flavours and colours though!

Ingredients:

(For about 350-400 gummy bears in total)

100 ml white dry wine

45 g white caster sugar

15 g gelatine leaves

100 ml dry rosé wine

45 g white caster sugar

15 g gelatine leaves

100 ml dry red wine

45 g white caster sugar

30 g gelatine leaves

Method:

  1. In a small pot, weigh the wine (needs to be cool)

  2. Soak the gelatine leaves in the wine.

  3. When the gelatine is soft, weigh the sugar in the pot and put it on the stove (medium heat).

  4. As soon as the ingredients melt and the mixture is homogenised, remove the stove from the pot and pour the mixture inside a measuring jug. Note: don’t let the mixture boil, because the alcohol will start to evaporate.

  5. With a dropper, fill the moulds.

  6. Place the moulds in the fridge for about 1 hour.

  7. De-mould the gummy bears and transfer them to a airtight container. Keep the gummy bears in the fridge because at room temperature, in the heat of the summer, they will start to melt. Also, they are much more pleasurable eaten cool. They keep for at least 2 weeks in the fridge.

Are you looking for more movie snack ideas?

 
 
Previous
Previous

Brunch με χειροποίητα bagel

Next
Next

Σισιλιάνικα μπισκοτάκια ρετζίνα με σουσάμι και λεμόνι