Σιμιγδαλένιος χαλβάς με γκανάς σοκολάτας γάλακτος
Πρόσφατα συναντηθήκαμε με τις φίλες food bloggers Αθηνά Πάνου (Bliss Buzz) και Εύη Σκούρα (The Healthy Cook) στον κήπο του Tearoom μου και εμπνευστήκαμε ένα brunch με ελληνικές γεύσεις, το οποίο ετοιμάσαμε και φωτογραφήσαμε.
Σε προηγούμενα ποστ είδατε τον δίσκο πρωινού με φρούτα και χειροποίητη γκρανόλα, καθώς και μια σπανακόπιτα χωρίς φύλλο, που ήταν η αλμυρή μου πρόταση. Σήμερα, θα σας δείξω την τρίτη συνταγή μου, έναν κλασικό σιμιγδαλένιο χαλβά με ένα twist: επικάλυψη από γκανάς σοκολάτας γάλακτος. Ο χαλβάς που φτιάχνω είναι με την κλασική -και αξεπέραστη- μέθοδο 1-2-3-4, αλλά η διαφορά είναι πως τον φτιάχνω με βούτυρο και όχι με ελαιόλαδο. (Για όσους δεν το γνωρίζουν, η αρίθμηση αφορά στην αναλογία των υλικών, δηλαδή 1:1 βούτυρο, 2:1 σιμιγδάλι, 3:1 ζάχαρη και 4:1 νερό.)
Η γκανάς είναι επίσης πολύ απλή, οπότε μιλάμε για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή, που όμως δεν παύει να είναι people pleaser και θα σας σώσει σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε κάτι πιο περίπλοκο για τους καλεσμένους σας. Φυσικά, δεν είναι ανάγκη να περιοριστεί σε brunch - ο χαλβάς είναι για όλες τις ώρες της ημέρας!
Και μην ξεχάσετε να περάσετε από τα blog της Εύης και της Αθηνάς για να δείτε και τις δικές τους, υπέροχες προτάσεις για ένα ελληνικό brunch!
Υλικά:
Για τον χαλβά:
(Για ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ.)
100 γρ βούτυρο ανάλατο
200 γρ σιμιγδάλι χονδρό
300 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
400 γρ νερό
Για την γκανάς:
150 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ σοκολάτα γάλακτος
ξύσμα σοκολάτας ή sprinkles της επιλογής σας
Μέθοδος:
Για τον χαλβά:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά και μόλις λιώσει η ζάχαρη, την αφαιρούμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια δεύτερη κατσαρόλα, βάζουμε σε μέτρια φωτιά το σιμιγδάλι και το βούτυρο και τα ανακατεύουμε, ώσπου να λιώσει το βούτυρο και το σιμιγδάλι να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
Ρίχνουμε πολύ προσεκτικά το σιρόπι της πρώτης κατσαρόλας μέσα στη δεύτερη και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ώσπου το σιμιγδάλι να πιει όλο το υγρό.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.
Όταν ο χαλβάς κρυώσει λίγο, τον τοποθετούμε σε μια φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Όταν ο χαλβάς έχει κρυώσει καλά, τον τοποθετούμε στο ψυγείο για να σφίξει.
Αναποδογυρίζουμε τον χαλβά και τον ξεφορμάρουμε.
Για την γκανάς:
Τοποθετούμε τη σοκολάτα σε ένα μεγάλο μπολ, σε κομματάκια.
Ζεσταίνουμε την κρέμα σε κατσαρόλα ή στα μικροκύματα και μόλις πάρει βράση, τη χύνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα.
Περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και έπειτα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, ώσπου η γκανάς να αποκτήσει λεία υφή.
Αφήνουμε την γκανάς να κρυώσει και έπειτα την τοποθετούμε στο ψυγείο.
Όταν η γκανάς έχει σφίξει αρκετά, γεμίζουμε ένα κορνέ με στρογγυλή μύτη και σχηματίζουμε στην επιφάνεια του χαλβά σταγόνες.
Διακοσμούμε με ξύσμα σοκολάτας ή sprinkles.
Μπορούμε να σερβίρουμε κατευθείαν ή να ξανατοποθετήσουμε τον χαλβά στο ψυγείο. Προτού σερβίρουμε, είναι καλό να βγάλουμε τον χαλβά για λίγη ώρα από το ψυγείο, ώστε να μαλακώσει η γκανάς.
Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Tearoom της Madame Gâteaux
Concept/Food styling: Madame Gâteaux, The Healthy Cook, Bliss Buzz
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τζέμης
Δείτε και τις υπόλοιπες συνταγές του brunch μας:
Greek semolina halva with milk chocolate ganache
Recently I invited to the Tearoom my fellow food bloggers Athina Panou (Bliss Buzz) and Evi Skoura (The Healthy Cook) and we created together a gorgeous Greek brunch. The photoshoot took place in the Tearoom’s garden -which is at its greenest right now- and we had a gorgeous, early autumn Sunday afternoon.
In the previous posts I’ve shown you my breakfast board with the home-made granola, as well as a crustless spinach pie, which was my savoury recipe. Today, I’m going to show you my third brunch recipe, which is a classic semolina halva, but with a twist: a milk chocolate frosting. For the halva, I use the classic 1-2-3-4 method, but the difference is that I use butter instead of olive oil. For those of you that don’t know it, the numbers refer to the ingredients ratio: 1:1 butter, 2:1 semolina, 3:1 sugar and 4:1 water.
The ganache is very easy too, which makes this a quick and easy recipe, which is, however, always a people pleaser and will save you in case you don’t have time to make something more complicated for your guests. Of course, you don’t have to limit it to brunch - halva is perfect for all the hours of the day!
Oh, and don’t forget to check out Evi’s and Athina’s blogs, to find their wonderful recipes for our Greek brunch!
Ingredients:
For the halva:
(For a 20 cm cake ring)
100 g butter, unsalted
200 g semolina
300 g white caster sugar
400 g water
For the ganache:
150 g double cream
200 g milk chocolate
grated chocolate or sprinkles
Method:
For the halva:
In a pot, boil the water and sugar until the sugar dissolves and leave it on the side.
In a second pot, cook the butter and semolina, until the butter is melted and absorbed and the semolina starts to brown a little bit.
Pour the syrup from the first pot into the second pot, very slowly and carefully, and mix with a big wooden spoon, at a low temperature, until the semolina absorbs all the syrup and thickens. (Make sure you mix vigorously, so that it doesn’t catch at the bottom of the pan.)
Take the pot off the stove and leave it on the side.
When the halva cools down a little bit, put it in the ring and smoothen the surface with a spatula.
When it comes to room temperature, place it for a couple of hours or more in the fridge, to harden.
Take it off the fridge and remove the ring.
For the ganache:
Place the chocolate in a big bowl, cut in small pieces.
Heat the cream in a pot or in a bowl in the microwave and when it boils, pour it over the chocolate.
Wait a few seconds and then mix with a big spatula, until you have a smooth ganache.
Let the ganache cool down and then place it in the fridge.
When the ganache is hard enough to pipe, place it in a piping bag with a round piping tip and pipe drops on the surface of the halva.
Decorate with grated chocolate or sprinkles of your choice.
You can serve the halva straight away or put it back in the fridge. Before you serve, make sure you leave it outside of the fridge for a while, so that the ganache softens.
Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Tearoom της Madame Gâteaux
Concept/Food styling: Madame Gâteaux, The Healthy Cook, Bliss Buzz
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τζέμης