(English recipe here)

Δύσκολο χειμώνα έχουμε μπροστά μας και αφού θα ταλαιπωρηθούμε, το καλό φαγητό είναι -νομίζω- τουλάχιστον must. Είτε, λοιπόν, περνάτε το Σαββατοκύριακό σας οικογενειακά στο σπίτι βλέποντας ταινίες, είτε αποφασίσετε να καλέσετε και φίλους για παρέα και κουβεντούλα, αυτό το πακετάκι που βλέπετε σήμερα εδώ είναι η τέλεια συνοδεία ενός καλού κόκκινου κρασιού.

Τα σκοτσέζικα μπισκότα ή κράκερ oatcakes είναι μια παμπάλαια επινόηση, αφού καταγράφονται επίσημα ήδη από την εποχή της κατάκτησης της Σκοτίας από τους Ρωμαίους, το 43 μ.Χ. και αποτελούν αυτό που λέμε staple της διατροφής των Σκοτσέζων, αλλά συνεκδοχικά και των Άγγλων, αφού δεν νοείται πλατώ τυριών και αλλαντικών στο Ηνωμένο Βασίλειο που να μην τα συμπεριλαμβάνει. Έχουν ως βάση τη βρώμη και η διακριτική τους γεύση είναι το τέλειο έδαφος για… δυνατές συγκινήσεις, όπως πικάντικα chutney και τυριά με έντονη γεύση - βλέπε Roquefort ή ακόμα καλύτερα Stilton, αν μπορείτε να βρείτε. Γιατί όχι, όμως, και μια παλαιωμένη γραβιέρα; Θα τους ταίριαζε άψογα. Την προηγούμενη βδομάδα σας έδωσα την ίδια συνταγή, την οποία χρησιμοποίησα ως βάση για ένα αλμυρό cheesecake. Σήμερα θα δούμε πώς θα τα φτιάξετε σαν μπισκότα ή κράκερ.

Την αγάπη μας για τα chutneys την έχετε δει να ξεδιπλώνεται και σε προηγούμενα posts, αλλά και στην τηλεοπτική μου εμφάνιση στην εκπομπή Το Πρωινό του Αντ1 όπου παρουσίασα ένα χριστουγεννιάτικο chutney. Σήμερα θα δείτε, λοιπόν, ένα ακόμα chutney, με κρεμμύδια αυτή τη φορά - δεν έχει υπέροχο χρώμα;

Και μην ξεχνάτε, όλο αυτό το πακέτο μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα όμορφο κουτί ή καλαθάκι και να γίνει και ένα θαυμάσιο δώρο - τα χειροποίητα δώρα είναι άλλωστε πάντα τα πιο όμορφα!

Υλικά:

Για τα oatcakes:

(Για περ. 35 oatcakes)

290 γρ βρώμη

50 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

1 κτγ αλάτι

85 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό

45 μλ νερό ζεστό

Για το chutney:

750 γρ κόκκινα κρεμμύδια, σε φέτες

150 γρ μαύρη ζάχαρη μαλακή

100 μλ ξύδι από κόκκινο κρασί

1,5 κτσ βαλσάμικο ξύδι

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

1/2 κτσ σπόροι μουστάρδας

1 κτγ πάπρικα καπνιστή

1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη (ή και 2, αν το θέλουμε πιο καυτερό)

Μέθοδος:

Για τα oatcakes:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τη βρώμη με το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο, ώσπου να απορροφηθεί το βούτυρο.

  2. Προσθέτουμε λίγο-λίγο όσο νερό χρειαστεί ώστε να γίνει μια ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.

  3. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη. Μπορούμε να κάνουμε τα oatcakes αρκετά λεπτά (σαν κράκερ) ή πιο χοντρά (σαν μπισκότα).

  4. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ κόβουμε τα oatcakes και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνο, στις αντιστάσεις, ώσπου τα oatcakes να σκληρύνουν και να να ανασηκώνονται εύκολα από το χαρτί.

Για το chutney:

  1. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 20 περίπου λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.

  2. Προσθέτουμε 3 κτσ από τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε άλλα 10’.

  3. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά.

  4. Μεταφέρουμε το chutney σε αποστειρωμένα βάζα.

  5. Φυλάμε το chutney στο ψυγείο για 1-2 μήνες.

Και τέλος, αφήνω αυτά εδώ για τους απανταχού cheese lovers:

 

Scottish oatcakes and onion chutney

We have a tough winter ahead of us, and since we all know how hard it’s going to be, good food is a must. Whether you’re spending your weekend with your family at home, watching movies, or you’re inviting friends at home for company and chit-chat, this little package you’re seeing here is the perfect accompaniment for a bottle of good red wine.

Scottish oatcakes are a very old concoction, since they are officially recorded from the times of Scotland’s conquering by the Romans, in 43 AD and they are to this day what we call a staple of the Scots’ diet, and incidentally the English’ as well, since you can’t have a cheese or charcuterie board, served anywhere in the UK, and not including them. Their base is (duh) oats and their discreet flavour is the perfect ground for exciting flavours, such as spicy chutneys and intense cheese, like Roquefort, in our case, or a Stilton, if you can find it. Why not, though, an aged Greek Graviera, too? I believe it would be perfect for them. Last week I gave you the same recipe, which I used as a base for a savoury cheesecake. Today, I will show you how to use it for biscuits or crackers.

You’ve seen our love for chutneys unfold in previous posts, as well as my TV appearance on the tv show To Proino on Ant1 Channel, where I presented a festive chutney last Christmas. Today, you’ll see one more chutney, with onions this time - doesn’t it have a gorgeous colour?

And don’t forget, this lovely little trio can be placed in a nice box or basket and become a wonderful gift - handmade gifts are, after all, the best!

Ingredients:

For the oatcakes:

(For about 35 oatcakes)

290 g oats

50 g all-purpose flour

1 tsp salt

85 g butter, unsalted, softened

45 ml hot water

For the chutney:

750 g red onions, sliced

50 g soft dark brown sugar

100 ml red wine vinegar

1,5 tbsp balsamic vinegar

2 garlic cloves, crushed

1/2 tbsp mustard seeds

1 tsp smoked paprika

1 red chili pepper, finely chopped (or 2, if you want the chutney spicier)

Method:

For the oatcakes:

  1. In the mixer’s bowl, beat the oat, flour, salt and butter, until the butter is absorbed.

  2. Add gradually as much water as you need, so that you get a dough that starts to come away from the bowl’s sides.

  3. On a floured surface, roll out the dough with a rolling pin. You can make the oatcakes quite thin (as crackers) or a bit thicker (as biscuits).

  4. With a round cookie cutter, cut oatcakes and place them on a tray with baking paper.

  5. Bake in a preheated oven, at 160 degrees, until the oatcakes harden and are easily lifted off the paper.

  6. Remove the oatcakes from the oven and let them cool down completely.

  7. Transfer the oatcakes in an airtight container and keep them, outside of the fridge, for up to 10 days.

for the chutney:

  1. Cook the onions at a low temperature for about 20’, until softened.

  2. Add 3 tbsp of sugar and cook for another 10’.

  3. Add the rest of the ingredients and cook until the liquid is absorbed.

  4. Transfer the chutney in sterilised jars.

  5. Keep the chutney in the fridge for 1-2 months.

And finally, I’m leaving these here for all of you cheese lovers:

 
 
Previous
Previous

Pecan pie από τον αμερικάνικο Νότο

Next
Next

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με γκανάς σοκολάτας γάλακτος