Αλμυρό cheesecake με τυρί Roquefort και ψητά σταφύλια
Αυτή η συνταγή είναι για όλους εσάς που αγαπάτε τις αλμυρόγλυκες γεύσεις και τον συνδυασμό τυριού με φρούτα. Τα είπαμε “μεταξύ τυρού και αχλαδίου” είναι η έκφραση, που προέρχεται από το γαλλικό “entre le fromage et la poire” και σημαίνει συζητήσαμε χαλαρά, ανεπίσημα. Εγώ όμως έρχομαι να εξαφανίσω αυτό το “μεταξύ” και να συνδυάσω το αλμυρό, πικάντικο τυρί Roquefort με ένα τσαμπί από ώριμα, μαύρα σταφύλια, που στο ψήσιμο γίνονται ακόμα πιο γλυκά. Το cheesecake αυτό, λοιπόν, είναι το ιδανικό επιδόρπιο για ένα πλουσιοπάροχο δείπνο με φίλους: σερβίρετέ το μαζί με ένα καλό κόκκινο κρασί με έντονες ξηρές τανίνες και οι καλεσμένοι σας θα σας λατρέψουν.
Η βάση για αυτό το cheesecake είναι πανεύκολη - πρόκειται για την κλασική ζύμη των σκωτσέζικων αλμυρών μπισκότων oatcakes, τα οποία φυσικά μπορείτε με την ίδια συνταγή να φτιάξετε και ως μπισκότα για να συνοδεύετε τυριά, αλλαντικά και τσάτνεϊς σε ένα ωραίο πλατώ.
Υλικά:
(Για ένα cheesecake διαμέτρου 20 εκ.)
Για τη βάση:
150 γρ βρώμη
25 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 κτγ αλάτι
45 γρ βούτυρο
20 μλ ζεστό νερό
Για τη γέμιση:
300 γρ τυρί κρέμα με πλήρη λιπαρά
200 γρ ανθότυρο
100 γρ φέτα
200 γρ Roquefort
3 αυγά
Για τη διακόσμηση:
2 τσαμπιά μαύρα σταφύλια, ώριμα
2 κτσ μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
Μέθοδος:
Για τη βάση:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι και τη βρώμη.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μαζί με το περιεχόμενο του μπολ, ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Προσθέτουμε το ζεστό νερό και χτυπάμε ώσπου να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη και την τοποθετούμε επάνω σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Τοποθετούμε επάνω το τσέρκι και την κόβουμε. Πετάμε όση περισσεύει γύρω-γύρω (ή αν θέλουμε, την ξανανοίγουμε και κόβουμε μπισκότα).
Ψήνουμε τη ζύμη (μαζί με το τσέρκι) στους 150 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να στερεοποιηθεί.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει προτού γεμίσουμε το τσέρκι με τη γέμιση τυριού.
Για τη γέμιση:
Στον κάδο του μίξερ, τοποθετούμε το τυρί κρέμα, το ανθότυρ και τη φέτα και τα χτυπάμε με το φτερό ώστε να πολτοποιηθούν.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.
Θρυμματίζουμε με τα χέρια μας το Roquefort και το διπλώνουμε μέσα στο μείγμα, με μαλακές κινήσεις ώστε να μη διαλυθεί.
Γεμίζουμε το τσέρκι με τη γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 1 ώρα.
Βάζουμε μια κουτάλα στην πόρτα του φούρνου ώστε να την κρατά ελάχιστα ανοιχτή και συνεχίζουμε το ψήσιμο, για όση ώρα χρειαστεί ώστε το cheesecake να πήξει. Θέλουμε να είναι αρκετά πηχτό, αλλά όταν το κουνάμε, να τρέμει λίγο.
Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, σβήνουμε τον φούρνο και ανοίγουμε την πόρτα. Αφήνουμε το cheesecake μέσα στον φούρνο ώστε να κρυώσει σταδιακά. Έτσι δεν θα ξεφουσκώσει απότομα και δεν θα ραγίσει.
Όταν έχει κρυώσει ο φούρνος, βγάζουμε το cheesecake και το αφήνουμε στον πάγκο ώσπου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Τοποθετούμε το cheesecake στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες, χωρίς να το ξεφορμάρουμε, ώστε να σφίξει.
Περνάμε ένα λεπτό μαχαιράκι περιμετρικά μέσα από το τσέρκι και το αφαιρούμε προσεκτικά. Το cheesecake μπορεί να σερβιριστεί είτε από το ψυγείο, είτε, ακόμα καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τη διακόσμηση:
Σε ένα ταψάκι, τοποθετουμε τα σταφύλια και τα περιχύνουμε με το μέλι.
Ψήνουμε στους 150 βαθμούς ώσπου να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
Όταν το cheesecake έχει κρυώσει εντελώς, τα τοποθετούμε πάνω και περιχύνουμε το cheesecake με το ζουμί από το ταψάκι.
Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε.
Savoury cheesecake with Roquefort and roasted black grapes
This recipe is for all of you who love sweet & savoury flavours and combining cheese with fruit. The French say “we talked between the cheese and the pear”, meaning, we had a relaxed conversation, at the end of the dinner, after the cheese was served and before the fruit comes to the table. But today I come and remove this “between” and I present you a recipe that combines the salty, spicy Roquefort cheese with the delicious black grapes that become even sweeter with roasting. This is an ideal dessert after a rich dinner with friends: serve it with a nice, full bodied red wine and your guests will love you.
The base for this cheesecake is super easy - it’s the classic dough for Scottish oatcakes, which you can also make as biscuits with the same recipe, using some cookie cutters, and serve them with cheeses, chutneys and charcuterie.
Ingredients:
(For one 20 cm cheesecake)
For the base:
150 g oats
25 g all purpose flour
1/2 tsp salt
45 g butter, unsalted, soft
20 ml hot water
For the filling:
300 g full fat cream cheese
200 g anthotyro or ricotta cheese
100 g feta
200 g Roquefort
3 eggs
For decorating:
2 bunches of black grapes, ripe
2 tbsp honey, preferably thyme
Method:
For the base:
In a bowl, mix the salt, flour and oats.
In the mixer’s bowl, beat the butter with the salt, flour and oats, until you get a homogenised mixture.
Add the water and beat until you get a dough that starts to come apart from the bowl’s sides.
Lay some baking paper on a baking tray and roll out the dough.
Place the baking ring on the dough and push it down to cut it. Remove the excess dough around the sides. (You can re-roll it and cut some biscuits later.)
Place the dough (with the ring) in the (preheated) oven and bake at 160 degrees, until it is firm.
Remove the tray from the oven and let the base cool down before you fill the ring with the cheese filling.
For the filling:
In the mixer’s bowl, place the cream cheese, the anthotyro and the feta and beat them with the paddle, until homogenised.
Add the eggs one by one and keep beating until incorporated.
Crumble the Roquefort with your fingers and fold it into the mixture with a spatula, softly, without squashing it.
Fill the ring with the mixture and bake, in a preheated oven, at 150 degrees, for 1 hour.
Place a wooden spoon in the oven’s door so that it keeps it only slightly open and keep baking, for as long as it takes for the cheesecake to become more solid. We want it to be solid, but a little bit jingly when we shake it.
When you get to this point, open the door and turn the oven off. Leave the cheesecake inside the oven, so that it cools down gradually. This way, it won’t sink or crack.
When the oven is cool, remove the cheesecake and place it on the countertop, until it cools down completely.
Place the cheesecake in the fridge for 4-5 hours, to harden.
Pass the tip of a knife around the ring and remove the ring slowly and carefully.
The cheesecake can be served straight from the fridge, or ideally, at room temperature.
For the decoration:
1. In a small tray, place the grapes and pour the honey over them.
2. Bake at 150 degrees, until they soften up and release their juices.
3. Right before serving the cheesecake, place the grapes on it and pour the juices of the tray on top.
4. Sprinkle some freshly cracked black pepper over and serve.