Σφηνάκια πανακότας με αλατισμένη καραμέλα και honeycomb
Η πανακότα είναι ένα από τα πιο εύκολα και γρήγορα γλυκάκια που μπορείτε να φτιάξετε αν έχετε καλεσμένους και είναι ένα πραγματικά πολύ ευέλικτο γλύκισμα. Μπορείτε να την απολαύσετε σε συνδυασμό με όποια γεύση σας αρέσει, από βανίλια και σοκολάτα μέχρι ξηροί καρποί, εσπεριδοειδή, τσάι matcha και λουλουδένιες γεύσεις όπως λεβάντα ή τριαντάφυλλο, τα πάντα της ταιριάζουν. Επιπλέον, είναι ένα ελαφρύ και δροσιστικό επιδόρπιο που τρώγεται ευχάριστα μετά από ένα βαρύ δείπνο. Σήμερα τη φτιάξαμε με αλατισμένη καραμέλα και τη γαρνίραμε με honeycomb.
Το honeycomb, που στην Αγγλία είναι πολύ αγαπητό και ως γλύκισμα από μόνο του, δεν είναι παρά μια καραμέλα στην οποία προστίθεται μαγειρική σόδα για να φουσκώσει, σχηματίζοντας αυτό το εφέ “κηρήθρας” που του δίνει και το όνομά του. Στο Λονδίνο το αποκαλούν honeycomb, αλλά σε άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα το συναντήσετε ίσως με την ονομασία cinder toffee και sponge toffee. Φτιάχνεται μέσα σε μερικά λεπτά και μπορείτε να το φυλάξετε για αρκετές μέρες. Μπορείτε να το βουτήξετε σε λιωμένη σοκολάτα (μαύρη κατά προτίμηση) για να διπλασιάσετε την απόλαυση ή να το χρησιμοποιήσετε για γαρνιτούρα σε διάφορα γλυκίσματα, όπως μια επικάλυψη σε ένα loaf cake, σαν στολίδι επάνω σε μια τούρτα, να εμπλουτίσετε μια granola ή ακόμα και να το πασπαλίσετε στα δημητριακά για το πρωινό σας!
Υλικά:
Για την πανακότα:
(Για 6 σφηνάκια των 70 μλ)
100 μλ γάλα πλήρες
300 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
3 φύλλα ζελατίνης
100 γρ ζάχαρη
1/2 κτγ αλάτι
Για το honeycomb:
200 γρ ζάχαρη
5 κτσ σιρόπι golden syrup
2 κτγ σόδα
1 πρέζα αλάτι
Μέθοδος:
Για την πανακότα:
Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 5 λεπτά.
Ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα σε μια κατσαρόλα ή στα μικροκύματα.
Σε μια δεύτερη κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε ώσπου να γίνει καραμέλα χωρίς να ανακατεύουμε. Χύνουμε μέσα προσεκτικά την κρέμα και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη, ώσπου η καραμέλα να λιώσει μέσα στην κρέμα και να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα φύλλα ζελατίνης και το αλάτι, ανακατεύοντας καλά ώστε να λιώσουν.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει αρκετά, ανακατεύουμε καλά άλλη μία φορά και το μοιράζουμε στα ποτηράκια μας.
Τοποθετούμε τα ποτηράκια στο ψυγείο για μερικές ώρες ώσπου η πανακότα να πήξει.
Για το honeycomb:
Βάζουμε τη ζάχαρη και το σιρόπι σε μια κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά, ώσπου να γίνει καραμέλα.
Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή με στρώμα σιλικόνης.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη σόδα και μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα να φουσκώσει η καραμέλα και έπειτα την αδειάζουμε έπανω στο χαρτί.
Περιμένουμε ώσπου να κρυώσει και να στεγνώσει. Σπάμε σε κομμάτια και τοποθετούμε το honeycomb σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, εκτός ψυγείου.
Για το σερβίρισμα:
Σερβίρουμε τα σφηνάκια πανακότας κατευθείαν από το ψυγείο, αφού τα πασπαλίσουμε με κομματάκια από honeycomb.