Κέικ με μανταρίνι και γλάσο καραμέλας με τσάι

Τσίμα-τσίμα προλαβαίνω να σας δείξω το τελευταίο “χειμωνιάτικο” κέικ μας πριν μπει για τα καλά η άνοιξη και με πιάσει πάλι η έμπνευση για όλα τα λουλουδάτα και φραουλένια γλυκά! Αυτό το κέικ το έφτιαξα αρκετές φορές μέσα στο χειμώνα μέχρι να τελειοποιήσω τη συνταγή και ο συνδυασμός είναι πραγματικά απίθανος!

Η καραμέλα με το μανταρίνι (ή το πορτοκάλι) είναι ένα combo που χρησιμοποιώ συχνά, αλλά η προσθήκη του τσαγιού για μένα πραγματικά απογειώνει αυτό το γλυκό - δίνει στην καραμέλα ένα κάποιο kick, κάτι πραγματικά ιδιαίτερο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσάι Earl Grey, που ταιριάζει περίφημα με τα εσπεριδοειδή ή όποιο μαύρο τσάι σας αρέσει - ή βέβαια μπορείτε και να το παραλείψετε και να χρησιμοποιήσετε το γλάσο καραμέλας σκέτο.

Υλικά:

(Για ένα bundt cake διαμέτρου 24 εκ.)

Για το κέικ:

260 γρ βούτυρο ανάλατο

300 γρ ζάχαρη καστανή

5 αυγά μεσαίου μεγέθους

75 μλ χυμός μανταρίνι φρεσκοστυμμένος (περίπου 3 μανταρίνια)

ξύσμα από 3 μανταρίνια

135 γρ κρεμ φρες

360 γρ αλεύρι μαλακό

2 κτγ μπέικιν πάουντερ

1/4 κτγ αλάτι

Για το γλάσο καραμέλας:

240 γρ ζάχαρη

70 μλ νερό

220 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

1 φακελάκι τσάι (Earl Grey ή όποιο άλλο μαύρο τσάι σας αρέσει)

100 γρ βούτυρο ανάλατο, σε κομματάκια, σε θερμοκρασία δωματίου

3/4 κτγ αλάτι

Μέθοδος:

Για το κέικ:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να αφρατέψει το μείγμα.

Σε ένα μπολ, ζυγίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μίξερ, εναλλάξ με τα υγρά υλικά μας (τον χυμό με το ξύσμα και την κρέμα), συνεχίζοντας να χτυπάμε ώσου το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Βουτυρώνουμε τη φόρμα μας και τη γεμίζουμε με το μείγμα.

Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο. Τεστάρουμε τρυπώντας το κέικ με μια οδοντογλυφίδα: όταν βγαίνει στεγνή, το κέικ είναι έτοιμο.

Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς το κέικ προτού το ξεφορμάρουμε.

Για το γλάσο καραμέλας:

Τοποθετούμε τη ζάχαρη με το νερό σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και περιμένουμε χωρίς να ανακατεύουμε ώσπου να γίνει καραμέλα.

Σε ένα άλλο κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Μόλις πάρει βράση, τη βγάζουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε μέσα το τσάι. Αφήνουμε με σκεπασμένο καπάκι για 5-10 λεπτά να βγάλει το άρωμά του, και αφαιρούμε τα φακελάκια. (Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε χύμα τσάι και στο τέλος σουρώνουμε το γάλα.)

Ρίχνουμε προσεκτικά μέσα στην καραμέλα την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι ανακατεύουμε καλά.

Όταν η καραμέλα κρυώσει καλά, περιχύνουμε με αυτή το κέικ. Αν θέλουμε, μπορούμε να ετοιμάσουμε την καραμέλα και από την προηγούμενη μέρα και να τη φυλάξουμε στο ψυγείο, αλλά θα πρέπει να τη ζεστάνουμε λιγάκι στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί για να μαλακώσει προτού περιχύσουμε με αυτή το κέικ.

Φυλάμε το κέικ σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, εκτός ψυγείου, για μερικές ημέρες.

 
Previous
Previous

Ρετρό τούρτα μπλακ φόρεστ

Next
Next

Σφηνάκια πανακότας με αλατισμένη καραμέλα και honeycomb