Πώς να φτιάξετε την επική τούρτα από την ταινία Marie Antoinette
Όταν πετυχαίνω σκηνές με γλυκά και φαγητά σε ταινίες, κάτι παθαίνω, και τις περισσότερες φορές, αναπόφευκτα, με ξεσηκώνουν να μαγειρέψω αυτό που βλέπω στη σκηνή. Σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχα με την Κρίστυ Περρή, αθεράπευτη foodie και πολύ ταλαντούχα food editor (και όχι μόνο) που αρθρογραφεί στην Athens Voice, μου εκμυστηρεύτηκε ότι έχει κι εκείνη αδυναμία στις σκηνές με φαγητά. Στη συνέχεια, κουβεντιάσαμε, όπως ήταν αναμενόμενο, για ατελείωτες ώρες για τις αγαπημένες μας φαγητοσκηνές, Με τούτα και με τ’ άλλα, γεννήθηκε η ιδέα για αυτό εδώ το άρθρο, που δημοσιεύσαμε στην Athens Voice.
Για τη δημιουργία της τούρτας, εμπνευστήκαμε από το πρόσφατο διαδικτυακό trend των cinema palettes, τη δημιουργία δηλαδή χρωματικών παλετών παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν οι γραφίστες, οι οποίες απεικονίζουν με έναν ευδιάκριτο τρόπο τα χρώματα από τα οποία αποτελείται ένα κινηματογραφικό still. Φτιάξαμε, λοιπόν, μια παλέτα από την αγαπημένη μας σκηνή από το Marie Antoinette και την ίδια ακριβώς παλέτα χρησιμοποιήσαμε και για την τούρτα μας!
Για να μην τα πολυλογώ, και επειδή η Κρίστυ τα γράφει πολύ καλύτερα από μένα, σας παρουσιάζουμε τη ροζ τούρτα της Μαρίας Αντουανέτας και τη συνταγή για να τη φτιάξετε κι εσείς!
Γράφει η Κρίστυ Περρή
Σου έχει τύχει ποτέ να παρακολουθείς μία ταινία και ξαφνικά να εμφανίζεται ένα κινηματογραφικό πιάτο τόσο λαχταριστό που δεν μπορείς να συγκεντρωθείς σε καμία πλοκή ή διάλογο; Οι χαρακτήρες δρουν, οι ηθοποιοί προσπαθούν να δώσουν την καλύτερη δυνατή ερμηνεία τους, οι άνθρωποι πίσω από τις κάμερες κάνουν θαύματα και το μόνο που ενδιαφέρει εσένα είναι το φαγητό στην άκρη της οθόνης. Φαντασιώνεσαι να υλοποιείται μπροστά σου σε όλο του το μεγαλείο και να το καταβροχθίζεις πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους.
Όταν έχεις ανάλογες συζητήσεις με μία pastry chef τόσο δημιουργική όσο η Καλλιόπη Αναγνωστή, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η ευχή σου να γίνει πραγματικότητα.
Με τρομερή εξειδίκευση στις εντυπωσιακές τούρτες και μία ολόκληρη επιχείρηση βασισμένη στα υπέροχα γλυκά, η Καλλιόπη (ή αλλιώς Madame Gâteaux), έχει κάνει την ζαχαροπλαστική ολόκληρη επιστήμη και δέχεται οποιαδήποτε πρόκληση κι αν της βάλεις.
Έτσι όταν της εκμυστηρεύεσαι μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι χρειάστηκε να δεις την ταινία Marie Antoinette τουλάχιστον τρεις φορές μόνο και μόνο για τα γλυκά της, εκείνη ακούει «φτιάξε την τούρτα της σκηνής με τη μπανιέρα και δώσε μου τη συνταγή!».
Έτσι κι έγινε, λοιπόν. Έκανε έρευνα, δοκίμασε συνδυασμούς γεύσεων, ασχολήθηκε εκτενώς με τη χρωματική παλέτα και τελικά έφτιαξε κέικ που θα έκανε τον οποιοδήποτε να λέει «ας φάνε παντεσπάνι». Ιδού το τελικό αποτέλεσμα (όχι, δεν είναι ψεύτικο):
Και να πώς μπορείς να το φτιάξεις κι εσύ:
Κέικ με τριαντάφυλλο, λευκή σοκολάτα και σμέουρα για τη Μαρία Αντουανέτα
Υλικά
Για τα κέικ
170 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό
300 γρ ζάχαρη λευκή
6 κρόκκοι αυγού
170 γρ λευκή σοκολάτα
400 γρ αλεύρι μαλακό
1 κτσ μπέικιν πάουντερ
1/4 κτγ αλάτι
270 μλ γάλα πλήρες
Για την κρέμα, τη γέμιση και τη διακόσμηση
300 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό
600 γρ ζάχαρη άχνη
ροδόνερο
ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής
300 γρ μαρμελάδα από σμέουρα
ασημένιες πέρλες (βρώσιμες)
1 ασπράδι αυγού
150 γρ ζάχαρη άχνη
λίγο λεμόνι
φρέσκα σμέουρα
ροζ ροδοπέταλα (βρώσιμα)
Μέθοδος
Για τα κέικ
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσου να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί.
Σε ένα μπολ, ζυγίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά στο μείγμα εναλλάξ με το γάλα, ανακατεύοντας ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στρώνουμε ένα τσέρκι 24 εκ. και ένα τσέρκι 16 εκ. με αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου.
Γεμίζουμε τα τσέρκια με το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.
Τεστάρουμε τα κέικ με οδοντογλυφίδα - εάν βγαίνει στεγνή είναι έτοιμα. Προσοχή: το μικρότερο κέικ θα ψηθεί γρηγορότερα και θα πρέπει να το βγάλουμε από τον φούρνο πιο νωρίς.
Όταν τα κέικ κρυώσουν εντελώς, τα ξεφορμάρουμε και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ώστε να σφίξουν.
Για την κρέμα
Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη στον κάδο του μίξερ για αρκετή ώρα, ώσπου να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
Προσθέτουμε όσο ροδόνερο θέλουμε.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων και όταν κρυώσει λίγο, την προσθέτουμε την κρέμα, συνεχίζοντας να χτυπάμε ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε λίγο ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Για τη συναρμολόγηση και τη διακόσμηση:
Κόβουμε το μεγάλο κέικ σε δύο οριζόντιες φέτες. Αλείφουμε τη μία φέτα με μαρμελάδα. Σκεπάζουμε με την άλλη φέτα.
Κόβουμε το μικρότερο κέικ σε δύο οριζόντιες φέτες. Αλείφουμε τη μία φέτα με μαρμελάδα. Σκεπάζουμε με την άλλη φέτα.
Καλύπτουμε το μικρό και το μεγάλο κέικ με κρέμα και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.
Έπειτα από 20-30’ καλύπτουμε τα δύο κέικ με μια δεύτερη στρώση κρέμας και τα τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο.
Έπειτα από 20-30’, βγάζουμε τα κέικ από το ψυγείο και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο - εάν θέλουμε, βάζουμε και λίγη μαρμελάδα ενδιάμεσα.
Βάζουμε λίγη κρέμα σε ένα κορνέ με μύτη αστέρι και διακοσμούμε την τούρτα όπως στη φωτογραφία.
Στολίζουμε με ασημένιες πέρλες, (βρώσιμα) ροδοπέταλα και φρέσκα σμέουρα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ασπράδι ώσπου να ασπρίσει, προσθέτουμε την άχνη και μερικές σταγόνες λεμόνι και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να σχηματιστεί ένα πηχτό, λείο γλάσο.
Τοποθετούμε το γλάσο σε κορνέ με μύτη Νο. 1 ή 2. και συνεχίζουμε τη διακόσμηση με το λευκό χρώμα όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Εργαλεία
1 τσέρκι 24 εκ.
1 τσέρκι 16 εκ.
σακούλα κορνέ με μύτη ανοικτό αστέρι
σακούλα κορνέ με μύτη νο 1