Πρωινό για δύο με ψητά δαμάσκηνα, γκρανόλα & γιαούρτι

Αυτό το πρωινό το εμπνεύστηκα στη στιγμή, όταν αντίκρυσα αυτά τα πανέμορφα δαμάσκηνα να με περιμένουν στο σουπερμάρκετ. Νομίζω ότι τα δαμάσκηνα είναι κάπως υποτιμημένα φρούτα που τα θυμόμαστε -ας το παραδεχτούμε- μόνο όταν υποφέρουμε από στομαχοεντερικά, ενώ είναι τόσο νόστιμα, είτε ωμά είτε ψημένα. Και συν τοις άλλοις, δεν έχουν πανέμορφο χρώμα - ή μάλλον χρώματα, αφού κάποια είναι μοβ, κάποια μπορντώ και κάποια τείνουν προς το βαθύ μπλε;

Αυτό το πρωινάκι, λοιπόν, είναι νόστιμο και υγιεινό. Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για να σας δώσει ένα boost αυτές τις μέρες του Σεπτέμβρη, που let’s face it, είναι κάπως δύσκολες γιατί οι απαιτήσεις είναι πολλές και ίσως κάποιοι να μην είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ρυθμούς με το καλημέρα σας που επέστρεψαν από τις διακοπές (εντάξει, ναι, για μένα λέω).

Μπορείτε, φυσικά, να αντικαταστήσετε το αγελαδινό γιαούρτι με οποιοδήποτε άλλο (πρόβειο, κατσικίσιο ή φυτικό), ενώ αντί για δαμάσκηνα μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε βανίλιες ή και σταφύλια! Η συνταγή της γκρανόλας που σας δίνω είναι η αγαπημένη μου ever και για να είμαι απολύτως ειλικρινής, αποφεύγω να τη φτιάχνω συχνά γιατί είναι τόσο νόστιμη που στο τέλος καταλήγω να την τρώω με τις χούφτες σαν να ήταν πατατάκια.

Υλικά:

Για 2 άτομα

Για τα ψητά δαμάσκηνα:

300 γρ δαμάσκηνα

30 γρ μέλι

1/4 κτγ κανέλα

Για την γκρανόλα:

Η ποσότητα γεμίζει ένα δίλιτρο βάζο και θα σας φτάσει για αρκετά πρωινά (αρκεί να μην την κάνετε πατατάκια, όπως εγώ). Προφανώς δεν αξίζει ιδιαίτερα τον κόπο να φτιάξετε μικρότερη ποσότητα, διότι διατηρείται για αρκετό καιρό.

40 γρ βούτυρο ανάλατο

65 γρ μέλι

65 γρ ζάχαρη καστανή

20 γρ φουντούκια ολόκληρα

60 γρ καρύδια χοντροσπασμένα

30 γρ φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα

30 γρ κολοκυθόσπορος

60 γρ καρύδα αποξηραμένη

100 γρ βρώμη

Μέθοδος:

Για τα ψητά δαμάσκηνα:

  1. Κόβουμε τα δαμάσκηνα στα δύο και αφαιρούμε το κουκούτσι.

  2. Τοποθετούμε τα δαμάσκηνα σε ένα ταψάκι σε μονή στρώση με τη ράχη προς τα κάτω.

  3. Ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με την κανέλα.

  4. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20’. Θέλουμε τα δαμάσκηνα να κρατάνε εντελώς το σχήμα τους, αλλά να έχουν μαλακώσει και να έχουν βγάλει χυμούς.

  5. Βγάζουμε τα δαμάσκηνα από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αν σκοπεύουμε να τα καταναλώσουμε το επόμενο πρωί, τα τοποθετούμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, εκτός ψυγείου. Αν περισσέψουν, τα φυλάμε πάλι σε κλειστό δοχείο, εντός ψυγείου, ως και για 5 μέρες.

Για την γκρανόλα:

  1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο, το μέλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία ώσπου να λιώσουν τα υλικά.

  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά, για 1-2 λεπτά, ώσπου όλοι οι ξηροί καρποί να καλυφθούν καλά.

  3. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε επάνω την γκρανόλα.

  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς.

  5. Θα χρειαστεί περίπου 30-40’ ψήσιμο. Προσοχή: βάζουμε χρονόμετρο και κάθε 10’ ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα.

  6. Βγάζουμε την γκρανόλα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

  7. Σπάμε σε κομμάτια και τοποθετούμε την γκρανόλα σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς, εκτός ψυγείου.

Για το σερβίρισμα:

  1. Σε ένα πιάτο της σούπας ή μπολ, τοποθετούμε μερικές κουταλιές της σούπας γιαούρτι.

  2. Από πάνω, βάζουμε μερικά δαμάσκηνα και ραντίζουμε με το σιρόπι τους.

  3. Γαρνίρουμε με μερικά κομμάτια γκρανόλα και σερβίρουμε.

Υ.Γ. Ιδές για τον Σεπτέμβριο:

 
Previous
Previous

Σανγκρία με ροζέ κρασί και Three Cents Pink Grapefruit Soda

Next
Next

Φρυγανισμένο ψωμί με σύκα και κατσικίσιο τυρί