Η γερμανική “τούρτα με βύσσινο του Μέλανα Δρυμού”, όπως θα μεταφράζαμε το Schwarzwälder Kirschtorte στα Ελληνικά, είναι ένα γλυκό που απαντάται σε βιβλία συνταγών από τις αρχές του 20ου αιώνα, αν και δεν είναι επιβεβαιωμένα γνωστό πότε και από ποιον δημιουργήθηκε. Στη Γερμανία θεωρείται κλασική συνταγή, ενώ στη χώρα μας έγινε πολύ δημοφιλής πριν δύο ή και τρεις δεκαετίες, όταν κάθε συνοικιακό ζαχαροπλαστείο που σεβόταν τον εαυτό του έφτιαχνε και τη δική του εκδοχή της “μπλακ φόρεστ” - όπως κατέληξε να περάσει στη συλλογική ζαχαροπλαστική μας συνείδηση- η οποία στολιζόταν συνήθως με κατακόκκινα κερασάκια μαρασκίνο.

Σήμερα η συνταγή έχει πια παραμεληθεί, αλλά βασίζεται σε έναν υπέροχο γευστικό συνδυασμό που θαρρώ πως αξίζει μια αναβίωση. Το βασικό concept είναι ένα “υγρό” σοκολατένιο κέικ, σε στρώσεις εναλλάξ με κρέμα σαντιγί και κομπόστα από βύσσινα βυθισμένα σε λικέρ Kirsch. Εμείς, λοιπόν, “ντύσαμε” τη δική μας μπλακ φόρεστ με σπασμένα κομμάτια κουβερτούρας που θυμίζουν κορμούς δέντρων - ένεκα Μέλανος Δρυμού- και χρησιμοποιήσαμε έτοιμη κομπόστα βύσσινο, που μπορείτε να βρείτε εύκολα στα μεγάλα σουπερμάρκετ. Εάν δεν σας αρέσει το αλκοόλ στα γλυκά, μπορείτε να παραλείψετε το λικέρ κιρς.

Η τούρτα αυτή είναι ιδανική για αρχάριους στη ζαχαροπλαστική, πρώτον διότι γίνεται με έτοιμη κομπόστα και δεύτερον διότι ακόμα και αν η κρέμα σαντιγί σας δεν έχει την τέλεια υφή, ή δεν έχετε αρκετή εμπειρία ώστε να πετύχετε το τέλειο λείο φινίρισμα όταν καλύπτετε το κέικ, οι όποιες ατέλειες θα “κρυφτούν” από τα κομμάτια σοκολάτας. Σε κάθε περίπτωση, τα κεράσια και η σοκολάτα τραβούν την προσοχή και το γευστικό αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει τους πάντες!

Υλικά:

(Για 2 τσέρκια διαμέτρου 16 εκ.)

Για το κέικ:

320 μλ γάλα πλήρες

120 μλ ηλιέλαιο

2 κτσ ξύδι

2 κτγ εκχύλισμα βανίλιας

3 αυγά

380 γρ αλεύρι

280 γρ ζάχαρη

100 γρ κακάο

2 κτγ σόδα

1/2 κτγ αλάτι

Για τη γέμιση, τη συναρμολόγηση και τη διακόσμηση:

Λίγο λικέρ κιρς

1 κονσέρβα βύσσινα σε σιρόπι

500 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

100 γρ ζάχαρη άχνη

400 γρ κουβερτούρα

Εργαλεία:

Σακούλα κορνέ με μύτη κλειστό αστέρι

Μέθοδος:

Για το κέικ:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το λάδι με το γάλα, το ξύδι και τη βανίλια.

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι.

Προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Στρώνουμε τα δύο τσέρκια με αλουμινόχαρτο και τα γεμίζουμε με το μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο.

Τεστάρουμε το κέικ βυθίζοντας μέσα μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.

Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν εντελώς προτού τα ξεφορμάρουμε προσεκτικά.

Για τη γέμιση, τη συναρμολόγηση και τη διακόσμηση:

Στον κάδο του μίκερ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να πήζει ρίχνουμε σταδιακά μέσα την άχνη, ώσπου να πήξει στον βαθμό που να μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με το κορνέ.

Κόβουμε τα δύο κέικ σε δύο οριζόντιες φέτες το καθένα.

Με ένα πινέλο αλείφουμε όλες τις φέτες με το κιρς.

Ανοίγουμε την κονσέρβα και κρατάμε στην άκρη μερικά βύσσινα για να στολίσουμε την τούρτα.

Τοποθετούμε μία φέτα κέικ σε μια πιατέλα και στο κέντρο της βάζουμε το 1/4 της κομπόστας. Γεμίζουμε το κορνέ μας με την κρέμα σαντιγί και τοποθετούμε κρέμα περιμετρικά γύρω από την κομπόστα. Σκεπάζουμε με τη δεύτερη φέτα κέικ και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, όπως και για την τρίτη φέτα. Καλύπτουμε με την τέταρτη φέτα. Με μια σπάτουλα, αλείφουμε το κέικ παντού με κρέμα σαντιγί. Με το κορνέ σχηματίζουμε ροζέτες στην επιφάνεια του κέικ και έπειτα το τοποθετούμε στο ψυγείο.

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Απλώνουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε μία λαδόκολλα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Τυλίγουμε τη λαδόκολλα σε ρολό και την τοποθετούμε για μισή με μία ώρα στο ψυγείο.

Ξετυλίγουμε τη λαδόκολλα και χρησιμοποιούμε τα κομμάτια της σοκολάτας για να στολίσουμε το κέικ. (Εναλλακτικά, μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το στάδιο και να στολίσουμε την τούρτα με ξύσμα σοκολάτας.)

Στολίζουμε το κέικ με τα βύσσινα που φυλάξαμε.

Αν θέλουμε, σερβίρουμε το κάθε κομμάτι τούρτας με επιπλέον κρέμα σαντιγί ή επιπλέον βύσσινα.

 
Previous
Previous

Κέικ με φιρίκια, σιρόπι σφενδάμου και επικάλυψη streusel με καρύδια

Next
Next

Κέικ με μανταρίνι και γλάσο καραμέλας με τσάι