Κέικ με φιρίκια, σιρόπι σφενδάμου και επικάλυψη streusel με καρύδια

Με ανοιξιάτικη διάθεση σήμερα και εις πείσμα των στενάχωρων εξελίξεων της πανδημίας, προτείνω να συνεχίσουμε να ψήνουμε γλυκά για να φτιάχνουμε τη διάθεσή μας. Με το που είδα τα φιρίκια στο μανάβικο, η ιδέα μου ήρθε αμέσως. Κοκκινοπράσινα, μικρά και ζουμπουρλούδικα μέσα στο διχτάκι τους, ήταν σαν να με παρακαλάνε να τα αξιοποιήσω. Αυτό το κέικ είναι απολύτως comfort food και γίνεται γρήγορα και εύκολα, ενώ σας εγγυώμαι ότι θα κάνει το σπίτι σας να μοσχοβολήσει. Τα ανθοπωλεία μπορεί να έχουν κλείσει, αλλά έκοψα μερικά ανθισμένα κλαδιά από την αμυγδαλιά έξω από το εργαστήριό μου και στόλισα τα βάζα μου.

Υλικά:

(Για ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ.)

Για το κέικ:

125 γρ βούτυρο ανάλατο

100 γρ ζάχαρη καστανή

2 αυγά

280 γρ αλεύρι μαλακό

1 κτγ μαγειρική σόδα

1 κτγ κανέλα

1/2 κτγ μοσχοκάρυδο

1/4 κτγ αλάτι

120 μλ σιρόπι σφενδάμου

240 μλ γιαούρτι πλήρες

3-4 φιρίκια σε κομματάκια

Για την επικάλυψη streusel:

2-3 φιρίκια

50 γρ ζάχαρη

30 γρ αλεύρι

1/2 κτγ κανέλα

1/4 κτγ μοσχοκάρυδο

30 γρ βούτυρο, κρύο, σε μικρά κομματάκια

μερικά καρύδια, χοντροκομμένα

Μέθοδος:

Για το κέικ:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε να χτυπάμε, ώσπου το μείγμα να αφρατέψει.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα.

Προσθέτουμε τα υλικά του μπολ στο μίξερ, εναλλάξ με το γιαούρτι και χτυπάμε ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Προσθέτουμε τα φιρίκια και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε το τσέρκι με αλουμινόχαρτο και γεμίζουμε με το μείγμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

Για την επικάλυψη streusel:

Πλένουμε καλά τα φιρίκια και τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τον πυρήνα και έπειτα τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τα τοποθετούμε στο τσέρκι, επάνω στο μείγμα του κέικ, σε ακανόνιστο σχηματισμό, απλώνοντάς τα σαν βεντάλια.

Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της επικάλυψης σε ένα μπολ και τα δουλεύουμε με τα χέρια μας, ώσπου το μείγμα να αποκτήσει υφή σαν χοντρά ψίχουλα.

Πασπαλίζουμε με το μείγμα την επιφάνεια του κέικ.

Τοποθετούμε το τσέρκι σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο και ψήνουμε.

Τεστάρουμε βυθίζοντας στο κέικ μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.

Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το ξεφορμάρουμε.

 
Previous
Previous

Quiche με μανιτάρια, κρεμμυδάκι και τυρί ρικότα

Next
Next

Ρετρό τούρτα μπλακ φόρεστ