Quiche με μπέικον, τσένταρ, πιπεριές & φρέσκια ρίγανη

Γιατί σας δείχνω άλλη μία quiche; Γιατί, πολύ απλά, τις αγαπώ. Νομίζω ότι είναι από τις πιο ευέλικτες συνταγές που έχουν επινοηθεί ποτέ, αφού οι συνδυασμοί που μπορείς να κάνεις είναι ανεξάντλητοι. Γιατί ανάλογα με τη γέμιση που θα χρησιμοποιήσεις, μπορείς να τις απολαύσεις χειμώνα-καλοκαίρι. Γιατί ένα κομμάτι quiche είναι ένα πλήρες γεύμα.

Σήμερα, όμως, συνειδητοποίησα κάτι. Αν και έχω ανεβάσει εδώ ουκ ολίγες συνταγές για quiche, καθώς επίσης σας έχω σερβίρει και άφθονες στο Tearoom όλα αυτά τα χρόνια, τελικά, δεν σας έχω μιλήσει ποτέ για την ιστορία τους.

Όλοι, φαντάζομαι, έχετε λίγο-πολύ κατά νου ότι η quiche είναι γαλλική επινόηση. Αμ δε! Η quiche εφευρέθηκε επί γερμανικού εδάφους, τον μεσαίωνα. Το πότε είναι άγνωστο, το πού, όμως, το ξέρουμε: στην περιοχή Löthringen, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Lorraine, όταν κατακτήθηκε από τους Γάλλους, το 1648. Εξ’ ου λοιπόν και η περίφημη quiche Lorraine. Πιθανολογείται μάλιστα πως η λέξη quiche προέρχεται από τη γερμανική λέξη Kuchen, που σημαίνει κέικ. Είναι μια κλασική περίπτωση του “άλλος έχει τ’ όνομα κι άλλος έχει τη χάρη”, δηλαδή. Ε, εντάξει, όχι ακριβώς έτσι, γιατί εδώ που τα λέμε, η αρχική quiche δεν είχε ούτε ζύμη brisée ούτε feuilletée, ούτε καν τυρί και υποψιάζομαι πως δεν είχε ούτε τη φινέτσα των γαλλικών quiche γενικότερα. Αλλά, όπως οι περισσότερες συνταγές, έτσι κι αυτή σε βάθος χρόνου εξελίχθηκε - ευτυχώς για εμάς.

Η σημερινή μου quiche είναι -θαρρώ- τέλεια για το καλοκαίρι και ο συνδυασμός των υλικών βγήκε σούπερ. Διαλέξτε καπνιστό μπέικον και ένα ωριμασμένο τσένταρ, που θα δώσουν βάθος νοστιμιάς. Οι πιπεριές Φλωρίνης και μερικά κλαράκια φρέσκιας ρίγανης κάνουν όλη τη διαφορά στη γεύση, και εκεί είναι όλο το ζουμί - πιστέψτε με!

Υλικά:

(για μια quiche διαμέτρου 20 εκ.)

Για τη ζύμη:

240 γρ αλεύρι

120 γρ βούτυρο ανάλατο, κρύο, κομμένο σε μικρά κομματάκια

60 γρ αυγό

6 γρ ζάχαρη

6 γρ αλάτι

Για τη γέμιση:

2 αυγά

200 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

αλάτι και μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

100 γρ μπέικον καπνιστό, ψιλοκομμένο

100 γρ τυρί τσένταρ, κατά προτίμηση παλαιωμένο, τριμμένο

2 πιπεριές Φλωρίνης

3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη

Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

  1. Στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε με το φτερό το αλεύρι με το βούτυρο και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα ώσπου το μείγμα να αποκτήσει υφή σαν της άμμου.

  2. Σε ένα μπολ, με έναν αυγοδάρτη, ανακατεύουμε τα αυγά με το αλάτι και τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο μίξερ.

  3. Χτυπάμε ώσπου να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

  4. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνουμε λίγο τη ζύμη με τα χέρια, ώσπου να ομογενοποιηθεί εντελώς. Σχηματίζουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί, για 30’.

  5. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας να μαλακώσει και επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος 3 χιλ.

  6. Τυλίγουμε τη ζύμη στον πλάστη και τη μεταφέρουμε στη φόρμα μας. Την τοποθετούμε στη φόρμα, πιέζουμε να εφαρμόσει καλά στα τοιχώματα και κόβουμε όση περισσεύει γύρω γύρω.

  7. Με ένα πηρούνι κάνουμε τρύπες παντού.

  8. Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί επάνω στην quiche και τη γεμίζουμε με κεραμικά φασόλια ή όσπρια.

  9. Ψήνουμε για 15’ στους 170 βαθμούς.

  10. Βγάζουμε την quiche έξω, αφαιρούμε τα φασόλια και το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο ώσπου η ζύμη να ψηθεί, αλλά να μην αρχίσει να παίρνει χρώμα.

  11. Βγάζουμε την quiche από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση:

  1. Ανακατεύουμε το μπέικον και το τσένταρ και τα βάζουμε μέσα στην τάρτα.

  2. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά μαζί με την κρέμα και το αλατοπίπερο.

  3. Χύνουμε τα 2/3 του μείγματος μέσα στην τάρτα.

  4. Ετοιμάζουμε τις πιπεριές: κόβουμε λωρίδες και τις τοποθετούμε ακτινωτά μέσα στην τάρτα.

  5. Τοποθετούμε μέσα τα κλωναράκια ρίγανης.

  6. Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα αυγού.

  7. Μεταφέρουμε την τάρτα με προσοχή στον φούρνο και ψήνουμε (έχοντας προθερμάνει στους 180 βαθμούς), ώσπου η γέμιση να πήξει και να αρχίσει να παίρνει χρώμα.

  8. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει αρκετά προτού την ξεφορμάρουμε και την κόψουμε.

  9. Φυλάμε όση quiche περίσσεψε στο ψυγείο, ως και για 3 μέρες, μέσα σε τουρτιέρα ή σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Υ.Γ. Μερικές ακόμα ιδέες για quiche:

 
Previous
Previous

Κοκτέιλ με μπέρμπον, βανίλια & Three Cents Cherry Soda

Next
Next

Cottage pie με μοβ πατάτες