Αγαπώ την cottage pie και νομίζω πως είναι ένα φαγητό που τρώγεται πολύ ευχάριστα και το καλοκαίρι, όπως αντίστοιχα και ο δικός μας μουσακάς, το παστίτσιο ή τα παπουτσάκια. Σήμερα είχα μια αναλαμπή, έκανα ένα πείραμα και ευτυχώς στέφθηκε με επιτυχία: χρησιμοποίησα μοβ πατάτες της γαλλικής ποικιλίας vitelotte για να φτιάξω τον πουρέ και το αποτέλεσμα είναι αυτή η πανέμορφη λιλά απόχρωση! Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικές πατάτες για αυτή τη συνταγή, αλλά προτείνω να τις αναζητήσετε, γιατί αν μη τι άλλο, θα σας φτιάξουν το κέφι!

Παρεμπιπτόντως, ξέρετε ποια είναι η διαφορά της cottage από τη shepherd’s pie; Η μεν φτιάχνεται με βοδινό κιμά, η δε με αρνίσιο. Για την ιστορία, η δεύτερη είναι παραλλαγή της πρώτης. Η cottage pie θεωρείται πως επινοήθηκε κάπου στις αρχές του 19ου αιώνα μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας (άγνωστο πού ακριβώς), ως ένα πρόχειρο, φτωχικό γεύμα (εξ’ ου και cottage, που σημαίνει καλύβα, επομένως γεύμα των χωρικών), του οποίου στόχος του ήταν να αξιοποιηθούν τα περισσεύματα.

Θα κλείσω με τη σος Worcestershire, που χρειάζεστε οπωσδήποτε για τη συνταγή. Είναι, άλλωστε, μια σος την οποία κάθε Βρετανός που σέβεται τον εαυτό του (αλλά και αρκετοί που δεν τον σέβονται) φυλάει απαραιτήτως στον ντουλάπι του. Άρα και εσείς πρέπει να την έχετε εκεί μέσα, αν αγαπάτε τη βρετανική κουζίνα (και μη μου αρχίσετε τις σαχλαμάρες στα σχόλια ότι η βρετανική κουζίνα είναι άνοστη, γιατί θα σας σπαμάρω με συνταγές μέχρι να έρθει η Δευτέρα Παρουσία). Πού θέλω να καταλήξω, όμως; Αν δεν την έχετε, θα πρέπει να την αγοράσετε και επομένως, πείτε μου: Υπάρχει άραγε κάποιος τρόπος να ζητήσεις τη Worcestershire σε ελληνικό μαγαζί και να κάνεις τη δουλειά σου; Αν την πεις με βρετανική προφορά, θα σε πάρουν με τις πέτρες. Ή δεν θα καταλάβουν τι εννοείς. Αν προσπαθήσεις να την πεις με ελληνοποιημένη προφορά, πάλι δεν θα καταλάβουν τι λες, γιατί ΑΠΛΑ αυτή η λέξη δεν βγάζει νόημα στα Ελληνικά. Αν προσπαθήσεις, δε, να τη μεταγράψεις στα Ελληνικά, πώς θα την έγραφες; Γούστερσερ; Γώστεσεα; Γουόστεασέα; ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ.

Υλικά:

(Για 4 άτομα)

Για τον κιμά:

500 γρ κιμάς βοδινός

1 κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 καρότα, σε μικρά κυβάκια

λίγος αρακάς

1-2 κτσ αποξηραμένο θυμάρι ή 2-3 κλωναράκια φρέσκο

σος Worcestershire κατά βούληση (τουλάχιστον 1 κτσ)

2-3 κτγ ντοματοπελτές

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τον πουρέ:

1 κιλό πατάτες vitelotte (ή όποια ποικιλία σας αρέσει)

γάλα (περίπου 100 μλ)

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μέθοδος:

Για τον κιμά:

  1. Σε μια ρηχή κατσαρόλα, μαγειρεύουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα. Τον αφαιρούμε και τον αφήνουμε στην άκρη.

  2. Στην ίδια κατσαρόλα, σωτάρουμε με τη σειρά: κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και στο τέλος τον αρακά, ώσπου να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά.

  3. Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τον κιμά και προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το θυμάρι, τον πελτέ και τη σος Worcestershire και 3-4 κτσ νερό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά λίγο ακόμα.

  4. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος που χρησιμοποιούμε.

Για τον πουρέ:

  1. Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες, ώσπου να μαλακώσουν τόσο που, τρυπώντας τις με ένα πιρούνι, να γλιστράνε και να πέφτουν.

  2. Σουρώνουμε και ξαναρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

  3. Με ραβδομπλέντερ, πολτοποιούμε τις πατάτες και προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα. Ρίχνουμε όσο χρειάζεται ώστε ο πουρές να είναι λείος, αλλά προσέχουμε να μην γίνει υπερβολικά ρευστός, ώστε να μπορεί να σταθεί όταν θα του δώσουμε σχήμα με το κορνέ.

  4. Γεμίζουμε με τον πουρέ μια σακούλα κορνέ στην οποία έχουμε τοποθετήσει μια μύτη με σχήμα τύπου ανοιχτό αστέρι.

  5. Με το κορνέ, σχηματίζουμε ροζέτες πάνω στον κιμά ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

  6. Τοποθετούμε το ταψί σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς, στο μεσαίο ράφι, στις αντιστάσεις.

  7. Ψήνουμε για περίπου 20’ και βγάζουμε το ταψί μόλις δούμε ότι οι κορυφές του πουρέ έχουν αρχίσει να παίρνουν ελάχιστα χρώμα και έχουν σχηματίσει κρούστα.

  8. Αφήνουμε την cottage pie να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

  9. Φυλάμε την cottage pie που περίσσεψε στο ψυγείο, αφού κρυώσει εντελώς, σκεπασμένη χαλαρά με αλουμινόχαρτο, ως και για 3 μέρες.

Υ.Γ. Σχετικές συνταγές:

 




Previous
Previous

Quiche με μπέικον, τσένταρ, πιπεριές & φρέσκια ρίγανη

Next
Next

Τούρτα παγωτό σαν black forest