Μαρμελάδα από μοβ πατάτες vitelotte

 

(English recipe here)

Οι πατάτες vitelotte είναι από μόνες τους μια πηγή έμπνευσης! Το υπέροχο, φυσικό χρώμα τους είναι αδύνατο να μην σου κεντρίσει το ενδιαφέρον και η ντελικάτη, ιδιαίτερη γεύση τους προσφέρει αμέτρητες μαγειρικές εφαρμογές. Οι πατάτες αυτές έχουν προέλευση από τη νότια Αμερική, και συγκεκριμένα από το Περού και τη Χιλή, αλλά καλλιεργούνται συστηματικά στη Γαλλία και το Βέλγιο εδώ και περίπου 200 χρόνια - απο εκεί παίρνουν άλλωστε και το όνομά τους. Έχουν νότες ξηρού καρπού, ενώ σε κάποιους η γεύση τους θυμίζει κάστανο, γι’ αυτό και συνδυάζονται πολύ αρμονικά με ξηρούς καρπούς σε φαγητά. Το χρώμα τους οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες και διατηρείται και στο μαγείρεμα, πράγμα που τις καθιστά ιδανικές για παιχνίδι στην κουζίνα! Από τα μέσα του 20ου αιώνα και μετά, η ποικιλία τους έτεινε να εξαφανιστεί, καθώς δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς, αλλά ευτυχώς τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως έχει γίνει αναβίωσή της. Προφανώς, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε όπως κάθε άλλη πατάτα, για να συνοδεύσετε κρεατικά ή ψάρια και να τις εντάξετε σε κάθε είδους χορτοφαγικά πιάτα (φανταστείτε τις σε ένα ανοιξιάτικο μπριάμ), σούπες ή σε σαλάτες.

Εμείς βρήκαμε τις vitelotte στο αγαπημένο μας κατάστημα 4 Seasons, που στο μανάβικό του έχει ξεχωριστά και σπάνια προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας από όλο τον κόσμο. Σήμερα αποφασίσαμε να φτιάξουμε με τις πατάτες αυτές κάτι λίγο τρελούτσικο και σε μια έμπνευση της στιγμής, τις κάναμε μαρμελάδα! Τι θα χρειαστείτε; Μόνο τέσσερα υλικά: πατάτες, ζάχαρη, λεμόνι και βανίλια. Σας προτείνουμε να τη δοκιμάσετε για πρωινό, με φρέσκο ψωμί και άφθονο βούτυρο. Και αν την αγαπήσετε, όπως εμείς, βάλτε τη μέσα στα μπισκότα Linzer, τα βιεννέζικα βουτήματα και την πασταφλώρα σας!

Υλικά:

500 γρ πατάτες vitelotte βρασμένες, καθαρισμένες (επομένως υπολογίστε λίγο περισσότερη ποσότητα)

350 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

150 μλ νερό

χυμός από 1 λεμόνι (περ. 40 μλ)

1 κλωνάρι βανίλια

Μέθοδος:

  1. Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους, ώσπου να μαλακώσουν τόσο που όταν τις τρυπάμε με πηρούνι να γλιστράνε.

  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις οι πατάτες κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις χειριστούμε, τις ξεφλουδίζουμε.

  3. Τρίβουμε τις πατάτες στον τρίφτη.

  4. Σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.

  5. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, κόβουμε το κλωνάρι βανίλιας στα δύο κατά μήκος, ξύνουμε τους σπόρους και τους ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα, όπως και το κλωνάρι.

  6. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τις πατάτες, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε, ώσπου το νερό να απορροφηθεί.

  7. Προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε, αφαιρούμε το κλωνάρι βανίλιας και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

  8. Μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

Υ.Γ. Μερικές ακόμα ιδέες που ίσως σας αρέσουν:

 

Purple jam with vitelotte potatoes

These potatoes are a source of inspiration on their own. Their gorgeous, natural colour cannot but draw your eye and their unique, delicate flavour offers innumerous culinary applications. Vitelotte potatoes come from South America, and specifically Peru and Chile, but they have been cultivated in France and Belgium for 200 years now - that’s where they get their name from. They have a nutty flavour and some people say it reminds them of chestnut, which is why they pair wonderfully with nuts of all sorts. Their colour comes from their high content of anthocyanins and they retain it after cooking, which makes them ideal for creative kitchen experiments! From the middle of 20th century onwards their variety almost went extinct, but thankfully, in the last few years they have experienced a revival. Obviously, you can use them like any other potato, to accompany meat or fish, incorporate them in any vegetarian dish (imagine them in a beautiful spring ratatouille), soups or salads.

We found vitelotte potatoes in our favourite organic shop, 4 Seasons, which stores unique and rare produce from all over the world. Today, we decided to use these potatoes to make something a little crazy. In a sudden burst of inspiration, we made jam! What do you need? Just 4 ingredients: vitelotte potatoes, sugar, lemon and vanilla. We suggest to serve them for breakfast, along with fresh, crusty bread and plenty of butter. And if you come to love it as much as we did, put it in your Linzer or viennese biscuits or a jam crostata!

Ingredients:

500 g vitelotte potatoes, boiled and peeled (so calculate a little bit extra when you weigh them raw)

350 g white caster sugar

150 ml water

Juice of 1 lemon (approx. 40 ml)

1 vanilla stick

Method:

  1. Boil the potatoes with their skin, until soft enough to fall off a fork when pierced.

  2. Remove from the stove and as soon as they are cool enough to handle, peel them.

  3. Grate the potatoes with a cheese grater.

  4. Put the sugar and water in a pot, mix and heat them.

  5. Cut the vanilla stick in two and scrape the seeds. Add the seeds and the stick in the pot.

  6. As soon as the syrup boils, add the grated potatoes, lower the temperature and keep mixing with a spatula, until all the water is absorbed.

  7. Add the lemon juice, mix, remove the vanilla stick and remove the pot from the stove.

  8. Transfer the jam inside sterilised jars.

P.S. Some more ideas you might like:

 
 
Previous
Previous

Bundt cake με φράουλες και χαμομήλι

Next
Next

Τάρτα με ντακάκια χαρουπιού, ανθότυρο, ψητά αχλάδια και προσούτο