Bundt cake με φράουλες και χαμομήλι
Ο καιρός τις τελευταίες εβδομάδες είναι περίεργος. Παρόλο που φτάσαμε στα μισά του Απρίλη, τη μία μέρα έχουμε χειμώνα και την άλλη άνοιξη. Αυτή η φωτογράφιση, λοιπόν, πατάει αναπόφευκτα το ένα της πόδι στον χειμώνα και το ένα στην άνοιξη. Ανοιξιάτικα υλικά -φράουλες και χαμομήλι- σε χειμωνιάτικο, σκοτεινό mood, εμπνευσμένο από τα chiaroscuro της χρυσής εποχής των σπουδαίων Ολλανδών ζωγράφων του 17ου και 18ου αιώνα. Συγκεκριμένα, είναι φόρος τιμής σε έναν από τους αγαπημένους μου πίνακες όλων των εποχών, τη Νεκρή φύση με αγριοφράουλες του Adriaen Coorte, που βρίσκεται στο μουσείο Mauritshuis της Χάγης. (*Δείτε το: Πώς είναι δυνατόν να χωράει τόση ομορφιά μέσα σε έναν τόσο δα καμβά μόλις 15 εκατοστών;)
Λατρεύω το χαμομήλι, τόσο ως ρόφημα, που ηρεμεί και ανακουφίζει, όσο και ως διακοσμητικό λουλούδι, τόσο διακριτικό, σχεδόν ντροπαλό θα το έλεγα, ενώ το χρησιμοποιώ πολύ συχνά και στη ζαχαροπλαστική μου. Τα ντελικάτα ανθάκια του, που ζαρώνουν με το παραμικρό άγγιγμα, είναι τόσο κομψά, ενώ η απαλή γεύση του θα δείτε πως σε συνδυασμό με τις φρέσκιες φράουλες δίνει βάθος γεύσης σε αυτό το αφράτο κέικ. Για την αγάπη μου για τις φράουλες έχω μιλήσει τόσες φορές που ίσως καταντάει κουραστικό, οπότε θα σταθώ μόνο στο ότι αυτή είναι η πρώτη μας φραουλοσυνταγή για τη φετινή φραουλοσεζόν, και θα ακολουθήσουν πολλές! And last but not least, αυτή είναι μία ακόμη καταπληκτική φόρμα της αγαπημένης μου αμερικανικής εταιρείας Nordic Ware. Λέγεται Brilliance, θα τη βρείτε στο μοναδικό e-shop kilikeio (όπως και πολλά ακόμη φανταστικά πράγματα, so check it out) και θα κάνει τα κέικ σας έργα τέχνης.
Υλικά:
Για φόρμα 2,4 λίτρων
160 γρ ανάλατο βούτυρο, μαλακό
300 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
4 αυγά μεσαίου μεγέθους
330 γρ αλεύρι μαλακό
2 κτγ μπέικιν πάουντερ
1/2 κτγ μαγειρική σόδα
1/4 κτγ αλάτι
170 γρ γιαούρτι 5% λιπαρά
60 μλ γάλα πλήρες
2 φακελάκια χαμομήλι ή 2 κτσ χύμα χαμομήλι αποξηραμένο
300 γρ φράουλες, κομμένες σε κύβους
200 γρ φράουλες, κομμένες στη μέση
φρέσκο χαμομήλι
Μέθοδος:
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε ώσπου να αφρατέψει το μείγμα.
Σε ένα μπολ, ζυγίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε εναλλάξ τα ξηρά υλικά του μπολ και το γιαούρτι στο μείγμα, συνεχίζουντας να χτυπάμε, ώσπου να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Σε ένα μπρίκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων, ζεσταίνουμε το γάλα.
Μόλις βράσει, ρίχνουμε μέσα το χαμομήλι και το αφήνουμε 10’ στην άκρη, σκεπασμένο.
Σουρώνουμε το γάλα και το ξαναζυγίζουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ώστε να έχουμε και πάλι 60 μλ.
Προσθέτουμε το γάλα στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί.
Διπλώνουμε τις φράουλες μέσα στο μείγμα με μία σπάτουλα.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα μας, την οποία πρέπει να έχουμε βουτυρώσει καλά παντού με ένα πινέλο.
Ψήνουμε το κέικ στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο.
Για να δούμε αν το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο του μία οδοντογλυφίδα. Εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Αναποδογυρίζουμε το κέικ και ξεφορμάρουμε.
Στολίζουμε το κέικ με τις φράουλες και το χαμομήλι και σερβίρουμε.
Υ.Γ. Bundt cake, bundt cake, BUNDT CAKE!
Bundt cake with strawberries and chamomile
The weather these last few weeks here in Athens has been kind of strange. Even though we’re halfway through April, one day it’s spring and the next, it’s back to winter. So this photoshoot unavoidably has one foot in winter and one foot in spring. Spring ingredients - strawberries and chamomile - set in a dark, wintery mood, inspired by the chiaroscuros of the Golden Age of the great painters of the Netherlands. Specifically, this is an homage to one of my favourite paintings of all time, Still Life with Wild Strawberries by Adriaen Coorte, which belongs to the collection of the Mauritshuis museum in The Hague. (*Look at it: how can so much beauty fit inside a tiny canvas of 15x15 cm?)
I adore chamomile. As a hot tea, it calms and soothes you. In a bouquet or a vase, as décor, it’s so discreet, almost shy you’d say. And as a pastry ingredient, it does wonders - I use it quite often. Its tiny delicate flowers, that wither at the slightest touch, are so elegant and you will find that its soft flavour pairs beautifully with the strawberries in this cake, and gives it depth. I have spoken to you several times about my love for strawberries, so much so that it might be an overkill, so this time I will just say that this is our first strawberry recipe for the season. There are many more to follow! As for the cake mould, this is yet another amazing mould by my favourite American company Nordic Ware. It’s called Brilliance and you will find it in the unique e-shop kilikeio (along with many other wonderful products, so do check it out) and it will turn your cakes into works of art.
Ingredients:
For a 2,4 lt bundt cake mould
160 g butter, unsalted, softened
300 g white caster sugar
4 medium eggs
330 g soft flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/4 tsp salt
170 g Greek yoghurt 5% fat
60 ml full fat milk
2 teabags chamomile or 2 tbsp dried chamomile
300 g fresh strawberries, cubed
200 g fresh strawberries, cut in half (for decorating)
fresh chamomile flowers (for decorating)
Method:
In the mixer’s bowl, beat the butter and sugar together, until white and fluffy.
Add the eggs and beat until fluffy.
In a bowl, weigh the flour, baking powder, baking soda and salt and mix.
Add the dry ingredients of the bowl and the yoghurt interchangeably to the mixer and keep beating until homogenised.
In a small pot or in the microwave, heat the milk.
When it boils, remove from the stove or microwave and add the chamomile. Cover and set aside for 10’.
Strain the milk, weigh it again and if needed, add some more to get back to 60 ml.
Add the milk to the mixer and beat until incorporated.
Fold the strawberries in the mix with a spatula.
Butter your bundt mould thoroughly with a brush and fill it with the cake batter.
Bake at 180 degrees, in a preheated oven.
To check if the cake is ready, sink a toothpick in the centre. If it comes out dry, it’s ready.
Remove the cake from the oven and let it cool down completely.
Turn upside down and demould.
Decorate with the strawberries and some fresh chamomile flowers and serve.
P.S. Bundt cakes, bundt cakes, BUNDT CAKES!