Η SMEG παγωτομηχανή μας έφτασε και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι στο εξής θα βλέπετε εδώ ΠΟΛΥ περισσότερα παγωτά! Για σήμερα, ετοίμασα μια τούρτα παγωτό εμπνευσμένη από τα υλικά της Black Forest. Η βάση της είναι από μπράουνι, αλλά έχει ραντιστεί με σιρόπι από την κομπόστα κερασιών, η οποία αποτελεί και το topping της τούρτας μας. Στη μέση, λαχταριστό, κρεμώδες, πλούσιο παγωτό βανίλια, που χάρη στην παγωτομηχανή μου έγινε εύκολα και γρήγορα και έχει καταπληκτική, ολόσωστη υφή χωρίς κρυστάλλους. Η παγωτομηχανή προσαρμόζεται στο μίξερ της SMEG και πρέπει να σας πω πως είναι η πιο εύχρηστη οικιακή παγωτομηχανή που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ μου! Στη μέθοδο της συνταγής του παγωτού θα δείτε αναλυτικά και πώς χρησιμοποιείται βήμα προς βήμα. Φυσικά μπορείτε να εκτελέσετε τη συνταγή και χωρίς παγωτομηχανή, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα σας δώσω, αλλά εάν αγαπάτε τα παγωτά όσο εμείς και σκέφτεστε να επενδύσετε σε μία μηχανή, να ξέρετε πως η ποιότητα του παγωτού σας θα απογειωθεί!

Υλικά:

Για ένα τσέρκι διαμέτρου 16 εκ. και ύψους 8 εκ.

Για το παγωτό:

200 γρ κρόκοι αυγού

100 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

25 γρ σιρόπι γλυκόζης

500 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

500 μλ γάλα πλήρες

2 κλωνάρια βανίλια

Για την κομπόστα κεράσι:

500 γρ κεράσια

150 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

60 μλ νερό

2 κτγ κορνφλάουρ

40 μλ βότκα (Αν δεν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε, παραλείψτε την και αυξήστε το νερό σε 100 μλ)

Για τη βάση μπράουνι:

60 γρ βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

2 κτσ ελαιόλαδο

200 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

2 αυγά μεσαίου μεγέθους

70 γρ αλεύρι μαλακό

35 γρ κακάο

1/2 κτγ μπέικιν πάουντερ

1/4 κτγ αλάτι

2 κτσ γάλα πλήρες

Μέθοδος:

Για το παγωτό:

  1. Η διαδικασία παρασκευής του παγωτού με παγωτομηχανή χρειάζεται 24 ώρες.

  2. Τοποθετούμε την παγωτομηχανή αποβραδίς στην κατάψυξη.

  3. Σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε την κρέμα, το γάλα και το σιρόπι γλυκόζης και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία.

  4. Με ένα μαχαιράκι, χαράζουμε τα κλωνάρια βανίλιας κατά μήκος, ξύνουμε τους σπόρους και ρίχνουμε τους σπόρους και τα κλωνάρια μέσα στην κατσαρόλα.

  5. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους με έναν αυγοδάρτη.

  6. Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας πάρει βράση, χύνουμε όλο το περιεχόμενό της μέσα στο μπολ με τους κρόκους και ανακατεύουμε.

  7. Επιστρέφουμε όλο το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, για μερικά λεπτά, ώσπου το μείγμα μας να πήξει ελαφρώς.

  8. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, μπορούμε να βυθίσουμε το μπολ μέσα σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό και παγάκια.

  9. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ώστε η βάση του παγωτού μας να είναι κρύα.

  10. Βγάζουμε την παγωτομηχανή από την κατάψυξη και την τοποθετούμε στη βάση του μίξερ.

  11. Εφαρμόζουμε τα ειδικά εξαρτήματα και κλείνουμε με το καπάκι.

  12. Θέτουμε το μίξερ σε κίνηση, σε χαμηλή ταχύτητα και χύνουμε τη βάση του παγωτού μέσα στην παγωτομηχανή από το ειδικό στόμιο στο καπάκι της.

  13. Χτυπάμε το παγωτό στο μίξερ για 15-20 λεπτά.

  14. Κλείνουμε το μίξερ, αφαιρούμε την παγωτομηχανή και ανοίγουμε το καπάκι της.

  15. Εφαρμόζουμε το καπάκι που σφραγίζει την παγωτομηχανή και την τοποθετούμε στην κατάψυξη για 5-6 ώρες.

  16. Αν έχουμε παγωτομηχανή άλλης εταιρείας, ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

  17. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, φτιάχνουμε το παγωτό ακολουθώντας τις οδηγίες ως και το βήμα 9 και έπειτα το καταψύχουμε. Κάθε 1 ώρα, βγάζουμε το παγωτό και το ανακατεύουμε καλά, ώστε να αποφύγουμε τη δημιουργία κρυστάλλων όσο το δυνατόν περισσότερο.

Για την κομπόστα κεράσι:

  1. Αφαιρούμε τα κουκούτσια των κερασιών με έναν αποπυρηνωτή (ή τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια με τα χέρια μας.)

  2. Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε το κορνφλάουρ μέσα στο νερό.

  3. Τοποθετούμε τα κεράσια, τη ζάχαρη, τη βότκα και το νερό με το κορνφλάουρ μέσα σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε, για περίπου 20’, ώσπου τα κεράσια να μαλακώσουν.

  4. Σουρώνουμε την κομπόστα, κρατάμε τα κεράσια στην άκρη, και επιστρέφουμε όλο το υγρό στο κατσαρολάκι.

  5. Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε ώσπου να μειωθεί ο όγκος του και να έχουμε ένα παχύρρευστο σιρόπι.

  6. Βγάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

  7. Μπορούμε να ετοιμάσουμε την κομπόστα από την προηγουμένη και να τη φυλάξουμε στο ψυγείο (χωριστά τα κεράσια και το σιρόπι), σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς.

Για τη βάση μπράουνι:

  1. Η συνταγή δίνει την ποσότητα που βλέπετε στις φωτογραφίες. Αν θέλετε, μπορειτε να χρησιμοποιήσετε τις μισές ποσότητες υλικών, ώστε να έχετε περισσότερη αναλογία μπράουνι προς παγωτό.

  2. Στον κάδο του μίξερ, με το φτερό, χτυπάμε το βούτυρο με το λάδι και τη ζάχαρη, ώσπου να σχηματίσουν μια πάστα.

  3. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε ώσπου να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

  4. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι.

  5. Προσθέτουμε τα υλικά του μπολ μέσα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.

  6. Προσθέτουμε το γάλα και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε ώσπου να ενσωματωθεί.

  7. Στρώνουμε ένα τσέρκι 16 εκ. με αλουμινόχαρτο και μεταφέρουμε μέσα το μείγμα.

  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30’.

  9. Βγάζουμε το μπράουνι από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

  10. Περνάμε ένα λεπτό μαχαιράκι περιμετρικά μέσα από το τσέρκι, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ξεφορμάρουμε.

  11. Τοποθετούμε το μπράουνι στο ψυγείο, για τουλάχιστον 2 ώρες.

  12. Όταν είμαστε έτοιμοι να στήσουμε την τούρτα, κόβουμε την επιφάνεια του μπράουνι με ένα πριονωτό μαχαίρι, ώστε να είναι εντελώς επίπεδη.

  13. Πλένουμε το τσέρκι και τοποθετούμε ξανά το μπράουνι μέσα.

  14. Με ένα πινέλο, αλείφουμε το μπράουνι με σιρόπι από την κομπόστα.

  15. Βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη και το αφήνουμε να μαλακώσει λίγο.

  16. Γεμίζουμε το τσέρκι με παγωτό μέχρι επάνω και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

  17. Τοποθετούμε το τσέρκι στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει το παγωτό.

  18. Για το σερβίρισμα, αφαιρούμε το τσέρκι και μεταφέρουμε την τούρτα σε μια πιατέλα.

  19. Τοποθετούμε επάνω τα κεράσια, περιχύνουμε με το έξτρα σιρόπι και σερβίρουμε.

  20. Φυλάμε την τούρτα που περίσσεψε στην κατάψυξη, ιδανικά μέσα σε τουρτιέρα ή δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, για να μην σχηματιστούν κρύσταλλοι στο παγωτό.

Υ.Γ. Περισσότερες κερασοσυνταγές:

 


Previous
Previous

Cottage pie με μοβ πατάτες

Next
Next

Αμερικάνικη κερασόπιτα με κραμπλ