Quiche με κολοκύθα, φέτα και φρέσκο θυμάρι
Άλλη μία quiche έρχεται να προσγειωθεί στο blog μας, γιατί ΠΟΤΕ δεν είναι αρκετές. Για σήμερα, ο συνδυασμός μας είναι κολοκύθα, φέτα και φρέσκο θυμάρι και είμαι σίγουρη πως θα τον λατρέψετε.
Υλικά:
Για μία ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκ.
Για τη ζύμη:
240 γρ αλεύρι μαλακό
6 γρ ζάχαρη
6 γρ αλάτι
120 γρ βούτυρο ανάλατο, κύρο, σε κομματάκια
60 γρ αυγό, χτυπημένο
Για τη γέμιση:
ψημένη κολοκύθα, σε κυβάκια
φέτα, θρυμματισμένη
μερικά φρέσκα, τρυφερά κλωναράκια θυμάρι
220 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 αυγά μεσαία
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μέθοδος:
Για τη ζύμη:
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι, ώσπου το μείγμα να έχει υφή σαν άμμο.
Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε, ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, δουλεύουμε λίγο τη ζύμη με τα χέρια μας ώστε να σχηματίσουμε μια μπάλα.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την τοποθετούμε για 30’ στο ψυγείο.
Βγάζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος περίπου 3 χιλ. επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα μας, την οποία έχουμε βουτυρώσει και κόβουμε όση περισσεύει περιμετρικά.
Τρυπάμε παντού τη ζύμη με ένα πηρούνι.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί επάνω στη ζύμη και γεμίζουμε την τάρτα με κεραμικά βαρίδια ή με όσπρια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 15’.
Βγάζουμε την τάρτα, αφαιρούμε τα βαρίδια και το χαρτί και συνεχίζουμε να ψήνουμε ώσπου η ζύμη να ροδίσει ελαφρώς.
Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Για τη γέμιση:
Μια καλή ιδέα είναι να αγοράσουμεε μια ολόκληρη κολοκύθα, να την κόψουμε στα τέσσερα, να την ψήσουμε και να την καθαρίσουμε. Στη συνέχεια, μπορούμε να μοιράσουμε τα κομμάτια σε μερίδες και να τα αποθηκεύσουμε για διάφορες συνταγές, είτε στο ψυγείο είτε στην κατάψυξη. Εναλλακτικά, για τη συνταγή αυτή μπορούμε να αγοράσουμε και κολοκύθα προμαγειρεμένη και συσκευασμένη από το σουπερμάρκετ.
Τοποθετούμε την κολοκύθα και τη φέτα διάσπαρτα μέσα στην τάρτα.
Τοποθετούμε επάνω τους μερικά κλαράκια θυμάρι.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη την κρέμα με τα αυγά και το αλατοπίπερο.
Γεμίζουμε μέχρι πάνω-πάνω την τάρτα με το μείγμα αυγών, προσέχοντας να μην ξεχειλίσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, ώσπου η γέμιση να πήξει και να αρχίσει η επιφάνειά της να ροδίζει κατά τόπους.
Βγάζουμε την quiche από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά προτού την κόψουμε. Είναι καλύτερα να κρυώσει εντελώς και να την ξαναζεστάνουμε στον φούρνο ή τα μικροκύματα λίγο πριν το σερβίρισμα, παρά να την κόψουμε όσο είναι ακόμα ζεστή, γιατί θα χάσει το σχήμα της.
Σερβίρουμε την quiche ζεστή, μαζί με πράσινα σαλατικά.
Υ.Γ. Αγαπαμε quiche.
Pumpkin quiche with feta cheese and fresh thyme
One more quiche has landed on our blog today - because they are NEVER enough. Today’s combo is roasted pumpkin, feta cheese and fresh thyme. I’m certain you’re going to fall in love with it.
Ingredients:
For a 20 cm tart mould.
For the dough:
240 g soft flour
6 g sugar
6 g salt
120 g unsalted butter, cold, diced
60 g egg, beaten
For the filling:
100-150 g roasted pumpkin, diced
100 g feta cheese, crumbled
a few tender twigs of fresh thyme (if they are too hard, use just the leaves)
220 ml double cream
2 medium eggs
salt and freshly ground black pepper
Method:
For the dough:
In the mixer’s bowl, beat with the paddle the flour, salt and sugar with the butter for several minutes, until the mixture has a sandy texture.
Add the egg and beat until you have a dough that comes away from the bowl’s sides.
On a floured surface, work the dough with your hands and shape it into a bowl.
Cover it with cling film and place it in the fridge for 30’.
on a floured surface, roll out the dough with a rolling pin, to a 3 mm thickness.
Transfer the dough to the tart mould, which you have greased, and cut the excess dough around the sides.
Pierce the dough everywhere with a fork.
Cover with baking paper and fill the dough with baking beans.
Bake in a preheated oven, at a 170 degrees, for 15’.
Remove the beans and paper and bake until the dough is set and starts to get a golden colour.
Remove the tart from the oven and let it cool down.
For the filling:
My suggestion is to buy a big pumpkin, cut it in 4, bake it and peel it. Then, you can divide it into smaller portions and keep them in the fridge or freezer for lots of different recipes - check out our older pumpkin posts btw. Alternatively, for this recipe, if you’d like to save some time, you can use store-bought pre-cooked pumpkin from the supermarket.
Arrange the pumpkin and feta inside the tart.
Sprinkle with some thyme.
In a bowl, beat the egg with the cream and add salt and pepper.
Fill the tart to the top with the egg mixture and carefully place it in the oven.
Bake in a preheated oven, at 170 degrees, until the filling is set and the top starts to brown here and there.
Remove the quiche from the oven and leave it to cool down before cutting. It’s better to let it cool down completely and then reheat it in the oven or the microwave briefly before serving, rather than cutting it when it’s still very hot from the oven, because it will loose its shape.
Serve the quiche warm, with green salad on the side.
P.S. We love quiche.