Γλυκιά pizza με πραλίνα και φρέσκα φρούτα για τον Άγιο Βαλεντίνο
Έρχεται η πιο ρομαντική μέρα του χρόνου και μιας και φέτος θα την περάσουμε στο σπίτι μας, τι καλύτερο από ένα ρομαντικό δείπνο για δύο, και στο τέλος, το πιο γλυκό επιδόρπιο;
Η κλασική ζύμη πίτσας, made from scratch και ψημένη σε μαντεμένιο ταψί, αλείφεται με ακαταμάχητη πραλίνα φουντουκιού και γαρνίρεται με ολόφρεσκα σμέουρα, μύρτιλα, βατόμουρα και μπανάνες, ενώ για το τελείωμα στολίζεται με λιωμένη λευκή σοκολάτα και ρομαντικά πολύχρωμα sprinkles!
Φυσικά, όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη βοήθεια της μαντεμένιας πλάκας ψησίματος πίτσας Lodge, που κάνει τη διαδικασία παιχνιδάκι! Αλήθεια, εσείς χρησιμοποιείτε μαντεμένια σκεύη στο μαγείρεμα και τη ζαχαροπλαστική; Ήθελα εδώ και καιρό να σας μιλήσω για αυτά, γιατί τα έχω αγαπήσει και τα έχω εντάξει πλήρως στο ρεπερτόριό μου, οπότε επιτέλους μου δόθηκε η ευκαιρία μέσα από τη νέα μας συνεργασία με την εταιρεία Lodge. Η Lodge είναι μια αμερικάνικη εταιρεία με 120 χρόνια εμπειρίας, που κατασκευάζει μαντεμένια σκεύη στα χυτήριά της στο Τενεσί από το 1894. Εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί η αντιπροσωπεία της στη χώρα μας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να προμηθευτείτε τα σκεύη της με ευκολία και με τη βοήθεια του καταρτισμένου προσωπικού που θα σας βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη επιλογή. Ξεκινώντας από τη σημερινή μας συνταγή, θα σας παρουσιάσω μερικά διαφορετικά σκεύη της Lodge και θα σας δείξω ιδέες και τρόπους να τα χρησιμοποιήσετε κι εσείς στην κουζίνα σας. Ας δούμε, όμως, γιατί το μαντέμι κάνει τόση διαφορά στο ψήσιμο και το μαγείρεμα.
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Πρώτον, το μαντέμι είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό: τα σκεύη αυτά, εάν ακολουθήσετε τις οδηγίες περιποίησής τους, θα διαρκέσουν μια ζωή, για να μη σας πω ότι θα τα κληρονομήσει και η επόμενη γενιά. Δεύτερον: είναι τρομερά ευέλικτα. Μπορείτε κυριολεκτικά να κάνετε τα πάντα, από μαγειρική και ζαχαροπλαστική στο μάτι ή τον φούρνο σας μέχρι μπάρμπεκιου και ψήσιμο σε ανοιχτή φωτιά στην εξοχή ή σε τζάκι. Το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνουν άλλα υλικά (π.χ. πλαστική λαβή ή οτιδήποτε που φθείρεται) κάνει τη χρήση τους εξαιρετικά βολική. Για παράδειγμα, μπορούμε να ξεκινήσουμε το μαγείρεμα στο μάτι και να το ολοκληρώσουμε στον φούρνο, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε σκεύος!
Γιατί, όμως, το μαγείρεμα με αυτά είναι τόσο ιδιαίτερο; Τα μαντεμένια σκεύη έχουν φυσικό αντικολλητικό φινίρισμα και η διανομή θερμότητας κατά το μαγείρεμα/ψήσιμο είναι τόσο ομοιόμορφη που το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει. Κάτι που ίσως θα αναρωτηθείτε, είναι γιατί είναι τόσο βαριά. Αυτό ακριβώς το βάρος και το πάχος του σκεύους είναι που δίνει την ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό σας: επειδή διατηρούν τη θερμότητα σταθερά εντός του, η κατανομή της θερμότητας είναι διαρκώς ομοιόμορφη σε όλη τη διαδικασία μαγειρέματος και αυτό είναι που κάνει όλη τη διαφορά. Για αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό όταν χρησιμοποιούμε μαντεμένια σκεύη, να τα θερμαίνουμε πρώτα. Έτσι, το κρέας, για παράδειγμα, που θα ψήσετε, θα θωρακιστεί. Το φαγητό θα κάνει ωραία κρούστα. Τα λαχανικά θα καραμελώσουν. Και πάει λέγοντας.
Με άλλα λόγια, θα μπορούσα να πλέκω το εκγώμιό τους για ώρες. Αλλά θα έχουμε την ευκαιρία για όλα αυτά μέσα από τις αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν. Στο μεταξύ, μη διστάσετε να με ρωτήσετε ό,τι θέλετε στα σχόλιά σας - είμαι εδώ για να σας λύσω όλες τις απορίες!
Προς το παρόν, ας επιστρέψουμε σε αυτήν εδώ την pizza που σας εγγυώμαι ότι θα είναι love at first bite.
Υλικά:
Για μαντεμένια πλάκα ψησίματος Lodge 35 εκ.
Για τη ζύμη:
Για 2 πίτσες
700 γρ αλεύρι πίτσας τύπου 00
2 κτγ αλάτι
1 κτσ ζάχαρη
2 κτγ μαγιά ξηρή στιγμής
350 μλ ζεστό νερό (προσοχή, όχι καυτό)
45 μλ ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη:
(Για 1 πίτσα)
300-400 γρ αλειμμα πραλίνας φουντουκιού με σοκολάτα
20 φρέσκα σμέουρα
30 φρέσκα μύρτιλα
10 φρέσκα μαύρα βατόμουρα
1 μπανάνα
30 γρ λευκή σοκολάτα
πολύχρωμα sprinkles (ό,τι μας αρέσει)
Μέθοδος:
Για τη ζύμη:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και με το εξάρτημα του γάντζου χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για αρκετά λεπτά, ώσπου να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
Μεταφέρουμε τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας και σχηματίζουμε μια μπάλα.
Βάζουμε ξανά τη ζύμη στον κάδο και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για δύο ώρες.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
Τοποθετούμε μέσα τη μαντεμένια πλάκα ψησίματος ώστε να ζεσταθεί.
Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο. Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι και με τα χέρια μας ή με έναν πλάστη, το ανοίγουμε τόσο ώστε να απλωθεί σε όλη τη διάμετρο της πλάκας.
Μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα στο σκεύος και ψήνουμε, για περίπου 20 λεπτά.
Παρακολουθούμε τη ζύμη καθώς ψήνεται. Αν παρατηρήσουμε ότι σε κάποιο σημείο φουσκώνει, ανοίγουμε τον φούρνο στα γρήγορα, την τρυπάμε με προσοχή στο σημείο ελαφρώς και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Βγάζουμε τη ζύμη όταν έχει ροδίσει ελαφρώς και την αφήνουμε να κρυώσει.
Μπορούμε να την αλείψουμε, να τη γαρνίρουμε και να τη σερβίρουμε κατευθείαν ενώ είναι ακόμα ζεστή ή να τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Για την επικάλυψη:
Αλείφουμε την πίτσα με την πραλίνα.
Γαρνίρουμε με τα φρούτα.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα, τη μεταφέρουμε σε ένα μικρό κορνέ και σχεδιάζουμε κάθετες και οριζόντιες γραμμές επάνω στην πίτσα.
Πασπαλίζουμε με τα sprinkles της επιλογής μας.
Σερβίρουμε. Καλή απόλαυση!
Concept, κείμενο, συνταγή, food styling και φωτογράφιση: Madame Gâteaux
Υ.Γ. Μερικές ακόμα ρομαντικές ιδέες!
Sweet pizza with chocolate hazelnut praline and fresh berries
The most romantic day of the year is approaching and since this year we have no other option than spending it at home, how about a romantic dinner for two - and in the end, the sweetest of desserts?
You make a classic pizza dough from scratch and bake it in a cast iron dish. Then, spread it with irresistible chocolate hazelnut praline and garnish it with fresh berries and bananas. Finish it with melted white chocolate and top it off with colourful romantic sprinkles!
Of course, none of this would be possible without the help of our beloved Lodge cast iron pizza dish, which makes the whole procedure easy as pizza pie! By the way, do you use cast iron dishes in your cooking and baking? I’ve been wanting to talk to you about them for ages, because I have loved and fully incorporated them in my repertoire, so I finally have the chance, through our new collaboration with Lodge. For those of you who don’t know it already, Lodge is an American company with 120 years experience in manufacturing cast iron kitchenware. They are based in Tennessee in the USA, but for a few years now, we’ve had a branch here in Greece. This means that you can easily find their cookware and rely on its knowledgeable staff to help you make the best possible choices according to your needs.
Over the next few months, I will be showing you different dishes and cookware, starting with today’s recipe. I will also present different ideas and ways to use them in your kitchen. Now let’s see why cast iron makes such a huge difference in baking and cooking!
Let’s take it from the top. First of all, cast iron is a very resilient material: these dishes, if you follow the care instructions properly, will last for a lifetime - in fact, you will probably pass them to the next generation. Secondly, they are incredibly flexible: You can do literally anything, from cooking on the stove to baking in the oven, to BBQ and roasting on an open fire, on a campsite or in the fireplace. The fact that they don’t contain any other materials (e.g. a plastic handle that would melt), makes its use extremely practical. For example, you can start cooking something on the stove and then finish it in the oven, without changing pans or trays!
But why is cooking with cast iron so special? Cast iron cookware have a natural non-stick finishing and the distribution of heat during cooking is so even that the difference in the result will really surprise you. You might wonder why they are so heavy. It’s exactly their weight and thickness that give your food its particular flavour. I want to emphasize that because they maintain a steady heat inside, the heat distribution is constantly even throughout the whole cooking process, and this is what makes that huge difference. For that reason, it’s very important to heat your cast iron cookware before using them. Thus, the meat, for example, will be perfectly sealed. Your pies will have a nice crust. Your vegetables will caramelise. And so on and so forth.
In other words, I could be waxing lyrical about Lodge for hours. But we will have the opportunity to do all of that through the recipes that will follow. In the meantime, please don’t hesitate to ask me anything you want in your comments - I am here to answer all of your questions!
But for now, let’s get back to this scrumptious pizza, which I can guarantee you, will be love at first bite.
Ingredients:
For a cast iron Lodge pizza dish 35 cm.
For the dough:
(Makes 2 pizzas)
700 g flour type 00
2 tsp salt
1 tbsp sugar
2 tsp instant dry yeast
350 ml warm water (not hot!)
45 ml olive oil
For topping:
(For 1 pizza)
300-400 g chocolate hazelnut praline spread
20 g fresh raspberries, cut in half
30 g fresh blueberries
10 φρέσκα blackberries
1 banana, sliced
30 g white chocolate
sprinkles of your choice
Method:
For the dough:
Place all the ingredients in the mixer’s bowl and with the hook attachement, beat at a medium speed for several minutes, until you have a dough that comes away from the bowl’s sides.
Transfer the dough on a floured surface, work it with your hands and shape it into a ball.
Transfer it back into the bowl and cover with a cloth.
Leave it to double in size, for approx. 2 hours.
When the dough is ready, preheat the oven to 200 degrees.
Place the cast iron dish inside the oven, to get it hot.
Divide the dough in two pieces. Take the first piece and with your hands or a rolling pin, roll it out to a size equal to the dish’s diameter.
Transfer the dough inside the dish and bake for approx. 20’.
Watch the dough as it bakes. If you notice any spots where it rises too much, open the oven door quickly, pierce it with a fork around that spot and continue baking.
Take the dough out of the oven and let it cool down.
You can spread the praline, garnish and serve it while it’s still hot or serve it at room temperature.
For topping:
Spread the praline onto the dough.
Garnish with the fruit.
Melt the chocolate in bain marie or the microwave, transfer it into a small piping bag and use it to draw horizontal and vertical lines on the pizza surface.
Sprinkle with the sprinkles.
Serve and enjoy!
Concept, text, recipe, food styling, photography: Madame Gâteaux
P.S. Here’s some more romantic ideas!