Πορτοκαλόπιτα με ναμελάκα σοκολάτας γάλακτος

Πορτοκαλόπιτα μου ζητήσατε, πορτοκαλόπιτα θα λάβετε! Μια κλασική και πολυαγαπημένη παραδοσιακή συνταγή, ναι; Αλλά, με ένα twist. Γιατί ποιο είναι ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ pairing για οτιδήποτε πορτοκαλένιο; Η σοκολάτα, duh! Στη δική μας version, λοιπόν, η πορτοκαλόπιτα γίνεται μια τούρτα ψυγείου, με 2 στρώσεις: πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας για βάση, και κρεμώδης, δροσιστική ναμελάκα σοκολάτας γάλακτος από πάνω! Στολίστε με λεπτές φέτες πορτοκαλιού ή αφήστε τη λιτή και μίνιμαλ.

Υ.Γ. Επειδή το ξέρω ότι θα μου φάτε τα αυτιά να ρωτάτε τι είναι η ναμελάκα: είναι μια πανεύκολη σοκολατένια κρέμα που πήζει με ζελατίνη - φανταστείτε το σαν μια γκανάς που έχει ζελεδένια υφή.

Υλικά:

Η συνταγή γίνεται σε ταψί 25x35 εκ. από το οποίο μπορούμε να βγάλουμε τετράγωνα κομμάτια ή χρησιμοποιώντας δύο τσέρκια των 16 εκ. να φτιάξουμε 2 μικρές τούρτες (όπως αυτή της φωτογραφίας μας) και να κόψουμε τα περισσεύματα σε μικρότερα κομμάτια.

Για την πορτοκαλόπιτα:

Για το σιρόπι:

350γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

250 μλ νερό

150 μλ φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι (περίπου 4 πορτοκάλια)

Για τη βάση:

1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γρ)

2 πορτοκάλια ολόκληρα

ξύσμα από 4 πορτοκάλια

250 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

150 μλ ηλιέλαιο

100 μλ ελαιόλαδο

250 μλ γάλα πλήρες

3 αυγά μεσαίου μεγέθους

1 κτγ μαγειρική σόδα

1 κτγ μπέικιν πάουντερ

λίγο βούτυρο και αλεύρι, για το ταψί

Για τη ναμελάκα:

320 μλ γάλα πλήρες

110 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

30 γρ σιρόπι γλυκόζης

18 γρ ζελατίνη σε φύλλα (11 φύλλα)

600 γρ κουβερτούρα γάλακτος (ή μαύρη, αν την προτιμάτε)

660 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, κρύα

Μέθοδος:

Για την πορτοκαλόπιτα:

Για το σιρόπι:

  1. Σε μια κατσαρόλα, ζυγίζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό πορτοκάλι.

  2. Σιγοβράζουμε ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.

Για τη βάση:

  1. Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας επάνω στον πάγκο και το αφήνουμε να ξεπαγώσει πολύ καλά.

  2. Σε ένα μεγάλο ταψί, διπλώνουμε ένα-ένα τα φύλλα σαν βεντάλια και τα τοποθετούμε το ένα πλάι στο άλλο έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια του ταψιού.

  3. Ψήνουμε τα φύλλα στους 100 βαθμούς για περίπου 1 ώρα, ώσπου να ξεραθούν, αλλά να μην πάρουν χρώμα.

  4. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

  5. Ενώ ψήνουμε τα φύλλα, σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε 2 πορτοκάλια, ολόκληρα, μέσα σε νερό έτσι ώστε να σκεπάζονται εντελώς, μέχρι να μαλακώσουν.

  6. Όταν τα πορτοκάλια κρυώσουν, τα κόβουμε στα δύο και αφαιρούμε τα κουκούτσια.

  7. Στο μπλέντερ, πολτοποιούμε τα πορτοκάλια.

  8. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο και το γάλα και χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθούν.

  9. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

  10. Τέλος, προσθέτουμε τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.

  11. Μεταφέρουμε το μείγμα μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.

  12. Προσθέτουμε τα ψημένα φύλλα μέσα στο μπολ, σε δόσεις, και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν εντελώς.

  13. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25x35 εκ. και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.

  14. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνειά του.

  15. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 45’. Η πορτοκαλόπιτα είναι έτοιμη όταν η επιφάνειά της έχει χρυσίσει.

  16. Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο, και όπως είναι ζεστή, την περιχύνουμε με το σιρόπι (που πρέπει να έχει κρυώσει) και το αφήνουμε να απορροφηθεί.

  17. Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει καλά.

  18. Καλύπτουμε την πορτοκαλόπιτα με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο ως την επομένη.

Για τη ναμελάκα:

  1. Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό.

  2. Σε ένα κατσαρολάκι, ζυγίζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το σιρόπι γλυκόζης.

  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, τεμαχίζουμε την κουβερτούρα.

  4. Μόλις το γάλα ζεσταθεί τόσο ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη και η γλυκόζη, στύβουμε καλά τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι.

  5. Ανακατεύουμε ώστε να διαλυθούν και έπειτα χύνουμε όλο αυτό το μείγμα μέσα στο μπολ με την κουβερτούρα.

  6. Περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και έπειτα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις, ώσπου να έχουμε ένα λείο μείγμα.

  7. Μόλις το μείγμα κρυώσει λίγο, ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, που πρέπει να είναι κρύα και ανακατεύουμε ώσπου να έχουμε ένα λείο μείγμα.

  8. Χύνουμε το μείγμα μέσα στο ταψί με την πορτοκαλόπιτα.

  9. Τοποθετούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες ώσπου η ναμελάκα να στερεοποιηθεί και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

  10. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο στρογγυλά τσέρκια των 16 εκ. (όπως έκανα εγώ) και να κόψουμε με αυτά δύο κομμάτια, βυθίζοντάς τα μέσα στην πορτοκαλόπιτα. Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα μέσα στα τσέρκια, όπως είναι, και γεμίζουμε τα δύο τσέρκια μέχρι επάνω με το μείγμα σοκολάτας.ΦΥΣΙΚΑ δεν πετάμε τίποτα! Μπορούμε να επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία, με μικρότερα ατομικά τσέρκια για την υπόλοιπη πορτοκαλόπιτα ή να κόψουμε την υπόλοιπη πορτοκαλόπιτα σε μικρά κομμάτια.

Υ.Γ. Περισσότερες δροσιστικές σοκολατένιες συνταγές:

 
Previous
Previous

Σιροπιαστή στριφτόπιτα με μαύρη σοκολάτα και αμύγδαλα

Next
Next

Γρανίτα πεπόνι & καρπούζι με λευκό κρασί και λάιμ