Χρωματιστά σοκολατένια γλειφιτζούρια και πλάκες σοκολάτας

 
 
 

Ένα από τα χαρακτηριστικά της ζαχαροπλαστικής που αγαπώ είναι πως με τη χρήση χρωμάτων σου δίνει την ευκαιρία μερικές φορές να νιώσεις λίγο σαν ζωγράφος! Ένα παιδικό πάρτι έγινε η ευκαιρία να πειραματιστώ με τη σοκολάτα και να δημιουργήσω αυτά τα κουκλίστικα ροζ γλειφιτζούρια και τις γαλάζιες μπάρες σοκολάτας, που πήρε κάθε παιδάκι στο σπίτι του μετά το πάρτι! Είναι μια όμορφη ιδέα για δωράκια και είναι πραγματικά πολύ εύκολο και οικονομικό να φτιάξετε κι εσείς κάτι αντίστοιχο στο σπίτι, που μπορείτε να χαρίσετε σε γενέθλια, γιορτές, βαπτίσεις και baby showers. Το μόνο που χρειάζεστε, είναι χρώματα σοκολάτας και καλούπια της επιλογής σας - αν και πραγματικά μπορείτε και να πειραματιστείτε freestyle χωρίς καλούπια. Εγώ βρήκα όλα τα υλικά που χρειαζόμουν στο αγαπημένο μου ελληνικό site Party Alphabet, που έχει εξειδικευμένα υλικά ζαχαροπλαστικής και αναλώσιμα για πάρτι κάθε είδους και θεματικής. ΜΙα πρόχειρη ματιά στην άψογα στημένη αυτή ιστοσελίδα θα σας κάνει να θέλετε να οργανώσετε πάρτι ΤΩΡΑ, μόνο και μόνο για να έχετε την ευκαιρία να παίξετε με όλα αυτά τα πολύχρωμα κοκοψιψίνια και μπλιμπλίκια.

Υλικά και εργαλεία:

Λευκή σοκολάτα (περίπου 1 κιλό για 5 πλάκες σοκολάτας και 15 γλειφιτζούρια)

Ροζ χρώμα σοκολάτας (λιποδιαλυτό)

Γαλάζιο χρώμα σοκολάτας (λιποδιαλυτό)

Sprinkles, ποπκόρν, κασκάς καρδούλες, πέρλες και ό,τι άλλο σας αρέσει

Βέργες για γλειφιτζούρια (χάρτινες ή πλαστικές)

Φόρμες σιλικόνης

Μέθοδος:

Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χρώμα και ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε την απόχρωση που μας αρέσει. O λόγος που χρειαζόμαστε ειδικά χρώματα σοκολάτας είναι ότι σε αντίθεση με τα συνήθη χρώματα ζαχαροπλαστικής που αγοράζουμε στο σουπερμάρκετ, αυτά είναι λιποδιαλυτά, οπότε δε αλλοιώνουν την υφή της σοκολάτας μας.

Εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο λευκό χρώμα σοκολάτας, για να φύγει η κιτρινωπή απόχρωση που έχει από φυσικού της η λευκή σοκολάτα και να πετύχουμε πιο “καθαρό” ροζ και γαλάζιο χρώμα.

Τοποθετούμε τα στολίδια στις φόρμες μας.

Γεμίζουμε τις φόρμες με σοκολάτα και αν θέλουμε, βάζουμε στολίδια και από την άλλη πλευρά.

Τοποθετούμε τις φόρμες στο ψυγείο. Όταν η σοκολάτα σκληρύνει, μπορούμε να ξεφορμάρουμε.

Εάν θέλουμε τα στολίδια να είναι πιο εμφανή στην επιφάνεια της σοκολάτας, μπορούμε αφού τη βγάλουμε από το ψυγείο, να την τοποθετήσουμε για λίγα δευτερόλεπτα στα μικροκύματα (τόσο ώστε να λιώσει ελάχιστα χωρίς όμως να χάσει το σχήμα της) και πασπαλίζουμε ξανά με στολίδια, έτσι ώστε να κολλήσουν επάνω.

Εάν θέλουμε, τοποθετούμε τα γλειφιτζούρια και τις σοκολάτες σε σακουλάκια και τα κλείνουμε με κορδέλες ή με αυτοκόλλητα. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη: μπορείτε να τυπώσετε ή να φτιάξετε χειρόγραφες καρτούλες με το όνομα του/της εορτάζοντος/ουσας και τα χρόνια πολλά ή να ψάξετε στο διαδίκτυο και να βρείτε ένα σωρό ακόμα όμορφες ιδέες για να δώσετε την προσωπική σας πινελιά στο δώρο που ετοιμάσατε. Και μην ξεχνάτε: το χειροποίητο δώρο έχει άλλη αξία!

Υ.Γ. Στο επόμενο διάστημα, θα σας δείξουμε και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χρώματα σοκολάτας ώστε να φτιάξετε ξεχωριστά γλυκίσματα!

 
 

Pink chocolate lollipops and blue chocolate bars for kids parties

Recipe in English

One thing I love about pastry is that with the use of food colouring, you sometimes get the chance to feel a little bit like an artist! A kids’ party gave me the opportunity to experiment with chocolate and to create these super cute pink lollies and baby blue chocolate bars, that were given to the little guests at the end of the party. It’s a wonderful idea for prezzies and it’s really very easy (and cheap) to make something like this at home. You can give these treats as presents on birthdays, namedays, baptisms and baby showers. All you need, is food colouring suitable for chocolate and the moulds of your choice - although you can actually experiment free-style without moulds as well. I found everything I needed in my favourite website Party Alphabet, that sells specialised pastry ingredients and tools, and party equipment for every conceivable style and theme. A quick look on their beautifully organised website is probably going to make you wanna plan a party NOW, just so that you get a chance to play with all those colourful thingybobbies and whatchamacallits.

Ingredients and equipment:

White chocolate (around 1 kilo for 5 chocolate bars and 15 lollipops)

Pink chocolate food colouring (fat based)

Blue chocolate food colouring (fat based)

Sprinkles, popcorn, pearls and anything else you like

Lollipop sticks (plastic or paper)

Silicone moulds

Method:

Break the chocolate in small pieces, put it in a bowl and melt it in a bain mari or in the microwave.

Add the colour gradually, until you get the shade you like. The reason why we need special colours for chocolate is that unlike the common food colouring that we can buy in the supermarket, these colours are fat based, which means that they will not ruin the texture of the chocolate once you mix them together.

Tip: If you want, you can add a little bit of white colouring in your chocolate. This will help get rid of the yellowness of the white chocolate and achieve a more clear pink or blue.

Put the sprinkles etc. in your moulds.

Pour the chocolate in the moulds. If you want, you can add more sprinkles on this side.

Place the moulds in the fridge. When the chocolate is hard, you can demould it.

If you want the sprinkles to be more pronounced on the surface of the chocolate, you can place it for a few seconds in the microwave after you remove it from the fridge. Melt is only a tiny bit: you want to be able to make the sprinkles stick to it, without losing the shape.

If you want, you can put the treats in individual nylon bags and close them with ribbons or stickers. Let your imagination run wild: you can print or draw your own little labels with the name of the birthday boy or girl or write Happy Birthday on them. Or, look on the web for millions of wonderful little ideas to put your personal touch in the present you made. And don’t forget: a present that’s handmade holds a special value!

P.S. Stay tuned: in the following days, we’ll show you more recipes and ways you can use the chocolate food colours!

 
 
 
 
Previous
Previous

Καμαμπέρ ψητό στον φούρνο με σος κόκκινων φρούτων

Next
Next

Κέικ με λεμόνι και λεβάντα