Κέικ με λεμόνι και λεβάντα
Μου είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω ΜΟΝΟ ΜΙΑ λουλουδένια γεύση, αλλά με το μαχαίρι στο λαιμό θα πω μάλλον τη λεβάντα! Όσοι μας παρακολουθείτε καιρό, θα έχετε σίγουρα δει πολλές συνταγές με λεβάντα στο blog μας, αλλά και στο afternoon tea μενού του Tearoom μας, ενώ όσοι από εσάς έχετε επισκεφτεί το Tearoom μας από κοντά θα έχετε σίγουρα προσέξει και τις λεβάντες που δεσπόζουν στον κήπο μας! Αυτές οι λεβάντες, λοιπόν, σήμερα έγιναν σιρόπι και έδωσαν τη γεύση και το άρωμά τους σε ένα υπέροχο κέικ με βάση το λεμόνι (επίσης από τον κήπο μας), αλλά στόλισαν και τα βάζα του Tearoom! Με το σιρόπι αυτό, μπορείτε να φτιάξετε κι άλλες συνταγές - stay tuned γιατί τις επόμενες μέρες θα ανεβάσουμε κι άλλες ιδέες.
Υλικά:
Για ένα bundt cake 2,5 λίτρων
Για το σιρόπι λεβάντας:
300 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
200 μλ νερό
2.5 κτσ λεβάντα αποξηραμένη ή φρέσκια ψιλοκομμένη
Για το κέικ:
300 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
180 γρ βούτυρο, ανάλατο, μαλακό
60 γρ τυρί κρέμα (πλήρες)
5 αυγά
320 γρ αλεύρι μαλακό 1 κτγ μπέικιν πάουντερ
1/2 κτγ αλάτι
2 κτγ αποξηραμένη λεβάντα ή ψιλοκομμένη φρέσκια (προαιρετικά)
ξύσμα από 2 λεμόνια
χυμός από 1 λεμόνι (περ. 40 γρ)
3 κτσ σιρόπι λεβάντας
3 κτσ γάλα πλήρες
Για το γλάσο:
300 γρ ζάχαρη άχνη
3 κτγ σιρόπι λεβάντας
2-3 κτγ γάλα πλήρες
Μέθοδος:
Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν βράση, ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη και το σιρόπι να πήξει ελαφρώς. Βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη λεβάντα, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε. Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη για μισή ώρα. Σουρώνουμε και μεταφέρουμε το σιρόπι σε αποστειρωμένο βάζο. Όταν κρυώσει, το τοποθετούμε στο ψυγείο.
Για το κέικ:
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο και το τυρί, ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν. Σε ένα μπολ, ζυγίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη λεβάντα και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο μπολ, ζυγίζουμε το λεμόνι (ξύσμα και χυμό), το γάλα και το σιρόπι. Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά και τα υγρά στο μίξερ εναλλάξ και χτυπάμε ώσπου να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο. Τεστάρουμε βυθίζοντας στο κέικ μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού το αναποδογυρίσουμε και το ξεφορμάρουμε.
Για το γλάσο:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το σιρόπι και προσθέτουμε όσο γάλα χρειαστεί ώστε να έχουμε ένα παχύρρευστο, λείο γλάσο. Περιχύνουμε το κέικ και πασπαλίζουμε με λεβάντα. Στολίζουμε με κλαράκια από φρέσκια λεβάντα και σερβίρουμε.
Lavender and lemon bundt cake
Recipe in English
It’s almost impossible for me to choose JUST ONE floral flavour, but if you stick a gun to my head I will probably have to say lavender! The ones of you that have been following us for a while will probably have seen many lavender recipes on our blog, as well as the afternoon tea menu of our Tearoom, and the ones of you that have visited us will definitely have noticed that lavender bushes are a prevailing feature of our garden! These lavenders, today, became a syrup and gave their distinct flavour and aroma to a wonderful lemon cake (made also with lemons from our garden), and also decorated the vases of our Tearoom! With this syrup, you can make many more recipes - so stay tuned, because we will be posting more ideas in the following days.
Ingredients:
For a 2.5 lt bundt cake
For the syrup:
300 g white caster sugar
200 ml water
2.5 tbsp lavender (dried or freshly chopped)
For the cake:
300 g white caster sugar
180 g butter, unsalted, soft
60 g cream cheese (full fat)
5 eggs
320 g soft flour
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt
2 tsp lavender (dried or freshly chopped)
zest of 2 lemons
juice of 1 lemon (around 40 g)
3 tbsp lavender syrup
3 tbsp milk (full fat)
For the glaze:
300 g powdered sugar
3 tsp lavender syrup
2-3 tsp milk (full fat)
Method:
For the syrup:
In a pot, mix the sugar and water and bring it to a boil, until the sugar is dissolved and the syrup has slightly thickened. Remove the pot from the stove, mix in the lavender, cover and leave the pot on the side for 30’. Strain the syrup and transfer it into a sterilised jar. When it reaches room temperature, transfer it to the fridge.
For the cake:
Beat the butter, sugar and cream cheese in the mixer until white and fluffy. Add the eggs and beat until incorporated. In a bowl, weigh the flour, baking powder, salt and lavender and mix. In a second bowl, weigh the lemon (zest and juice), the syrup and the milk. Add the dry and wet ingredients interchangeably to the mixer and mix until you get a smooth batter.
Transfer the batter to a buttered mould and bake at 170 degrees in a preheated oven. Test by inserting a toothpick: if it comes out dry, the cake is ready.
Take the cake out off the oven and leave it to cool down completely before turning upside down and demoulding.
For the glaze:
In a bowl, mix the powdered sugar and syrup and add just as much milk as it needs in order to get a smooth glaze. Pour the glaze on the cake and sprinkle with lavender. Decorate with freshly cur lavender sprigs and serve.