Περσικά κέικ της αγάπης για την Ημέρα των Ερωτευμένων
Ο μύθος λέει πως μια γυναίκα από την Περσία αγάπησε με πάθος έναν πρίγκηπα, και για να τον κάνει να την ερωτευτεί, του έφτιαξε αυτό το κέικ. Δεν γνωρίζουμε περισσότερα για το αποτέλεσμα του κόπου της, αλλά επειδή πιστεύω ακράδαντα πως ο έρωτας περνάει όντως από το στομάχι, θα έλεγα να δοκιμάσετε την τύχη σας με αυτά εδώ τα υπέροχα mini cakes. Κι αν δεν σας ερωτευτεί το αντικείμενο του πόθου σας, θα σας μείνουν τα κέικ για παρηγοριά!
Αγαπώ πολύ την περσική κουζίνα με τα έντονα αρώματά της, και ακόμα περισσότερο τη ζαχαροπλαστική της, όπου κυριαρχούν τα αρώματα του τριαντάφυλλου και του φιστικιού. Η συνταγή για το περσικό κέικ της αγάπης δεν είναι μία, στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε δεκάδες παραλλαγές, όμως το ροδόνερο και το φιστίκι περιέχονται στις περισσότερες. Κάποιες παραλλαγές χρησιμοποιούν σαφράν, μια ενδιαφέρουσα ομολογουμένως ιδέα, και κάποιες άλλες ορίζουν τη χρήση σιμιγδαλιού. Εμείς, κατόπιν εξονυχιστικής έρευνας, καταλήξαμε στη δική μας, πιο σύγχρονη εκδοχή με ένα μαλακό και ελαφρώς υγρό παντεσπάνι από φιστίκι και αμύγδαλο, αρωματισμένο με κάρδαμο, και μια μεταξένια βουτυρόκρεμα με μπόλικο ροδόνερο!
Μπορείτε να φτιάξετε μίνι κέικ όπως εμείς, ή ένα μεγάλο, ή ακόμα και ένα bundt cake και να το στολίσετε με αποξηραμένα ροδοπέταλα ή με φρέσκα, βρώσιμα ροδοπέταλα, είτε με ζαχαρωμένα ροδοπέταλα όπως εμείς. Σε κάθε περίπτωση, η κουζίνα σας θα μυρίσει φανταστικά και τα παστέλ ροζ και φιστικί χρώματα του κέικ θα σας φτιάξουν το δίχως άλλο τη διάθεση!
Υλικά:
Για το παντεσπάνι:
200 γρ αλεύρι μαλακό
100 γρ φιστίκια Αιγίνης ωμά, ανάλατα (χωρίς το κέλυφος)
100 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα, ωμά, ανάλατα
1 & 1/2 κτγ κάρδαμο τριμμένο
1 πρέζα αλάτι
3 κτγ μπέικιν πάουντερ
180 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ βούτυρο ανάλατο, κρύο
3 αυγά
230 γρ γιαούρτι στραγγιστό
Για τη βουτυρόκρεμα:
300 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό
600 γρ ζάχαρη άχνη
ροδόνερο (όσο θέλουμε)
ροζ ή κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Μέθοδος:
Για το παντεσπάνι:
Στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το φιστίκι, το αμύγδαλο, το κάρδαμο, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια και χτυπάμε σε χαμηλή προς μεσαία ταχύτητα ώσπου το μείγμα να αποκτήσει υφή σαν ψίχουλα.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα.
Προσθέτουμε σταδιακά το γιαούρτι και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Στρώνουμε ένα τετράγωνο τσέρκι 24 x 24 εκ. ή ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί. Γεμίζουμε το τσέρκι κατά τα 2/3 με το μείγμα, ισιώνουμε με μια σπάτουλα την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο. Το κέικ είναι έτοιμο όταν, βυθίζοντας μέσα μια οδοντογλυφίδα, αυτή βγαίνει στεγνή. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και ξεφορμάρουμε.
Για τη βουτυρόκρεμα και τη συναρμολόγηση:
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη ώσπου να γίνει μια λεία, γυαλιστερή κρέμα. Προσθέτουμε όσο ροδόνερο θέλουμε, και λίγο ροζ ή κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Κόβουμε το κέικ σε δύο οριζόντιες φέτες με πριονωτό μαχαίρι. Με ένα στρογγυλό κουπ-πατ διαμέτρου 6 εκ. κόβουμε όσο περισσότερους κύκλους μπορούμε.
Γεμίζουμε ένα κορνέ με μύτη τύπου κλειστό αστέρι με την κρέμα και σχηματίζουμε ροζέτες πάνω σε κάθε κύκλο. Τοποθετούμε δύο κύκλους τον ένα πάνω στον άλλο (ή και τρεις, αν θέλουμε περισσότερο ύψος.)
Διακοσμούμε με φιστίκι Αιγίνης και ροδοπέταλα.
Φυλάμε τα κέικ στο ψυγείο, μέσα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, για 3-4 μέρες.