Μπισκότα με καρύδια πεκάν και γλάσο από σιρόπι σφενδάμου

Νομίζω πως τα πεκάν είναι κάπως υποτιμημένα στη χώρα μας - ίσως επειδή είναι ένας από τους πιο ακριβούς ξηρούς καρπούς, ίσως επειδή δεν καλλιεργούνται συστηματικά εδώ (εξ’ ου και το κόστος), πάντως δεν τα συναντάς συχνά σε συνταγές. Εγώ ωστόσο τα λατρεύω και ο συνδυασμός τους με το σιρόπι σφενδάμου, που μας έρχεται από τη βόρεια Αμερική, είναι ακαταμάχητος! Η ξυλώδης μεν, αλλά αρκετά πιο γλυκιά γεύση τους σε σχέση με τα κοινά καρύδια είναι απίθανη σε αυτά εδώ τα μπισκότα.

Μπορείτε βέβαια να φτιάξετε την ίδια συνταγή και με καρύδια, αν θέλετε. Θα σας πω ωστόσο ένα τιπ, που αφορά όλους τους ξηρούς καρπούς στη ζαχαροπλαστική: μην παραλείπετε ποτέ να τους καβουρδίζετε πριν τους χρησιμοποιήσετε σε συνταγές. Ξέρω τι σκέφτεστε: αλήθεια τώρα αυτό το έξτρα βήμα που θα φάει δέκα λεπτά από τη ζωή μου κάνει τόσο μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα; Ναι, κάνει, θα σας απαντήσω εμφατικά. Το καβούρδισμα ενεργοποιεί τα έλαια των ξηρών καρπών, τα οποία βγαίνουν στην επιφάνειά τους και τους κάνουν πιο τραγανούς και αρωματικούς. Μα σάμπως είναι τυχαίο ότι στα λίγα αυτά λεπτά μοσχοβολάει όλο το σπίτι; Όταν έχετε προσθέσει ξηρούς καρπούς σε μια παρασκευή, καλύπτονται από άλλα υλικά και δεν επιτυχνάνεται η ίδια διαδικασία γιατί δεν θερμαίνονται ούτε άμεσα ούτε επαρκώς. Προσοχή μόνο μην το παρακάνετε γιατί η γραμμή που χωρίζει το καβούρδισμένο από το αρπαγμένο είναι λεπτή και είναι ζήτημα δευτερολέπτων. Σημαντικό επίσης είνα να ψύχετε τα μπισκότα πριν τα ψήσετε, διότι έτσι θα κρατήσουν καλύτερα το σχήμα τους. Πάμε τώρα να δούμε πώς θα τα φτιάξετε, γιατί έρχονται και οι γιορτές και γιορτές χωρίς φρεσκοψημένα μπισκότα στο σπίτι και κουζίνα γεμάτη μυρωδιές είναι σαν ψαρόσουπα χωρίς ψάρι.

Υλικά:

Για τα μπισκότα:

150 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό

90 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

1 κτσ σιρόπι σφενδάμου

220 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

1/2 κτγ αλάτι

60 γρ καρύδια πεκάν, χοντροκομμένα

Για το γλάσο σφενδάμου:

1 κτσ βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

120 γρ ζάχαρη αχνη

80-100 γρ σιρόπι σφενδάμου

10-15 πεκάν, πολύ ψιλοκομμένα

Μέθοδος:

Για τα μπισκότα:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη και το σιρόπι ώσπου να αφρατέψουν.

  2. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το προσθέτουμε στον κάδο, χτυπώντας ώσπου να ενσωματωθεί.

  3. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πεκάν και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν και να αποκτήσουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

  4. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε πάχος 0.5 εκ.

  5. Κόβουμε μπισκότα με ένα κουπ πατ της επιλογής μας.

  6. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα τοποθετούμε επάνω.

  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για περίπου 15-18’.

  8. Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά προτού τα γλασώσουμε.

Για το γλάσο σφενδάμου:

  1. Σε ένα μπολ, ζυγίζουμε τη ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο.

  2. Αρχίζουμε να προσθέτουμε το σιρόπι, ανακατεύοντας σταδιακά. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε όσο πάρει μέχρι να αποκτήσει το γλάσο μας την επιθυμητή υφή: τόσο ρευστό ώστε να μπορούμε να βουτήξουμε τα μπισκότα μέσα και τόσο ρευστό ώστε να “στέκεται” όταν τα σηκώνουμε, έτσι ώστε να πήξει.

  3. Βυθίζουμε τα μπισκότα μέσα στο γλάσο ένα-ένα και τα ακουμπάμε επάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

  4. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο πεκάν και περιμένουμε μερικά λεπτά ώσπου το γλάσο να πήξει.

  5. Αποθηκεύουμε τα μπισκότα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα στις στρώσεις.

  6. Φυλάμε τα μπισκότα εκτός ψυγείου, για 4-5 μέρες.

Υ.Γ. Δείτε ακόμα:

 
Previous
Previous

Gin mule με αχλάδι, φασκόμηλο & Three Cents Ginger Beer

Next
Next

Σοκολατένιο κέικ με ιστό αράχνης