Σοκολατένιο κέικ με ιστό αράχνης

Το Halloween έφτασε και δεν θα μπορούσαμε να σας αφήσουμε χωρίς το καθιερωμένο μας πια spooky cake. Φέτος, φτιάξαμε ένα λαχταριστό, ζουμερό σοκολατένιο κέικ με βουτυρόκρεμα, διακοσμημένο με ιστό αράχνης! Η τεχνική που θα σας δείξουμε είναι πολύ πιο εύκολη από όσο νομίζετε - και πάρα πολύ διασκεδαστική! Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μερικά λευκά μάρσμαλοους από το σουπερμάρκετ και πλαστικές αραχνούλες από κάποιο παιχνιδάδικο ή κατάστημα εποχιακών ειδών. Εμείς κάθε χρόνο γιορτάζουμε το Halloween με μαραθώνιους ταινιών και σειρών τρόμου, spooky σπιτικά κοκτέιλ και άφθονο snacking. Απόψε θα δούμε το Cabinet of Curiosities του Guillermo del Toro και το περιμένουμε πώς και τι. Εσείς πώς θα γιορτάσετε το Halloween;

Υλικά:

Για δύο τσέρκια των 16 εκ.

Για το κέικ:

250 γρ αλεύρι μαλακό

350 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

90 γρ κακάο

2 κτγ μπέικιν πάουντερ

1 κτγ μαγειρική σόδα

1/2 κτγ αλάτι

2 αυγά

230 μλ ξινόγαλα

100 μλ ηλιέλαιο

150 μλ νερό βραστό

Για τη βουτυρόκρεμα:

3 ασπράδια από μεσαία αυγά

250 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

νερό (ίσα-ίσα όσο χρειάζεται για να σκεπάσει τη ζάχαρη μέσα στο κατσαρολάκι)

350 γρ βούτυρο ανάλατο

8 κτσ κακάο

250 γρ κουβερτούρα

Για τον ιστό αράχνης:

μια σακούλα λευκά μάρσμαλοους

μερικές πλαστικές αράχνες

Μέθοδος:

Για το κέικ:

  1. Στον κάδο του μίξερ, ζυγίζουμε τα ξηρά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, μπέικιν πάουντερ, σόδα, αλάτι) και ανακατεύουμε.

  2. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.

  3. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το ξινόγαλα και το νερό και χτυπάμε ώσπου να έχουμε ένα λείο, ομοιόμορφο μείγμα.

  4. Στρώνουμε δύο τσέρκια των 16 εκ. με αλουμινόχαρτο και τα τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου.

  5. Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο τσέρκια.

  6. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για περίπου 40’.

  7. Για να δούμε αν τα κέικ είναι έτοιμα, βυθίζουμε στο κέντρο τους μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει εντελώς στεγνή, ξεφουρνίζουμε.

  8. Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν εντελώς επάνω σε μια σχάρα.

  9. Ξεφορμάρουμε τα κέικ. Αν θέλουμε, μπορούμε να ψήσουμε τα κέικ από την προηγούμενη μέρα και όταν τα ξεφορμάρουμε, να τα τυλίξουμε με μεμβράνη μέχρι να έρθει η ώρα να ολοκληρώσουμε το κέικ.

Για τη βουτυρόκρεμα:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια για αρκετά λεπτά, ώσπου να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.

  2. Σε ένα κατσαρολάκι, τοποθετούμε τη ζάχαρη και τη σκεπάζουμε ίσα-ίσα με νερό.

  3. Βράζουμε, παρακολουθώντας τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.

  4. Μόλις φτάσει τους 118-120 βαθμούς, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από το μάτι.

  5. Αμέσως χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά με σταθερή ροή το σιρόπι, με το μίξερ σε κίνηση.

  6. Μόλις χύσουμε μέσα όλο το σιρόπι, ανεβάζουμε την ταχύτητα ξανά και χτυπάμε για αρκετά λεπτά, ώσπου το μείγμα να κρυώσει. Θα καταλάβουμε τη θερμοκρασία του, πιάνοντας με τα χέρια μας τη βάση του κάδου.

  7. Στον φούρνο μικροκυμάτων, ζεσταίνουμε το βούτυρο ώσπου να γίνει πολύ μαλακό, αλλά να μη λιώσει (περίπου 40’’-60’’).

  8. Με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε το βούτυρο κομματάκι-κομματάκι στον κάδο, περιμένοντας να απορροφηθεί κάθε κομματάκι προτού ρίξουμε μέσα το επόμενο.

  9. Όταν έχουμε μια λεία, πηχτή βουτυρόκρεμα, προσθέτουμε το κακάο και χτυπάμε ώσπου το χρώμα να είναι ομοιόμορφο.

  10. Λιώνουμε τη σοκολάτα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί και την προσθέτουμε στο μίξερ.

  11. Χτυπάμε ώσπου η σοκολάτα να ενσωματωθεί και να έχουμε μια λεία, σοκολατένια βουτυρόκρεμα.

Tip 1: Το πόσο σκούρο θα βγει το χρώμα της βουτυρόκρεμας εξαρτάται από το πόσο σκούρο θα είναι το κακάο που θα χρησιμοποιήσουμε. Το χρώμα του κακάο διαφέρει πολύ από μάρκα σε μάρκα. Αν θέλουμε μια πολύ σκούρα βουτυρόκρεμα, μπορούμε να προμηθευτούμε μαύρο κακάο από καταστήματα βιολογικών τροφίμων ή από το διαδίκτυο ή εναλλακτικά να προσθέσουμε στη βουτυρόκρεμα μαύρο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε περισσότερο κακάο ή σοκολάτα γιατί η βουτυρόκρεμα δεν θα τα “σηκώσει”, θα επηρεάσουν την υφή της.

Tip 2: Πιθανότατα θα σας περισσέψει λίγη βουτυρόκρεμα. Φυλάξτε τη στο ψυγείο σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς (κρατάει τουλάχιστον 2 βδομάδες) και χρησιμοποιήστε τη για να γεμίσετε μπισκότα ή μακαρόν! Όταν τη βγάλετε από το ψυγείο, θα πρέπει να τη χτυπήσετε για αρκετή ώρα στο μίξερ με το φτερό ώστε να μαλακώσει ξανά.

Για τη συναρμολόγηση και τη διακόσμηση:

  1. Τα κέικ μας θα έχουν φουσκώσει λίγο στην επιφάνεια, οπότε τα κόβουμε πάνω-πάνω με ένα πριονωτό μαχαίρι ώστε να είναι εντελώς επίπεδα.

  2. Τοποθετούμε το ένα κέικ σε μια πιατέλα (ή τροχό για τούρτες, αν έχουμε) και αλείφουμε με βουτυρόκρεμα την επιφάνειά του, δημιουργώντας μια παχιά, λεία στρώση.

  3. Καλύπτουμε με το δεύτερο κέικ.

  4. Αλείφουμε βουτυρόκρεμα στην επιφάνεια και στα πλαϊνά όλου του κέικ και ισιώνουμε με μια σπάτουλα.

  5. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 30’.

  6. Μόλις η πρώτη στρώση βουτυρόκρεμας έχει στερεοποιηθεί, καλύπτουμε με μια δεύτερη στρώση.

  7. Ξανατοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30’.

  8. Βάζουμε τα μάρσμαλοους σε ένα μπολ και τα ζεσταίνουμε στα μικροκύματα για 20’’, ώσπου να λιώσουν.

  9. Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε πολύ καλά τα λιωμένα μάρσμαλοους ώστε να έχουμε ένα λείο μείγμα και με τη βοήθεια ενός δεύτερου πιρουνιού, τράβαμε πηρουνιές από το μείγμα, τεντώνοντάς τις ώστε να δημιουργήσουμε μακριές “κλωστές”.

  10. Στολίζουμε την τούρτα με “κλωστές” από μάρσμαλοους, ακατάστατα, έτσι ώστε να μοιάζουν με ιστό αράχνης. Θα χρειαστεί να ξαναζεστάνουμε τα μάρσμαλοους αρκετές φορές ενδιάμεσα, γιατί μόλις κρυώνει λίγο, στερεοποιείται ξανά.

  11. Τοποθετούμε τις πλαστικές αραχνούλες πάνω στην τούρτα και σερβίρουμε!

Υ.Γ. Ιδέες για το Halloween:

Previous
Previous

Μπισκότα με καρύδια πεκάν και γλάσο από σιρόπι σφενδάμου

Next
Next

Ροζ moon milk με ασβαγκάντα για βραδινή χαλάρωση