Μαρμπρέ κέικ με μαύρη σοκολάτα και μόκα

 
 
 

Δεν είναι γνωστή η ακριβής προέλευση των κέικ μαρμπρέ (αν και λέγεται πως πρωτοεμφανίστηκαν τον 19ο αιώνα στη Γερμανία), όμως, όποιος και να τα επινόησε, του είμαι ευγνώμων. Είναι πραγματικά ιδιοφυές: δύο γεύσεις σε ένα κέικ - δηλαδή, τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από τη ζωή; Αυτό το κέικ είναι από τα πιο νόστιμα του ρεπερτορίου μου, οπότε ειλικρινά αποφεύγω να το φτιάχνω στο σπίτι γιατί το τρώμε όλο με τη μία. Σήμερα, όμως, θυσιάστηκα για να σας το δείξω.

Αυτό το κέικ είναι τόσο νόστιμο, που δεν χρειάζεται κανένα απολύτως γλάσο.

Υλικά:

Για το μείγμα μαύρης σοκολάτας:

125 γρ βούτυρο ανάλατο

250 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

4 αυγά

100 γρ μαύρη σοκολάτα λιωμένη

120 γρ γιαούρτι

200 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

25 γρ κακάο

Για το μείγμα μόκα:

125 γρ βούτυρο ανάλατο

250 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

4 αυγά

100 γρ λευκή σοκολάτα λιωμένη

100 γρ γιαούρτι

2 κτσ εσπρέσο διαλυμένος σε 1 κτσ βραστό νερό

225 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

 
 

Μέθοδος:

Στον κάδο του μίξερ ετοιμάζουμε το μείγμα μαύρης σοκολάτας: χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να αφρατέψει.

Προσθέτουμε τα υγρά υλικά (γιαούρτι, σοκολάτα) εναλλάξ με τα ξηρά (αλεύρι, κακάο) και χτυπάμε ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο, λείο μείγμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα άλλο μπολ, πλένουμε τον κάδο και ετοιμάζουμε το μείγμα μόκα: χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να αφρατέψει.

Προσθέτουμε τα υγρά υλικά (γιαούρτι, σοκολάτα, εσπρέσο) εναλλάξ με το αλεύρι και χτυπάμε ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο, λείο μείγμα.

Τοποθετούμε στη βουτυρωμένη φόρμα μας εναλλάξ μεγάλες κουταλιές από τα δύο μείγματα έτσι ώστε να δημιουργηθεί στο ψήσιμο το εφέ μαρμάρου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, ώσπου το κέικ να ροδίσει.

Τεστάρουμε βυθίζοντας μέσα μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.

 
 

Marbled bundt cake with dark chocolate and mocha

Recipe in English

The exact origin of marbled cake is unfortunately not known (although it is said they first appeared in Germany in the 19th century), but I will be forever grateful to whoever came up with the idea. It is truly ingenious: TWO flavours in ONE cake - I mean, what more could one ask for in life? This is one of the most delicious cakes of my repertoire, so I honestly try to avoid making it at home, because we end up eating it all in one go. Today, though, I am making a sacrifice in order to show it to you.

This cake is so tasty that it doesn’t even need a glaze.

Ingredients:

For the dark chocolate mix:

125 g butter, unsalted

250 g white caster sugar

4 eggs

100 g dark chocolate, melted

120 g yoghurt

200 g self raising flour

25 g cocoa

For the mocha mix:

125 g butter, unsalted

250 g white caster sugar

4 eggs

100 g white chocolate, melted

100 g yoghurt

2 tbsp espresso mix with 1 tbsp boiled water

225 g self-raising flour

 
 

Method:

Prepare the dark chocolate cake mix: in the mixer, beat together the butter and the sugar until white and fluffy.

Add the eggs, one by one and beat until the mix is fluffy.

Add the wet ingredients (yoghurt, chocolate) interchangeably with the dry ingredients (cocoa, flour) and beat until the mix is fluffy and smooth.

Transfer the mix in a bowl, wash the bowl of the mixer and prepare the mocha cake mix: beat together the butter and the sugar until white and fluffy.

Add the eggs, one by one and beat until the mix is fluffy.

Add the wet ingredients (yoghurt, chocolate, coffee) interchangeably with the flour and beat until the mix is fluffy and smooth.

Add big spoonfuls of the two cake mixes in your bundt mould interchangebly in order to create the marbled effect.

Bake in a preheated at 180 degrees oven, until the cake turns golden brown.

Test with a toothpick: if it comes out dry, the cake is ready.

 
 
 
 
Previous
Previous

Ανοιξιάτικη quiche με σπαράγγια και αρακά

Next
Next

Τζιν τόνικ με σιρόπι από άνθη εσπεριδοειδών