Ανοιξιάτικη quiche με σπαράγγια και αρακά

 

Η αδυναμία μου στις τάρτες, αλμυρές και γλυκές, νομίζω πως είναι πασιφανής. Ιδού, λοιπόν, ακόμα μία συνταγή για μια quiche που είναι ό,τι πρέπει για αυτή την εποχή! Στο μανάβικο τις προάλλες βρήκα αυτά τα πανέμορφα λεπτά σπαράγγια, οπότε ήταν αναπόφευκτο να φτιάξω μια quiche. Με όσα μου περίσσεψαν, έφτιαξα και μια υπέροχη ομελέτα.

Υλικά:

(Για μία ταρτιέρα 36x13 εκ. ή στρογγυλή, διαμέτρου 24 εκ.)

Για τη ζύμη:

240 γρ αλεύρι μαλακό

120 γρ βούτυρο ανάλατο, κρύο, σε κομματάκια

6 γρ αλάτι

6 γρ ζάχαρη

60 γρ αυγό

Για τη γέμιση:

3 αυγά

330 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Μερικά σπαράγγια

Αρακάς (φρέσκος ή κατεψυγμένος)

αλάτι

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

λίγος φρέσκος δυόσμος

Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη, ώσπου να αποκτήσουν υφή σαν άμμο.

Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε, ώσπου η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.

Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30’.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος 3 χιλ.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, που έχουμε βουτυρώσει και την τρυπάμε παντού με ένα πηρούνι.

Στρώνουμε την τάρτα με αντικολλητικό χαρτί και τη γεμίζουμε με κεραμικά βαρίδια ή όσπρια.

Ψήνουμε για 15’ σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο.

Αφαιρούμε το χαρτί και τα βαρίδια και ψήνουμε τη ζύμη ώσπου να ροδίσει ελαφρώς.

Για τη γέμιση:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και το αλατοπίπερο με έναν αυγοδάρτη.

Τοποθετούμε μέσα στην τάρτα τα σπαράγγια, τον αρακά και τον δυόσμο και περιχύνουμε με το μείγμα αυγών.

Μεταφέρουμε την τάρτα στον φούρνο και ψήνουμε ώσπου η γέμιση να πήξει και να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα στην επιφάνεια.

Περιμένουμε να κρυώσει καλά η τάρτα προτού την ξεφορμάρουμε.

Σερβίρουμε την τάρτα ζεστή και τη συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Asparagus and pea spring quiche

Recipe in English

My soft spot for tarts - savoury and sweet - is I think quite obvious for anyone who has been following me for a while. Here’s one more quiche recipe which is perfect for this season! At the grocery store, the other day, I found these gorgeous thin asparagus, so a quiche was the first recipe that came to mind. With the leftover asparagus from the bunch, I made a gorgeous French omelette.

Ingredients:

(For a rectangular tin 36x13 cm or a 24 cm round tin)

For the crust:

240 g soft flour

120 g butter, unsalted, cold, cut in small cubes

6 g salt

6 g sugar

60 g egg

For the filling:

3 eggs

330 ml double cream

asparagus

peas

mint

salt

freshly ground pepper

Method:

For the crust:

In the mixer bowl, beat the butter together with the flour, salt and pepper, until the mix looks like sand.

Add the eggs and keep beating until the dough comes off the sides of the bowl.

Wrap the dough with cling film and leave it in the fridge for 30’.

Roll out the dough on a floured surface to a 3 mm thickness.

Transfer the dough in the tart tin and pierce it everywhere with a fork.

Cover the tart with baking paper and fill it with ceramic beans.

Bake in a preheated at 170 degrees oven for 15’.

Remove the beans and paper and bake until the dough gets a golden colour.

Remove the tart from the oven and prepare your filling.

For the filling:

In a bowl, mix the eggs, the cream and the salt and pepper with a whisk.

Put the asparagus, peas and mint in the tart and pour the egg mix in.

Bake the quiche until the top is golden brown.

Wait until the quiche is completely cool before you de-mould it.

Serve the quiche warm, preferably with a green salad.

 
 
Previous
Previous

Μπισκότα με φιστικοβούτυρο και Nutella

Next
Next

Μαρμπρέ κέικ με μαύρη σοκολάτα και μόκα