Τζιν τόνικ με σιρόπι από άνθη εσπεριδοειδών

Στην Ελλάδα δεν το συνηθίζουμε το daydrinking -με εξαίρεση ίσως τα μεσημεριανά τσίπουρα και ούζα στις ταβέρνες- αλλά εγώ τα τελευταία χρόνια το προτιμώ από τις βραδινές μπαρότσαρκες. Όταν ο ήλιος λάμπει, απολαμβάνω τρομερά να κάθομαι στο μπαλκόνι μου με ένα καλό βιβλίο και ένα απλό κοκτέιλ που θα φτιάξω στην κουζίνα μου. Αυτό το φλοράλ G&T είναι υπέροχο για τα ηλιόλουστα ανοιξιάτικα μεσημέρια & απογεύματα: βρίσκω πως η γεύση του σιροπιού του ταιριάζει θαυμάσια. Με τη συνταγή που θα σας δώσω για το σιρόπι, μπορείτε να φτιάξετε και άλλες, απίθανες συνταγές, όπως τα bundt cakes μας με πορτοκάλι!

Υλικά:

(Για 2 ποτήρια)

Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια άνθη από εσπεριδοειδή

400 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

400 μλ νερό

Για το τζιν τόνικ:

50 ml τζιν

200 ml τόνικ

πάγος

3 κτσ σιρόπι

ξύσμα από πορτοκάλι και 2 φέτες πορτοκάλι

Μέθοδος:

Για το σιρόπι:

Μαζεύουμε άνθη από εσπεριδοειδή (πορτοκαλιές, μανταρινιές, νεραντζιές). Κρατάμε σε ένα δοχείο ΜΟΝΟ τα λευκά πέταλα (όχι το πράσινο τμήμα στη βάση τους) και πετάμε όλα τα υπόλοιπα. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό σε σουρωτήρι. Σκεπάζουμε με νερό και αφήνουμε λίγη ώρα να μουλιάσουν. Ξεπλένουμε για δεύτερη φορά πολύ καλά τα πέταλα.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό ώσπου να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Αφαιρούμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το σιρόπι και τοποθετούμε μέσα τα πέταλα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε στην άκρη για 3 ώρες. Σουρώνουμε το σιρόπι και πετάμε τα πέταλα. Τοποθετούμε το σιρόπι σε αποστειρωμένο βάζο και το φυλάμε στο ψυγείο.

Για το τζιν τζόνικ:

Βάζουμε πάγο στα ποτήρια μας. Προσθέτουμε το τζιν, το τόνικ και το σιρόπι και ανακατεύουμε με αναδευτήρα. Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε, προσθέτουμε περισσότερο σιρόπι. Τοποθετούμε μια φέτα πορτοκάλι στο χείλος κάθε ποτηριού και γαρνίρουμε με λίγο ξύσμα πορτοκάλι.

Gin tonic with citrus blossom syrup

Recipe in English

We don’t really do day-drinking in Greece -with the exception of tsipouro and ouzo in tavernas during summer, perhaps- but for the last few years I actually prefer it to night-time barhopping. When the sun is shining, I enjoy tremendously to sit on my balcony with a good book and a cocktail that I make for myself. This floral G&T is fantastic for the sunny spring afternoons and with the recipe that I’m giving you for the syrup, you can make some awesome desserts too - like our orange bundt cakes!

Ingredients

For the syrup:

2 cups of petals from citrus blossoms

400 g white caster sugar

400 ml water

For the G&T:

(For two glasses)

50 ml gin

200 ml tonic

3 tbsp syrup

ice

orange zest and 2 orange slices

Method:

For the syrup:

Collect some flowers from citrus trees: orange, mandarin or bitter orange will do. Remove ONLY the white petals and keep them in a container: none of the green parts. Rinse thoroughly with a colander. Put the petals in a container, cover with water and leave them to soak for a while. Rinse again in a colander.

In a pot, add the sugar and water and leave to boil only until the sugar dissolves. Leave the syrup to cool down a little bit. Add the petals, cover and leave on the side for 3 hours for the petals to infuse. Strain and through away the petals. Transfer the syrup in a sterilised jar and keep it in the fridge.

For the G&T:

Put some ice in two glasses. Add the gin, tonic and syrup and mix. Sprinkle some orange zest on top and decorate the glasses with a slice of orange. Taste and see if you might want to add more syrup.

 
Previous
Previous

Μαρμπρέ κέικ με μαύρη σοκολάτα και μόκα

Next
Next

Καλαμποκόψωμο του αμερικάνικου Νότου