Κέικ πορτοκάλι με σιρόπι από άνθη εσπεριδοειδών
Η άνοιξη πηγαινοέρχεται τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά νομίζω πως τώρα ήρθε για να μείνει. Ο ήλιος λάμπει, οι μέλισσες βουίζουν, τα πουλάκια τιτιβίζουν και όλα φαίνεται να είναι στη θέση τους. Η πορτοκαλιά και η μανταρινιά στον κήπο της Madame Gâteaux επιτέλους άνθισε, και έτσι έφτιαξα το πρώτο μου σιρόπι για φέτος. Οι γειτονιές της Αθήνας είναι γεμάτες από εσπεριδοειδή, τα λουλούδια των οποίων μπορείτε να μαζέψετε, και αφού τα πλύνετε πολύ καλά, να φτιάξετε δικό σας ανθόνερο! Ειλικρινά, το άρωμα και η ένταση της γεύσης του δεν συγκρίνεται με το ανθόνερο που αγοράζουμε στο σουπερμάρκετ. Έχει φυσικά έναν κόπο παραπάνω, αλλά κατά τη γνώμη μου αξίζει 100%. Κάντε μια βόλτα, μαζέψτε λουλούδια, καθίστε αναπαυτικά με έναν ωραίο καφέ και αφαιρέστε ένα-ένα τα πέταλά τους. Όπως έγραψα πρόσφατα και στο άρθρο μου στην Athens Voice, εργασίες της κουζίνας αυτού του είδους, που γίνονται αυτοματοποιημένα, σε χαλαρώνουν σε τέτοιο βαθμό που είναι σχεδόν σαν διαλογισμός!
Η συνταγή για το σιρόπι θα σας δώσει αρκετή ποσότητα για πολλές συνταγές. Φυλάξτε το υπόλοιπο στο ψυγείο και stay tuned γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλες ιδέες!
Εάν δεν μπορείτε να προμηθευτείτε τα άνθη εσπεριδοειδών, μπορείτε να φτιάξετε τα κέικ αυτά με ανθόνερο από το σουπερμάρκετ. Η μόνη διαφορά είναι πως για να φτιάξετε το σιρόπι, αντί για λουλούδια, θα χρειαστείτε 2-3 κτσ ανθόνερο, τις οποίες θα προσθέσετε στο σιρόπι αφού κρυώσει καλά.
Υλικά:
Για 8 ατομικά bundt cakes διαμέτρου 8 εκ.
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια άνθη
400 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
400 μλ νερό
Για το κέικ:
120 γρ βούτυρο ανάλατο
200 ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
3 αυγά
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
200 γρ αλεύρι μαλακό
1/4 κτγ μπέικιν πάουντερ
1/4 κτγ μαγειρική σόδα
1/4 κτγ αλάτι
50 μλ χυμός πορτοκάλι
50 μλ γάλα πλήρες
2 κτσ σιρόπι από άνθη εσπεριδοειδών
Μέθοδος
Πώς προετοιμάζουμε τα λουλούδια:
Για το σιρόπι είναι κατάλληλα τα άνθη της πορτοκαλιάς, της μανταρινιάς και της νεραντζιάς. Συλλέγουμε τα λουλούδια και αφαιρούμε όλα τα πράσινα τμήματα. Κρατάμε ΜΟΝΟ τα λευκά πέταλα μέσα σε ένα δοχείο και πετάμε όλα τα υπόλοιπα.
Βάζουμε τα πέταλα σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε πολύ-πολύ καλά με άφθονο φρέσκο νερό. Τα αφήνουμε για λίγη ώρα μέσα σε ένα δοχείο με νερό να μουλιάσουν και επαναλαμβάνουμε το ξέπλυμα. Τώρα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά και τα αφήνουμε ώσπου η ζάχαρη να διαλυθεί καλά.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα άνθη και σκεπάζουμε. Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη για 3 ώρες, ώστε τα άνθη να βγάλουν το άρωμά τους. Σουρώνουμε και πετάμε τα άνθη. Τοποθετούμε το σιρόπι σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Όταν τελειώσουμε με το κέικ, μπορούμε να φυλάξουμε το υπόλοιπο σιρόπι στο ψυγείο για μελλοντική χρήση - ακολουθούν κι άλλες ιδέες και συνταγές!
Για το κέικ:
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το ξύσμα και τα αυγά ένα-ένα και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά: αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, σόδα και αλάτι.
Σε ένα δεύτερο μπολ, ανακατεύουμε τα υγρά υλικά: χυμός, σιρόπι και γάλα.
Προσθέτουμε τα ξηρά και τα υγρά υλικά στο μίξερ σταδιακά εναλλάξ και χτυπάμε ώσπου να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Γεμίζουμε τις φόρμες, που έχουμε βουτυρώσει, κατά τα 2/3 και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούε φούρνο ώσπου να ροδίσουν.
Τεστάρουμε βυθίζοντας στα κέικ μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμα.
Μόλις βγάλουμε τα κέικ από τον φούρνο, με ένα ξυλάκι για σουβλάκια κάνουμε μερικές τρύπες περιμετρικά στην επιφάνειά του. Χύνουμε λίγο σιρόπι από πάνω ώστε τα κέικ να το απορροφήσουν.
Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν πολύ καλά προτού αναποδογυρίσουμε τη φόρμα και τα ξεφορμάρουμε.
Αλείφουμε με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής τα κέικ με επιπλέον σιρόπι παντού.
Orange mini bundt cakes with citrus blossom syrup
Recipe in English
For the last few weeks, spring has been coming and going, but I think now it’s here to stay. The sun is shining, the bees are buzzing, the birds are singing and everything seems to be falling into place. The orange and clementine tree at Madame Gâteaux’s garden have finally bloomed, so I made my first syrup with their flowers for this year. The athenian neighbourhoods are full of citrus trees, the flowers of which you can collect, and after washing them thoroughly, make your own syrup! Honestly, the aroma and the intensity of its flavour can not compare to the orange blossom water that you get at the supermarket. Of course, there is some extra labour involved, but in my opinion, it's worth it 100%. Take a walk, collect some flowers, sit back with a nice cup of coffee and remove all the petals, one by one. As I wrote recently on my article on Athens Voice, automated kitchen jobs like this can be so relaxing that it’s almost like meditation!
The syrup recipe gives you enough for the cake and more recipes. Keep the rest in the fridge and stay tuned, because there is more to follow!
If you can’t find citrus blossoms, you can make this recipe with store bought orange blossom water. The only difference is that to make the syrup, instead of flowers, you are going to need 2-3 tbsp orange blossom water, which you will add to the syrup once it’s cooled down.
Ingredients:
For the syrup:
2 cups of flowers
400 g white caster sugar
400 ml water
For the cake:
120 g unsalted butter
200 g white caster sugar
3 eggs
zest from 2 oranges
200 g soft flour
1/4 tsp baking powder
1/4 tsp baking soda
1/4 tsp salt
50 ml orange juice
50 ml milk (full fat)
2 tbsp citrus blossom syrup
Method:
How to prepare the flowers:
For the syrup, we need ONLY the white petals. Remove all the green parts and throw them away. Put all the white petals in a colander, and rinse with a lot of fresh water. Put them in a container, cover them with water and leave them for a while to soak. Rinse again in a colander with fresh water.
For the syrup:
Put the sugar and syrup in a pot and cook until the sugar is dissolved. Remove the pot from the stove, add the petals in the pot and cover with the lid. Leave the pot on the side for 3 hours, for the flowers to infuse. Strain and throw away the flowers. Pour the syrup in a sterilised jar.
For the cake:
Beat the butter and sugar together in the mixer until they are fluffy.
Add the eggs and zest keep beating until they are incorporated.
In a bowl, mix together all the dry ingredients: flour, baking powder, baking soda and salt.
In a second bowl, mix all the wet ingredients: syrup, milk and juice.
Add the dry and wet ingredients in the mixer interchangeably and keep mixing until you get a smooth batter.
Pour the batter in your cake moulds (which you have buttered) and bake at 180 degrees in a preheated oven.
Test the cakes with a toothpick: if it comes out dry, they are ready.
Remove the cakes from the oven and immediately poke some holes all around their bottoms with a toothpick. Pour a little bit of syrup on top so that the cakes absorb it.
When the cakes are completely cool, turn the mould upside down and remove the cakes. Brush the cakes with some extra syrup all around.